Cele mai citite
 


Franţa: medici din ce în ce mai în vârstă şi din ce în ce mai puţini
joi, 15 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul naţional al Ordinului medicilor confirmă faptul că numărul medicilor a scăzut de un an în nouăsprezece regiuni din cele douăzeci şi două din Franţa. Lorena este regiunea cea mai afectată cu o scădere de 5,5%. În Picardia se înregistrează cea mai redusă densitate medicală din Franţa, cu 238 de medici la 100.000 de locuitori. În schimb, regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, cu o densitate de 375 de medici la 100.000 de locuitori pare destul de privilegiată, potrivit site-ului L'Alsace.
În 2009, Ordinul medicilor a consacrat un capitol din atlasul său naţional medicilor români. La 1 ianuarie 2009, 1.063 de medici originari din România îşi exercitau profesia în Franţa, în patruzeci de specialităţi. 70% dintre ei au mai puţin de 44 de ani. Fenomenul este mai pregnant în Alsacia, unde practicienii români reprezintă o cincime din noii înscrişi în Ordinul medicilor.

Harta globală a Franţei medicale arată că în materie de densitate medicală sudul ţării se prezintă mai bine, urmat de zona Loarei şi o mare parte din Bretania. Zonele de frontieră cu Belgia şi Germania sunt bine dotate, cu excepţia Ardenilor, afectaţi de această criză demografică a profesiilor medicale. Şi zona Toulouse duce lipsă de cadre medicale.

Corsica ocupă un loc aparte în această geografie a crizei. Potrivit Ordinului medicilor, este o regiune atractivă pentru tinerii medici interesaţi în exercitarea liberală a profesiei. Cei care aleg Corsica reprezintă 42% din tinerii medici. Majoritatea tinerilor medici se instalează în zona de coastă a insulei, mai ales la Bastia.

La fel ca majoritatea populaţiei franceze, medicii sunt afectaţi de îmbătrânirea profesiei lor. Jumătate din regiuni se confruntă cu acest fenomen. În Bourgogne, Ordinul medicilor a recenzat, de exemplu, 16,7% medici pensionaţi. Această îmbătrânire este accentuată de vârsta de instalare. Un medic se instalează, în medie, la 34 de ani.

Pentru a compensa această scădere a numărului de profesionişti, sunt preconizate diverse soluţii, incluzând chiar angajarea de medici străini.

În Franche-Comt?, zona oraşului Vesoul încearcă să atragă medici olandezi ca să compenseze o scădere de 20% prevăzută în 2014.

În faţa acestui dezechilibru al ofertei medicale, Ordinul consideră că se impune o abordare regională şi departamentală a organizării accesului la asistenţa medicală.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Ebola: Asistenta medicală franceză repatriată din Liberia, supusă unui 'tratament experimental' Tânăra asistentă medicală franceză, voluntar al organizaţiei Medecins sans Frontieres (MSF), care a contractat virusul Ebola în Liberia, a fost internată într-un spital militar din Franţa, unde este supusă unui 'tratament experimental', a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Marisol Touraine, citată de...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
(Corespondenţă) Un proiect transfrontalier româno-sârb de utilizare a telemedicinei, prezentat ca exemplu de bune practici la Bruxelles Bruxelles, 16 mai - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Proiectul româno-sârb "Telediag", care implică utilizarea în comun a unui sistem unic de telemedicină ce le permite medicilor să ofere pacienţilor asistenţă medicală la distanţă, va fi prezentat luni, la Bruxelles, ca exemplu de cooperare...