Cele mai citite
 


Dioxidul de sulf din cenuşa vulcanică - iritant şi toxic, în funcţie de concentraţie
duminică, 18 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Problemele de sănătate provocate de cenuşa emisă de vulcanul din Islanda sunt de două tipuri - dioxidul de sulf conţinut de cenuşă este iritant şi toxic, dar aceste proprietăţi depind de concentraţie, explică profesorul Daniel Rodenstein, pneumolog la Clinica Saint-Luc din Bruxelles.
'Dacă este vorba despre o concentraţie ridicată, indivizii vor resimţi un disconfort la nivelul căilor respiratorii superioare, senzaţia de iritare oculară şi unele dificultăţi la respiraţie. Situaţia va fi cu siguranţă mai gravă pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare cronice, precum astmul, pacienţii cu emfizem pulmonar şi cei cu bronşită cronică sau ceea ce se numeşte bronşită pulmonară cronică obstructivă', a spus expertul belgian.

Pe de altă parte, pacienţii cu insuficienţă cardiacă pot fi şi ei afectaţi într-o anumită măsură de efectele dioxiodului de sulf din pulberile de cenuşă vulcanică.

Norul de cenuşă s-a diluat însă mai ales începând de vineri dimineaţă, ceea ce reprezintă un lucru pozitiv privind sănătatea publică.

Partea principală a norului de cenuşă emisă de vulcanul din Islanda s-a deplasat vineri dinspre Belgia către sudul Marii Britanii, iar calitatea aerului în Belgia nu a fost influenţată, după cum a anunţat Centrul interregional pentru mediu (CELINE).

Purtătorul de cuvânt al CELINE, Olivier Brasseur, a declarat că baza norului de cenuşă este la peste 1.000 metri altitudine, iar atât timp cât norul nu coboară sub acest plafon, nu există motive de îngrijorare privind calitatea aerului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bronşita Bronşita reprezintă o reacţie inflamatorie a mucoasei bronşice la acţiunea unor factori infecţioşi sau fizico-chimici. Aceasta poate fi acută sau cronică.
Dezbatere despre insuficienţa cardiacă în România, organizată de Asociaţia S.O.S. Drepturile Pacienţilor Necesitatea elaborării unui document care va conţine propuneri privind principalele direcţii de acţiune în combaterea insuficienţei cardiace şi care va fi înaintat Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost principala concluzie a dezbaterii de...
Bolnavii de insuficienţă cardiacă trebuie să meargă mult pe jos (studiu) Bolnavii de insuficienţă cardiacă trebuie să meargă zilnic cât de mult, iar numărarea paşilor este un important indicator, scrie passionsante.be.
Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi, la Sibiu Fundaţia Română a Inimii şi Grupul de Lucru de Insuficienţă Cardiacă din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, împreună cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, au lansat Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi, o iniţiativă ce are scopul de a oferi medicilor cardiologi şi de familie...
Insomniile şi insuficienţa cardiacă ar fi corelate, potrivit unui studiu recent Riscul de a dezvolta o insuficienţă cardiacă ar fi de trei ori mai mare (353%) la persoanele care suferă de tulburări ale somnului, arată un studiu norvegian apărut miercuri în revista 'European Heart Journal', preluat de ediţia franceză a Huffington Post.
Terapii alternative pentru afectiuni respiratorii Misiunea aparatului respirator este sa ii furnizeze oxigen sangelui si sa elimine din corp deseurile gazoase si in principal dioxidul de carbon. Aceste schimburi de gaze au loc la nivelul plamanilor, care pot fi victimele a numeroase afectiuni sau infectii.