Cele mai citite
 


Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale împotriva Spitalului 'Sf. Ioan'
joi, 15 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan', unde în noiembrie 2009 un bebeluş a suferit arsuri grave.
Parchetul a decis extinderea urmăririi penale în cazul spitalului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă, dar şi în cazul firmei care trebuia să asigure mentenanţa incubatorului, SC Aciram SRL.
Potrivit Parchetului General, în urma cercetărilor s-a stabilit nerespectarea de către unitatea sanitară a obligaţiilor care îi reveneau în baza dispoziţiilor legale în materia controlului.
Astfel, unitatea sanitară avea obligaţia verificării periodice a dispozitivelor medicale aflate în utilizare.
De asemenea, din probatoriul administrat până în acest moment a mai rezultat îndeplinirea defectuoasă de către SC Aciram SRL Bucureşti a obligaţiilor stabilite prin contractul încheiat cu Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan', referitoare la prestarea unor lucrări de service pentru mai multe aparate medicale ale unităţii sanitare, printre care şi incubatorul în discuţie, aspecte ce au valoare cauzală în producerea vătămării nou-născutului.
În acest sens, raportul efectuat de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale a stabilit că incubatorul a depăşit cu mult durata normală de funcţionare, nu a fost inclus în programul de verificări periodice conform dispoziţiilor legale în materie, aspectul său evidenţiind lipsa mentenanţei în întreţinere.
Pe 20 noiembrie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale pentru vătămare corporală gravă din culpă împotriva Emiliei Baron, asistenta care a uitat un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur din Bucureşti, nou-născutul suferind arsuri grave.
Bebeluşul, născut în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, a fost dus, la Spitalul Clinic de Copii ''Grigore Alexandrescu'', cu arsuri profunde pe 20% din suprafaţa corpului, după ce a fost lăsat nesupravegheat în incubator. Nou-născutul a fost operat pe 16 noiembrie.
Părinţii bebeluşului susţin că asistentele l-au pus pe micuţ în incubator pentru că făcuse icter. Potrivit medicilor, în astfel de cazuri, nou-născutul trebuie să stea sub o lumină specială, cel mult 16 ore pe zi, în reprize de 3-4 ore, fiind plasat sub lampă la o distanţă de aproximativ 50 de cm, cu ochii şi organele genitale protejate. În această perioadă, poziţia lui trebuie schimbată din două în două ore, pentru a nu suferi arsuri, iar în jurul său trebuie aşezate rulouri de scutece, pentru a-l proteja de pereţii încinşi ai incubatorului.
În urma investigaţiei efectuate la Maternitatea Bucur de comisia de anchetă a Spitalului 'Sf. Ioan', s-a decis ca asistentei care era de serviciu în ziua când s-a întâmplat rănirea bebeluşului să i se desfacă contractul de muncă, şefului Secţiei de neonatologie şi asistentei şefe să li se reducă salariul cu 10% pentru trei luni. În plus, managerul spitalului, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, a decis schimbarea din funcţie a şefului de secţie şi a asistentei şefe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Părinţii bebeluşului uitat în incubator cer daune de un milion de euro Părinţii bebeluşului care a suferit arsuri, în noiembrie 2009, după ce a fost uitat în incubator, au fost audiaţi, miercuri, la Parchetul General, ei solicitând daune de un milion de euro de la cei care vor fi găsiţi vinovaţi.
Dr. Alexandru Ciocâlteu: Tot sistemul de sănătate este pe sistem de avarie Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Sântul Ioan, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, a declarat pentru AGERPRES că din respect pentru unitatea pe care o conduce s-a prezentat la Parchetul General miercuri pentru a fi audiat în cazul bebeluşului ars în incubator la Maternitatea Bucur.
Asistenta care a uitat în 2009 un bebeluş în incubator, condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare Asistenta Emilia Baron care a uitat, în noiembrie 2009, un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur, a fost condamnată, marţi, de Judecătoria Sectorului 4, la trei luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă.
Parchetul General preia ancheta în cazul bebeluşului care a suferit arsuri la Maternitatea Bucur Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au preluat, luni, dosarul privind împrejurările în care un nou-născut a suferit vătămări corporale, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, prin arsuri provocate de expunerea prelungită într-un incubator, la Maternitatea Bucur din Bucureşti...
Vaslui: Anchetă în cazul unui bebeluş născut mort la Maternitatea din Bârlad Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui au demarat o anchetă în cazul unui bebeluş născut mort la Maternitatea Bârlad, după ce familia a acuzat cadrele medicale de neglijenţă.
Hunedoara: Asistentă medicală anchetată pentru uciderea propriului bebeluş O asistentă medicală de la spitalul din Petroşani este anchetată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara pentru infracţiunea de omor calificat comis asupra unui membru de familie deoarece în noaptea de Anul Nou a născut o fetiţă care a murit după ce a fost aruncată într-un container...