Cele mai citite
 


Dr. Alexandru Ciocâlteu: Tot sistemul de sănătate este pe sistem de avarie
joi, 15 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Sântul Ioan, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, a declarat pentru AGERPRES că din respect pentru unitatea pe care o conduce s-a prezentat la Parchetul General miercuri pentru a fi audiat în cazul bebeluşului ars în incubator la Maternitatea Bucur.
El a menţionat că fusese numit de cinci zile manager al spitalului şi schimbase în acest scurt timp conducerea Maternităţii Bucur.

El mai spune că este greu să supraveghezi peste 1.000 de angajaţi, iar măsuri nu poţi să iei, deoarece Codul muncii are o mulţime de prevederi care nu-ţi permit decât foarte greu.

În opinia dr. Alexandru Ciocâlteu, toate spitalele din România funcţionează în sistem de avarie şi dacă ar fi să se verifice aparatura din toate unităţile sanitare, s-ar constata că este foarte greu să se facă întrucât ar costa circa 5 miliarde de euro.

'Sunt spitale cu aparatură din anul 1940. Lifturile sunt foarte vechi şi oricât ar fi revizuite ele tot trebuiesc înlocuite.

În plus, unităţile sanitare se confruntă şi cu lipsa de personal. Numai în ultima perioadă de la Spitalul Sfântul Ioan de la serviciul de terapie intensivă au plecat 4 medici din 7, iar de la nefrologie alţi doi, personal care nu poate fi înlocuit, posturile fiind blocate pe de o parte iar pe de altă parte numai sunt nici specialişti', a afirmat medicul.

Prof. dr. Alexandru Ciocâlteu spune că sigur trebuie să plătească cineva pentru ceea ce s-a întâmplat, dar nu trebuie acuzat întreg spitalul.

Pe de altă parte, managerul este nemulţumit de încadrarea juridică, întrucât un spital nu poate fi adus într-un proces penal.

Prof. dr. Alexandru Ciocâlteu şi-a amintit un fragment din Marin Preda când o tovarăşe activistă a căzut pe scările unui bloc, iar comitetul de partid a luat ca măsură desfiinţarea scărilor.

Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan', unde în noiembrie 2009 un bebeluş a suferit arsuri grave.

Parchetul a decis extinderea urmăririi penale în cazul spitalului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă, dar şi în cazul firmei care trebuia să asigure mentenanţa incubatorului, SC Aciram SRL.

Potrivit Parchetului General, în urma cercetărilor s-a stabilit nerespectarea de către unitatea sanitară a obligaţiilor care îi reveneau în baza dispoziţiilor legale în materia controlului.

Astfel, unitatea sanitară avea obligaţia verificării periodice a dispozitivelor medicale aflate în utilizare.

De asemenea, din probatoriul administrat până în acest moment a mai rezultat îndeplinirea defectuoasă de către SC Aciram SRL Bucureşti a obligaţiilor stabilite prin contractul încheiat cu Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan', referitoare la prestarea unor lucrări de service pentru mai multe aparate medicale ale unităţii sanitare, printre care şi incubatorul în discuţie, aspecte ce au valoare cauzală în producerea vătămării nou-născutului.

În acest sens, raportul efectuat de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale a stabilit că incubatorul a depăşit cu mult durata normală de funcţionare, nu a fost inclus în programul de verificări periodice conform dispoziţiilor legale în materie, aspectul său evidenţiind lipsa mentenanţei în întreţinere.

Pe 20 noiembrie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale pentru vătămare corporală gravă din culpă împotriva Emiliei Baron, asistenta care a uitat un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur din Bucureşti, nou-născutul suferind arsuri grave.

Bebeluşul, născut în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, a fost dus, la Spitalul Clinic de Copii ''Grigore Alexandrescu'', cu arsuri profunde pe 20% din suprafaţa corpului, după ce a fost lăsat nesupravegheat în incubator. Nou-născutul a fost operat pe 16 noiembrie.

Părinţii bebeluşului susţin că asistentele l-au pus pe micuţ în incubator pentru că făcuse icter. Potrivit medicilor, în astfel de cazuri, nou-născutul trebuie să stea sub o lumină specială, cel mult 16 ore pe zi, în reprize de 3-4 ore, fiind plasat sub lampă la o distanţă de aproximativ 50 de cm, cu ochii şi organele genitale protejate. În această perioadă, poziţia lui trebuie schimbată din două în două ore, pentru a nu suferi arsuri, iar în jurul său trebuie aşezate rulouri de scutece, pentru a-l proteja de pereţii încinşi ai incubatorului.

În urma investigaţiei efectuate la Maternitatea Bucur de comisia de anchetă a Spitalului 'Sf. Ioan', s-a decis ca asistentei care era de serviciu în ziua când s-a întâmplat rănirea bebeluşului să i se desfacă contractul de muncă, şefului Secţiei de neonatologie şi asistentei şefe să li se reducă salariul cu 10% pentru trei luni. În plus, managerul spitalului, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, a decis schimbarea din funcţie a şefului de secţie şi a asistentei şefe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Părinţii bebeluşului uitat în incubator cer daune de un milion de euro Părinţii bebeluşului care a suferit arsuri, în noiembrie 2009, după ce a fost uitat în incubator, au fost audiaţi, miercuri, la Parchetul General, ei solicitând daune de un milion de euro de la cei care vor fi găsiţi vinovaţi.
Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale împotriva Spitalului 'Sf. Ioan' Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan', unde în noiembrie 2009 un bebeluş a suferit arsuri grave.
Asistenta care a uitat în 2009 un bebeluş în incubator, condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare Asistenta Emilia Baron care a uitat, în noiembrie 2009, un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur, a fost condamnată, marţi, de Judecătoria Sectorului 4, la trei luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate din România, muribund din cauza reducerilor salariale şi de personal Sistemul de sănătate din România este muribund, clătinându-se sub presiunea reducerilor bugetare decise de guvern. Cazul de la maternitatea Giuleşti este emblematic pentru punctele slabe ale sistemului de sănătate românesc, notează Financial Times /FT/ în ediţia de luni.
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.