Cele mai citite
 


OMS admite existenţa unor carenţe în felul în care a gestionat pandemia de gripă porcină
luni, 12 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Geneva, 12 apr /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a admis luni existenţa unor carenţe în ceea ce priveşte modul în care a gestionat pandemia de gripă porcină, relatează agenţia Reuters.
Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS, a afirmat că sistemul agenţiei ONU în şase faze pentru declararea unei pandemii a semănat panică despre virusul gripal care, în cele din urmă, s-a dovedit a nu fi atât de mortal precum cel al gripei aviare.

'Adevărul este că există o mare doză de incertitudine /într-o pandemie/. Consider că noi nu am transmis această incertitudine. Acest lucru a fost interpretat de mulţi ca un proces lipsit de transparenţă', a spus Fukuda.

El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni de trei zile a 29 de experţi externi în domeniul gripei chemaţi să analizeze felul în care OMS a gestionat prima pandemie de gripă din ultimii 40 de ani.

Anumiţi critici au denunţat faptul că OMS ar fi creat prea multă panică în jurul gripei porcine, ce s-a dovedit a avea un impact moderat, determinând guvernele să achiziţioneze importante rezerve de vaccin care au rămas nefolosite. Unele voci n-au exclus o posibilă legătură între agenţia internaţională şi industria farmaceutică, după ce companii precum GlaxoSmithKline şi Sanofi-Aventis au înregistrat profituri mari în urma producţiei de vaccinuri pentru A/H1N1/.

Gripa porcină, care a apărut în Mexic şi în Statele Unite ale Americii în urmă cu aproximativ un an, a ucis 17.770 de persoane din 213 ţări, potrivit OMS, care a marcat începutul pandemiei în iunie. Majoritatea victimelor erau persoane tinere, cu o medie de vârstă de 37 de ani, faţă de 75 în cazul gripei sezoniere.

Conform Reuters, OMS va avea nevoie de încă un an sau doi după ce pandemia va fi declarată încheiată pentru a stabili bilanţul final al victimelor făcute de virus. Starea de pandemie este în continuare în mod oficial în vigoare. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul...
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
OMS califică drept 'iresponsabile' acuzaţiile că pandemia de gripă ar fi ireală Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a respins luni drept 'iresponsabile' acuzaţiile că gripa porcină ar fi o falsă pandemie, relatează AP.
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
OMS neagă că a fost supusă presiunilor pentru a declara pandemie de gripă A/H1N1 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat marţi, la Consiliul Europei (CoE), în faţa acuzaţiilor că a fost influenţată de companiile producătoare de vaccinuri pentru a declara pandemia de gripă A/H1N1, relatează AFP.
Gripa porcină: OMS nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei de gripă A (H1N1), a declarat sâmbătă un responsabil al organizaţiei, care a estimat că evoluţia situaţiei din Europa din următoarele zile va fi determinantă în acest sens - informează AFP.