Cele mai citite
 


Prima zi din concediul medical al bulgarilor va fi fără plată
joi, 15 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bulgarii nu vor mai primi niciun ban pentru prima zi din concediul medical, scrie miercuri cotidianul sofiot Standart. Un proiect propus de directorul Institutului Naţional de Asigurare, Hristina Mitreva, prevede de asemenea ca angajatorii să plătească pentru a doua şi a treia zi din concediul medical. Prin această măsură Institutul speră să reducă numărul bulgarilor care îşi iau concediu medical fără să fie bolnavi, dar vor să se odihnească sau au vreun alt angajament.
În primele trei luni ale anului, persoanele care au folosit concediul medical au fost cu 160.000 mai multe în comparaţie cu perioada respectivă a anului 2009, în ciuda faptului că în acest an nu a fost nicio epidemie de gripă, a declarat Mitreva. Dacă propunerea ca primele trei zile din concediul medical al angajaţilor să nu fie plătite de stat va fi adoptată, bugetul naţional de asigurări ar economisi circa 25 milioane de euro, a declarat Mitreva. Institutul urmează să continue să plătească, la fel ca până acum, 80% din salariul angajatului, dar după cea de a treia zi din concediul medical. Hristova a explicat că măsura va ajuta sistemul de asigurări să facă faţă crizei şi va fi aplicată doar pentru o anumită perioadă de timp.

Cotidianul Sega informează că guvernul bulgar ia în considerare reducerea armatei şi a bugetului ei. Într-un raport elaborat de cabinet se afirmă că, raportat la numărul de locuitori, cheltuielile militare ale Bulgariei sunt printre cele mai mari, în comparaţie cu celelalte ţări din NATO. Documentul, care urmează să fie discutat de parlament, recomandă revizuirea efectivelor şi bugetului armatei bulgare, în care în prezent sunt angajate 30.000 de persoane.

O parte dintre banii pe care Bulgaria îi poate primi în urma vânzării drepturilor de emisii de gaze cu efect de seră neutilizate pot fi investiţi în creşterea eficienţei energetice a locuinţelor, a declarat ministrul dezvoltării regionale Rosen Plevnaliev, citat de ziarul Monitor. În Bulgaria sunt 18.900 blocuri construite din panouri de beton în perioada comunistă. În aceste clădiri prost izolate sunt 720.000 locuinţe în care trăiesc 1,7 milioane de bulgari. Dacă toate aceste imobile se renovează şi primesc o bună izolare termică, se vor economisi aproximativ 3.000 de megawaţi de energie electrică, adică de trei ori mai mult decât capacitatea primului reactor al viitoarei centrale nucleare de la Belene, explică ministrul Plevnaliev. A venit timpul să-i stimulăm pe cetăţeni să treacă la creşterea eficienţei energetice a locuinţelor lor, şi nu să-şi ţină banii în depozite bancare, a spus ministrul. El a promis că până la sfârşitul anului Bulgaria va avea un program eficient pentru stimularea creşterii eficienţei energetice.

Ziarul Pari comentează că majorarea taxei pe valoare adăugată de la 20 la 22% este aproape inevitabilă. Publicaţia afirmă că cele 60 de măsuri anticriză aprobate de guvern nu vor da rezultatul aşteptat şi în aceste condiţii singura opţiune va rămâne creşterea taxelor. De exemplu, veniturile din vânzarea drepturilor de emisie de gaze cu efect de seră, care se aşteaptă să aducă 250.000, euro nu pot intra în buget, ci pot fi folosite doar pentru proiecte ecologice, adică pentru sprijinirea mediului de afaceri. Ministrul finanţelor Simeon Diankov a declarat recent că se aşteaptă ca veniturile la buget pentru acest an să fie cu 600 milioane de euro mai mici decât cele prevăzute, ceea ce face foarte posibilă o eventuală decizie pentru majorarea TVA-ului, scrie Pari.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cameră: Raport de respingere pentru ordonanţa privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări de sănătate Comisiile de muncă şi de sănătate ale Camerei Deputaţilor au adoptat luni raport de respingere în cazul ordonanţei de urgenţă privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Parlament: Şedinţa comisiilor reunite de buget a fost suspendată; opoziţia a părăsit lucrările Şedinţa comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului a fost suspendată sâmbătă la prânz din lipsa cvorumului, opoziţia retrăgându-se de la lucrări.
Contribuţiile de sănătate în Bulgaria vor creşte din 2011 Contribuţiile la asigurările de sănătate din Bulgaria vor fi majorate de la 8% la 10% din salariu, începând de anul 2011. Majorarea este prevăzută într-un proiect de lege care urmează să fie aprobat de guvern şi de parlament, a declarat joi Lăcezar Ivanov, preşedintele Comisiei Parlamentare de Sănătate...
Bugetul MS şi cel al Fondului unic naţional de asigurări sociale, aprobate în unanimitate Bucureşti, 9 ian /Agerpres/ - Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010, în valoare de 4,191 miliarde de lei, în creştere cu 6,06% faţă de execuţia preliminară pentru anul 2009 (3,952 miliarde de lei) a fost aprobat, sâmbătă, în unanimitate de membrii comisiilor pentru buget-finanţe din Parlament...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...