Cele mai citite
 


Cenuşa vulcanică depusă la sol reprezintă un risc pentru sănătate (OMS)
duminică, 18 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Europenii ar trebui să încerce să rămână în case în cazul în care cenuşa din norul vulcanic provenit din Islanda începe să se depună, a atenţionat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce cantităţi mici de cenuşă au căzut în Islanda, Scoţia şi Norvegia, relatează AP.
Cenuşa microscopică este potenţial periculoasă pentru oameni dacă începe să atingă pământul, deoarece particulele inhalate pot ajunge în plămâni, cauzând probleme respiratorii, a precizat purtătorul de cuvânt al OMS, David Epstein.

'Suntem extrem de îngrijoraţi de acest lucru. Atunci când sunt inhalate, aceste particule pot ajunge în zonele periferice al plămânilor şi pot cauza probleme, în special persoanelor cu astm sau cu probleme respiratorii', a spus Epstein.

Vulcanul din Islanda, care a început să erupă miercuri, a trimis un nor enorm de particule de cenuşă microscopică deasupra nordului Europei, determinând rămânerea avioanelor la sol. Norul se deplasează la o înălţime de circa 6.000 de metri şi nu poate fi văzut de la sol. Potrivit lui Epstein, o mare parte din nor a rămas la mare înălţime în atmosferă.

'Însă atunci când (particulele) se depun, recomandăm ca oamenii să rămână în case cât mai mult timp posibil', a declarat Epstein.

Cei care se aventurează totuşi afară din casei ar trebui să ia în considerare să poarte măşti, a precizat el, adăugând că OMS nu înţelege pe deplin riscurile de sănătate asociate norului de cenuşă şi încearcă să afle mai multe lucruri. Agenţia monitorizează îndeaproape situaţia, a spus el.

Oficialii britanici din sănătate par însă mai puţin preocupaţi, spunând că se aşteaptă ca 'o mică parte din norul vulcanic islandez' să ajungă la nivelul solului în Marea Britanie vineri noaptea şi sâmbătă dimineaţă. Se consideră că norul conţine niveluri scăzute de dioxid de sulf.

'Este important să subliniem că concentraţia de particule care ar putea ajunge la nivelul solului este probabil scăzută şi nu ar trebui să producă daune serioase', a precizat Agenţia pentru protejarea sănătăţii din Marea Britanie, adăugând că orice efect de sănătate cauzat de norul de cenuşă ar urma să fie pe termen scurt.

Britanicii ar putea resimţi vineri noapte simptome precum măncărimi la ochi, iritarea acestora şi a nasului, gât inflamat sau tuse seacă. Dacă oamenii simt astfel de simptome, observă un abur plin de praf în aer sau simt miros de ou stricat de la sulf atunci când sunt afară, ar fi indicat să-şi 'limiteze activităţile afară sau să se întoarcă în case', mai recomandă autorităţile britanice.

Epstein, din partea OMS, a precizat că nu există un prag al concentraţiei pe care să-l atingă norul de cenuşă pentru a deveni periculos pentru sănătate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că a descoperit un nou virus asemănător cu SARS Un nou virus din aceeaşi familie cu virusul SARS care a cauzat moartea a 800 de persoane în 2002 a fost identificat în Marea Britanie la un bărbat care s-a aflat recent în Arabia Saudită, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.
OMS a salutat introducerea la Beijing a codului roşu de poluare atmosferică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a salutat miercuri instituirea de luni a unui cod roşu de alertă din cauza nivelurilor de smog din Beijing, o premieră pentru capitala Chinei în ceea ce priveşte utilizarea sistemului de alertă codificat pe culori, implementat încă din anul 2013, informează agenţia...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă, subliniind că acest lucru are consecinţe semnificative asupra sănătăţii lor mentale şi fizice, potrivit unui raport publicat joi.
Studiu OMS cu privire la poluarea aerului din oraşele austriece Viena, 28 sep - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Nivelul poluării aerului din oraşele austriece este în medie peste nivelul admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu realizat de OMS şi publicat luni de cotidianul Der Standard.
VIRUSUL ZIKA OMS înăspreşte recomandările pentru persoanele care se întorc din zone afectate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a extins marţi la şase luni perioada în care atât bărbaţii, cât şi femeile care se întorc din zonele unde virusul Zika se răspândeşte în mod activ ar trebui să practice sexul protejat sau abstinenţa, indiferent dacă doresc sau nu să conceapă un copil şi indiferent...