Cele mai citite
 


Personalul contractual declanşează acţiunile de protest
luni, 12 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 12 apr /Agerpres/ - Uniunea Sindicală Forţa Legii va organiza acţiuni de protest, mitinguri, în municipiile reşedinţă de judeţ, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Ringo Dămureanu, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual Forţa Legii.
După consultarea, pe bază de referendum, a membrilor de sindicat, s-a stabilit ca în luna aprilie 2010 să fie organizate mitinguri la Târgovişte, la Consiliul Judeţean, pe 14 aprilie, între orele 10.00 - 13.00, la Slatina, în faţa Prefecturii, pe 21 aprilie, între orele 10.00 - 13.00, la Craiova, la Teatrul Naţional, pe 28 aprilie, între orele 10.00 - 13.00.
Sindicaliştii reclamă scăderea salariilor după intrarea în vigoare a Legii-Cadru a salarizării nr. 330/2009.
'Oamenii nu se mai simt respectaţi, se comit tot mai multe abuzuri împotriva lor, există o dezamăgire majoră cu privire la actualii guvernanţi, se apreciază că aceştia nu sunt interesaţi de problemele oamenilor şi nici capabili să le rezolve. Salariaţii se simt minţiţi şi cu privire la aplicarea Legii-Cadru privind salarizarea bugetarilor, după ce primul-ministru a dat nenumărate asigurări că nimeni nu va avea de pierdut la salariu, iar situaţia actuală îl contrazice. De asemenea, se manifestă o îngrijorare tot mai mare cu privire la menţinerea locurilor de muncă, păstrarea veniturilor salariale, perspectiva pensiei de stat. Există o stare de tensiune în rândul funcţionarilor publici şi angajaţilor din Administraţia publică şi serviciile publice - Asistenţa Socială, Poliţie comunitară etc, care şi-au pierdut drepturile, iar mişcările sindicale sunt organizate la cererea expresă a membrilor noştri de sindicat', precizează liderul sindical.
Sindicaliştii cer acordarea de compensaţii financiare pentru toţi salariaţii bugetari care au suferit pierderi salariale în anul 2010 prin intrarea în vigoare a Legii-Cadru a salarizării unitare nr. 330/2009 şi vor ca politicul să nu se amestece în justiţie.
'Justiţia română trebuie lăsată să-şi facă treaba, iar accesul cetăţenilor la justiţie trebuie să rămână neîngrădit, aşa cum prevede Constituţia. Executivul nu trebuie să se substituie Justiţiei, nu trebuie să se opună hotărârilor irevocabile pronunţate de aceasta şi nici să ducă în derizoriu actul de justiţie. Şefului Executivului nu îi este permis să anunţe public că justiţia nu va mai funcţiona în cazul salariaţilor bugetari care se vor adresa instanţelor pentru a-şi cere drepturile. Drepturile câştigate în justiţie trebuie plătite salariaţilor bugetari, iar pentru cele care sunt sau vor fi încălcate, inclusiv după intrarea în vigoare a Legii-Cadru a salarizării unice nr. 330/2009, trebuie să ave m încrederea că justiţia va continua să funcţioneze corect', precizează acelaşi lider sindical.
Sindicaliştii mai cer garantarea negocierii colective, drept asigurat de Constituţie, să fie plătite orele suplimentare efectuate de personalul bugetar din cauza insuficienţei personalului, iar în caz contrar să se deblocheze ocuparea posturilor în Administraţia publică.
Solicitările mai vizează garantarea locurilor de muncă ale salariaţilor din Administraţia publică şi protejarea în caz de eliberări din funcţia publică sau concedieri din motive neimputabile, prin plăţi compensatorii, menţinerea vârstei de pensionare prevăzută în actuala lege, raportarea punctului de pensie la salariul mediu pe economie şi facilităţi pentru persoanele care au crescut mai mulţi copii.
Uniunea Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual Forţa Legii, este federaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional pe ramura Administraţie Publică, numără peste 25.000 de membri cotizanţi şi reprezintă interesele a peste 40.000 de funcţionari publici şi personal contractual din: consilii judeţene, primării de municipii, oraşe şi comune, comisariate regionale şi judeţene pentru protecţia consumatorilor, servicii publice deconcentrate ale mai multor ministere: sănătate, cultură, sport, agricultură etc, case de asigurări de sănătate, case de pensii, inspecţia sanitară de stat, servicii publice de interes judeţean sau local, asistenţă medico-socială, asistenţă socială şi protecţia copilului, poliţie, poliţie comunitară, evidenţa p ersoanelor, instituţii de cultură subordonate administraţiei publice, biblioteci orăşeneşti, impozite si taxe locale, regii autonome de interes local etc. Uniunea Forţa Legii este afiliată la Confederaţia Sindicală Naţională 'Meridian'. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Dolj: Preşedintele unei case de asigurări de sănătate, acuzat că a primit stimulente băneşti Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Administraţie, Ringo Dămureanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la numai patru zile după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat măsurile de reducere a salariilor din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, preşedintele CJAS Dâmboviţa, Georgeta...
Gorj: Protest spontan la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Suseni Aproximativ zece angajaţi ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Socială Suseni au protestat, luni, din cauză că trebuie să înapoieze sporul de 75% pe care l-au primit în anul 2010.
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
Proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgenţă Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, informează un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Dolj: Asistenta acuzată că ar fi rupt mâna unei bolnave, cercetată penal pentru purtare abuzivă O asistentă de la Centrul de îngrijiri 'Complexul Sfânta Maria' din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj este cercetată penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă după ce ar fi rupt mâna unei bolnave de 76 de ani, internate în acest centru...