Cele mai citite
 


Dr. Vasile Astărăstoaie: Ar trebui declarată stare excepţională în România din cauza plecării medicilor
duminică, 18 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegilor Medicilor din România, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, susţine că în acest moment nu ştie care este viziunea în ceea ce priveşte descentralizarea spitalelor, după ce a participat joi şi vineri la o conferinţă cu tema 'Descentralizarea şi organizarea spitalelor' care s-a desfăşurat la Poiana Braşov.
'Aş vrea să văd această schimbare, dar nu ştiu care este aceasta, pentru că este prima dezbatere care s-a făcut legată de descentralizare. Descentralizarea este un lucru bun cu o singură condiţie. Să se vadă de ce trebuie făcută, cum trebuie făcută, care va fi impactul asupra stării de sănătate a populaţiei şi asupra calităţii serviciilor medicale. Ceea ce am înţeles de la această dezbatere este că ministerul încearcă să arunce spitalele cu datorii şi finanţarea acestora către comunităţile locale. Avantajul este că spitalul va fi mai aproape de comunitate, de nevoile de sănătate, dar dezavantajul este că într-un an de criză finanţarea va fi la fel de proastă ca acum, dacă nu mai rău. Cred că este nevoie de nişte reguli unitare pentru toat 9; ţara, pentru că nu suntem un stat federal unde fiecare judeţ să-şi stabilească regulile sale. Fără aceste reguli vom asista în continuare la acest cancer care roade sistemul de sănătate şi anume politizarea', a declarat pentru AGERPRES preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Astărăstoaie a adăugat că atât primarul, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean vor fi interesaţi de o problemă, şi anume pe cine să numească în funcţia de director de spital sau şef de secţie. Preşedintele Colegiului Medicilor din România a afirmat că este sceptic că de la 1 iulie actele legislative vor fi gata, sau dacă vor fi gata vor fi făcute cum au fost şi altele, 'pe genunchi', iar sistemul va fi iarăşi zguduit.

'Legea 95 din 2006 a centralizat sistemul, iar acum se trece la descentralizare. Sunt destul de sceptic de deschiderea pe care o au guvernanţii la reacţiile din teritoriu. Am această experienţă mai ales în acest an, când orice comentariu nu a fost luat în calcul şi se vede cum funcţionează sistemul', a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Prof.dr. Vasile Astărăstoaie susţine că în acest moment medicii au alte probleme încât să se mai gândească cum este organizat sistemul. Medicii sunt foarte puţini în unităţile medicale care sunt subfinanţate, timpul de lucru depăşeşte puterea fiecărui medic, nu au mijloace la îndemână şi nu au cu ce să-şi facă datoria, iar cei mai mulţi se gândesc cum să plece în străinătate.

'În acest moment ar trebui declarată stare excepţională în România. Începând din decembrie 2009 şi până în martie 2010 au fost organizate la Bucureşti şi la Iaşi trei târguri pentru medicii care doresc să plece în străinătate, oferindu-se un număr de 6.500 de locuri. Cam 60% dintre medicii care au fost la aceste târguri pleacă, iar restul de 40% nu pleacă din diverse motive, dar acest 60% reprezintă 10% din medicii care practică în România. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că atunci când au plecat 2% dintre medici Guvernul trebuie să declare alertă roşie. Nu am văzut nici o măsură, nu am văzut nici o îngrijorare, dar în acelaşi timp Ministerul Sănătăţii spune că trebuie să închidem spitale pent ru că mai au doi medici. Dacă au mai rămas doi medici îl transformi, dar nu îl închizi. Ceea ce este greşit în toată această abordare este că nu se ţine cont că activitatea spitalelor nu este o activitate economică, iar profitul spitalelor se reflectă în starea de sănătate a populaţiei şi nu în cheltuielile spitalelor', a subliniat Astărăstoaie

În ceea ce priveşte coplata, preşedintele Colegiului Medicilor din România crede că aceasta nu se va aplica de la 1 iulie, având în vedere atât reacţia populaţiei, cât şi a organismelor profesionale. Astărăstoaie susţine că aceste reacţii au fost atât de ferme încât nu vede ca un Guvern să aibă curajul să introducă sub această formă coplata pentru că pierderile politice şi electorale vor fi majore.

Conferinţa 'Descentralizarea şi organizarea spitalelor' a fost organizată de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate...
Vasile Astărăstoaie: Incapacitatea decidenţilor de a gestiona sistemul de sănătate a fost acoperită de blamarea medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ''blamarea constantă'' a cadrelor medicale.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Braşov: Hospice Casa Speranţei a lansat Ghidul de îngrijire paliativă de bază Braşov, 25 iulie /Agerpres/- Hospice Casa Speranţei a lansat luni, la Braşov, Ghidul de îngrijire paliativă de bază şi platforma online cu mărturiile pacienţilor şi a primilor medici de familie din România care acordă îngrijire paliativă de bază. În ultimele 39 de luni, Hospice Casa Speranţei a testat...
Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor: Trebuie introduse cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, este de părere că ar trebui introduse cursuri de non-discriminare în sănătate, la toate nivelele, după ce, în opinia sa, sistemul românesc de sănătate este unul care a creat mari inechităţi.
Vasile Astărăstoaie:Doctorii ar putea să-şi dea demisia în bloc, iar medicii de familie să rezilieze contractele cu CAS Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a declarat, miercuri, la Suceava, că se impune încheierea un acord între guvernanţi şi CMR, în baza căruia să se rezolve cele nouă revendicări incluse în declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012.