Cele mai citite
 


Astmul Bronsic
miercuri, 16 aprilie 2014   ::   1 Comentarii :: :: Articole medicale, Plamanii
 

Cele mai caracteristice simptome sunt: crizele de sufocare, crizele de tuse insotite de eliminarea de sputa muco-gelatinoasa, greutate in respiratie, senzatie de apasare toracica, respiratie suieratoare.

 

Ce este Astmul bronsic?

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii inferioare - a bronhiilor. Aceasta inflamatie produce modificari importante la nivelul peretilor bronhiilor: ingustarea cailor respiratorii, productie crescuta de secretii mucoase si chiar fibroza in stadii avansate.
Factorii care favorizeaza dezvoltarea astmului sunt: factorii genetici, obezitatea si sexul.
Factorii care declanseaza Astmul bronsic sunt:
- alergenii de interior (praf de casa, mucegai, animale cu blana) si de exterior (polen, fungi)
- infectiile respiratorii, mai ales virale
- alergenii de la locul de munca
- fumul de tigara, etc                                                  
 
Cum se manifesta Astmul bronsic?
Cele mai caracteristice simptome sunt: crizele de sufocare, crizele de tuse insotite de eliminarea de sputa muco-gelatinoasa, greutate in respiratie, senzatie de apasare toracica, respiratie suieratoare.
Cel mai frecvent simptom este tusea ce apare mai frecvent noaptea, dimineata devreme sau in prezenta unui factor declansator (expunere la alergeni, efort fizic, emotii, factori ce tin de locul de munca). Intre crize pacientul se poate simti foarte bine.
Boala debuteaza de obicei la tineri si la copii, dar exista si situatii cand boala debuteaza dupa 60 de ani.
 
Cum se pune diagnosticul de astm bronsic?
Diagnosticul se pune pe baza manifestarilor clinice, a istoricului si a spirometriei (masurarea parametrilor respiratori)
Spirometria este importanta pentru stabilirea diagnosticului, a severitatii bolii, dar si pentru a urmari evolutia in timp.
 
Cum tratam Astmul bronsic?
Desi nu este vindecabil, Astmul bronsic poate fi controlat eficient, iar pacientul poate duce o viata normala.
Tratamentul implica : - evitarea factorilor declansatori
                                      - administrarea zilnica a medicatiei prescrise de medicul specialist
 
Cum evitam factorii declansatori?
- camera de dormit trebuie sa fie curata, sa nu aiba praf sau lucruri ce intretin praful (biblioteci, covoare, perdele); perna, salteaua si plapuma sa fie din materiale sintetice;
- evitarea contactului cu parul de animale (pisici, caini)
- evitarea plantelor de apartament, mai ales cele cu flori si cele ce intretin mucegaiul
- evitarea alergenilor din polen
- evitarea alergenilor de la locul de munca (faina, lacuri, vopseluri)
 
Medicamentele folosite in Astmul bronsic
Exista un tratament de fond pentru controlul bolii (tratament cronic) si un tratament de salvare, de usurare (util doar in criza, la nevoie).
Cea mai eficienta si recomandata terapie este cea inhalatorie: spray-urile.
Spray-urile nu creeaza dependenta, ele continand doze mici (dar eficiente) de medicamente, care se duc doar in bronhii, iar efectele asupra celorlalte organe sunt neglijabile.
 
Atentie! Tratamentul se incepe si se intrerupe doar la indicatia medicului specialist!
 
Tratamentul de fond (pentru uz zilnic)
corticosteroizi inhalatori(spray-uri)
- bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune (spray-uri)
- antileucotriene                                                 
- anticolinergice inhalatorii
 
Tratamentul de salvare (doar la nevoie)
– bronhodilatatoare cu durata surta de actiune (spray-uri)
Pentru ca medicamentele inhalatorii sa fie active ele trebuie administrate corect, altfel cea mai mare parte din medicament ramane pe limba, in gat sau se pierde in aer.
Daca necesarul de bronhodilatatoare cu durata scurta de actiune creste, este semn ca astmul nu mai este eficient controlat si trebuie sa va adresati medicului!
 
Dr. Angela BARLEAN
Medic specialist Pneumologie
Centrul Medical Med-As

Call Center: 021.9232

Notare
Comentarii
de maria
baietelul meu in varsta de aproape 2 ani a primit tratament cu singulair pt 3 luni dupa o raceala care s.a dus spre plamani,raceala a fost catalogata ca o recidiva spre pneumonie la primul consult,(cu 2 saptamani inainte terminase tratament pt o laringoamigdalita) ...cand am intrebat ce este acest singulair mi s.a spus ca e un tratament ca se nu se mai imbolnaveasca asa repede...am citit prospectul medicamentului si de atunci am o mare intrebare:este suspect de astm?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ASTMUL BRONŞIC LA COPII Astmul reprezintă cea mai frecventă boală cronică la copiii din ţările industrializate. Definiţia astmului bronşic este reprezentată de o serie de atacuri repetate de obstrucţie aeriană şi bronhospasm provocate de expunerea la diverşi factori triggeri cum ar fi: expunerea la alergeni...
Alergia mai agresivă ca niciodată Caracteristici generale Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice şi a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste direcţii sfâşie efectiv fiinţa umană în toate felurile, motiv pentru care organismul biologic...
Astmul poate fi controlat! Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă...
Ziua mondială a astmului, marcată şi în România Ziua Mondială a Astmului, care se sărbătoreşte pe 4 mai, are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a impactului astmului bronşic şi îmbunătăţirea serviciilor medicale legate de această afecţiune la nivel mondial.
Dr. Florin Mihălţan: În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
Testări gratuite pentru astm în acest week-end în Parcul Tineretului Societatea Română de Pneumologie efectuează testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii) la sfârşitul acestei săptămâni în Parcul Tineretului.