Cele mai citite
 


Precizări privind concediul medical
joi, 15 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pentru concediu medical pacientul se prezintă la medicul de familie atunci când este în incapacitate temporară de muncă. Medicul prescriptor eliberează certificatul medical şi solicită acestuia să semneze o declaraţie pe propria răspundere, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru eliberarea concediului medical.
Declaraţia pe propria răspundere cuprinde numele şi prenumele beneficiarului de concediu medical, CNP-ul acestuia, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o ocupă. Prin aceasta pacientul declară că este de acord cu următoarele: să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului de concediu medical, precum şi datele medicului, să indice adresa de reşedinţă aleasă pe toată perioada concediului medical, să fie prezent la adresa indicată cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratament medical.

Pacientul poate fi vizitat, la adresa indicată, de persoanele îndrituite de lege, în intervalele orare 08.00-11.00; 12.00-17.00 şi 18.00-20.00.

Tot în această declaraţie beneficiarul concediului medical semnează că este de acord ca în cazul nerespectării condiţiilor de mai sus, să respecte rigorile legii.

În declaraţia pe proprie răspundere medicul prescriptor va menţiona dacă există vreun tratament care impune părăsirea domiciliului sau a adresei indicate.

Plătitorul indemnizaţiei de asigurare, angajatorul în primele 5 zile sau casa de asigurări de sănătate după a cincea zi, va putea solicita medicului prescriptor de concediu medical o copie 'conformă cu originalul' a declaraţiei date de beneficiar.

Copia declaraţiei se va ridica de către plătitorul de indemnizaţie de asigurare de sănătate în baza unei împuterniciri date de conducătorul instituţie care plăteşte indemnizaţia de asigurare de sănătate respectiv de conducătorul instituţie unde este angajat beneficiarul concediului medical în primele 5 zile şi casa de asigurări de sănătate după cele cinci zile.

Reprezentanţii plătitorului însoţiţi de un reprezentant al poliţiei, dacă este cazul, se deplasează la adresa indicată în declaraţie de pacient şi verifică din uşa domiciliului prezenţa acestuia după ce îl legitimează.

Reglementările precizează că cei care vor verifica nu intră în locuinţa sau reşedinţa asiguratului decât cu acordul acestuia.

După verificare reprezentanţii plătitorului şi beneficiarul concediului medical încheie un proces verbal în care se menţionează dacă pacientul a fost prezent la data efectuării verificărilor.

Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate prin Constituţia României.

În cazul absenţei asiguratului de la domiciliu, reprezentantul plătitorului şi al poliţiei întocmesc procesul verbal în care vor face menţiune cu privire la aceasta. Acest proces verbal se va comunica asiguratului.

În situaţia în care se constată absenţa de la domiciliul ales, plătitorul poate sista plata indemnizaţiei de asigurări de sănătate începand cu data întocmirii procesului verbal.

Angajatorul are obligaţia, din a 6 a zi, să anunţe casei de asigurări de sănătate lista cu persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă şi să transmită acesteia copiile pe care le are a declaraţiilor date de persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti anunţă că, începând cu data de 4 iulie a.c., demarează procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru anul curent, după următorul calendar:
Gorj: Casa de Asigurări de Sănătate are datorii de 36 de milioane de lei la farmaciile din judeţ Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o conduce trebuie să achite suma de 36 de milioane de lei către farmaciile din judeţ, reprezentând restanţe din anii 2009 şi 2010.
DNA: Director executiv adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate Olt, trimis în judecată Procurorii DNA Craiova au trimis-o în judecată pe Ortanţa Ciobanu, director executiv adjunct în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
Teleorman: Casa de Asigurări de Sănătate a acoperit în 2013 cel mai mare buget din istoria sa Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman a avut alocate în 2013 cele mai mari surse bugetare din istoria sa - peste 267,6 milioane de lei, cu 15,62% mai mult decât în anul trecut, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Nicuşor Tiţa.
Gorj: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, sancţionat de Casa de Asigurări de Sănătate din cauza unor nereguli Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost sancţionat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în urma unor nereguli constatate în unitatea medicală, a declarat, joi, directorul CJAS Gorj, Daniel Bondoc.
CEC Bank a făcut un acord cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, 24 ian /Agerpres/ - CEC Bank a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, Sucursala Municipiului Bucureşti o convenţie în vederea încasării prin unităţile băncii de sume în numerar, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate, concedii medicale şi indemnizaţii de la persoane fizice,...