Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele de descentralizare din sistem
duminică, 18 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare în sistemul sanitar, informează un comunicat remis AGERPRES.
Conform noilor prevederi, până la data de 1 iulie 2010, Ministerul Sănătăţii va finaliza transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală. Până la această dată, vor fi transferate autorităţilor locale peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Astfel, din cele 435 unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României, se propune transferul către autoritatea locală a unui număr de 373 unităţi.

Vor rămâne în reţeaua Ministerului Sănătăţii un număr de 62 unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi spitale monospecializate.

'Prin descentralizare vom da posibilitatea comunităţii locale să se implice direct în dezvoltarea sistemului sanitar şi prin asta vom aduce decizia mai aproape de pacient. Descentralizarea reprezintă, în acest moment, pentru România, una dintre soluţiile de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale. Descentralizarea spitalelor reprezintă şi unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010 şi un punct important în Programul de Guvernare şi rapoartele Băncii Mondiale pentru domeniul sanitar. Chiar dacă termenul vi se pare demonetizat şi l-aţi auzit probabil în discursurile mai multor miniştri, eu cred că descentralizarea reprezintă procesul care va putea duce la stabilizarea sistemului sanitar, poate însemna mai multă echitate şi mai multă sustenabilitate', a decl arat ministrul Sănătăţii Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că acest proces nu va însemna abandonarea sistemului medical 'pe umerii comunităţilor locale'. 'Nu va însemna că le vom transfera acestor comunităţi unităţile medicale şi îi vom lăsa să se descurce cum vor putea şi cum vor şti' a precizat Cseke.

Prin descentralizare, Ministerul Sănătăţii îşi consolidează rolul firesc - acela de strateg şi formator de politici publice, şi va ceda rolul de administrator comunităţilor care cunosc şi sunt aproape de nevoile cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.

Astfel, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică. Descentralizarea înseamnă şi că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent. După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile judeţene.

Procesul de descentralizare nu creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale. Conform actelor normative în discuţie, se transferă dreptul de supraveghere asupra contractelor cu casele de asigurări de sănătate.

Descentralizarea trebuie sa aibă în prim plan cele mai importante două principii ale unei politici de sănătate, şi anume: echitate în finanţare, şi sustenabilitatea finanţării serviciilor medicale.

Procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizări în cadrul personalului medical - şi aşa insuficient.

Descentralizarea se va face cu consultarea sindicatelor, structurilor asociative ale administraţiei publice locale, a asociaţiilor de pacienţi şi a tuturor categoriilor afectate şi interesate de acest subiect.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării şi cel al Hotărârii de Guvern privind aprobarea Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi către Primăria Municipiului Bucureşti se află publicate pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea transparenţă decizională.

Ministerul Sănătăţii a transmis documentele şi către ministerele implicate în proces, structurilor asociative ale administraţiei publice locale şi organizaţiile interesate, respectiv Colegiul Medicilor din România, reprezentanţii sindicatelor se precizează în comunicat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
MS va finaliza la 1 iulie transferul unităţilor sanitare către administraţia locală Ministerul Sănătăţii va finaliza, la 1 iulie, transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Ministrul Sănătăţii doreşte descentralizarea spitalelor până la 1 iulie Ministrul Sănătăţii Attila Cseke, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că descentralizarea prin transferul unităţilor medicale publice către administraţia locală reprezintă în acest moment una din soluţiile de eficientizare a funcţionării sistemului sanitar şi trebuie realizată până în vara...
Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.