Cele mai citite
 


Ziua mondială a Rinichiului
miercuri, 11 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Societatea Română de Nefrologie sărbătoreşte, joi, Ziua Mondială a Rinchiului alături de alte 100 de ţări de şase continente, a anunţat miercuri, în conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, prof. dr. Gabriel Mircescu.

În anul 2008, “Ziua Mondială a Rinichiului” a fost marcată prin campanii desfăşurate în 76 de ţări, urmărind atât încurajarea publicului de a efectua investigaţii pentru evaluarea funcţiilor rinichiului, cât şi sensibilizarea autorităţilor vizavi de măsurile necesare pentru limitarea impactului bolii cronice de rinichi asupra sistemelor de sănătate.

Prof. dr. Gabriel Mircesu a reliefat semnificaţia deosebită pe care o are această zi pentru pacienţii cu boli de rinichi din întreaga lume şi îşi propune să aducă în atenţia publicului larg, a medicilor şi autorităţilor, bolile rinichiului, care, deşi frecvente şi periculoase, pot fi eficient tratate dacă sunt descoperite din timp.
Reducerea progresivă a funcţiilor rinchiului - cunoscută ca boală cronică de rinichi – este puţin evidentă la început, dar poate necesita, în stadii avansate, dializă sau transplant renal, a spus la rândul său conf.dr. Adalbert Schiller.
Datele obţinute la nivel mondial, inclusiv în România, arată că o persoană adultă din 10 are boală cronică de rinichi. De aceea, boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică cu importante implicaţii sociale şi economice. Bolile de rinichi apar ca efect secundar sau complicaţii ale bolilor cardiovasculare, ale diabetului etc.
În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului are ca obiect sublinierea legăturilor dintre hipertensiunea arterială şi boala cronică de rinichi. Astfel, controlul mai bun al presiunii arteriale poate încetini progresia bolii cronice de rinichi, poate reduce necesitatea de dializă sau de transplant renal şi poate preveni suferinţele determinate de îmbolnăvirea inimii şi a vaselor de sânge, a explicat dr. Adalbert Schiller.
În fiecare an milioane de oameni mor prematur din cauza blocajelor de rinichi sau de infarct miocardic asociat cu boli cronice ale rinichiului.
În România, prevalenţa acestei afecţiuni este de 11,7%, în timp ce în Anglia ajunge la 25%.
Ţara noastră are o regiune endemică, unde de 70 de ani se încearcă să se dea un răspuns pentru acest lucru, dar nu s-a reuşit încă, a spus dr. Schiller. Este vorba de zona de nefropatie balcanică din judeţele Mehedinţi şi Olt. Probabil este vorba de anumite substanţe toxice din mediul înconjurător, posibil să fie vorba şi de hidrocarburile care provin din turba care filtrează apele, încă nu s-a elucidat cauza acestei nefropatii, a menţionat specialistul.
Trebuie să se treacă de la concentrarea pe tratamentul pe dializă şi transplant la prevenţia bolilor cronice renale, apreciază prof.dr. Gabriel Mircescu. El a făcut referire la faptul că dializa este o poveste de succes, în 1990 erau pe dializă 369 de persoane, iar acum sunt 8.300. Acest tip de tratament este foarte scump, în România ajunge la 18.000 de euro, în Europa preţul este între 80.000 şi 100.000 de euro, media europeană fiind de 700 la 1.000 de locuitori în timp ce în ţara noastră ajunge la 377 la 1.000 de locuitori. Dializa şi transplantul nu este o soluţie pentru rezolvarea problemelor renale susţine specialistul accentuând asupra necesităţii depistării bolilor cronice renale în stadiile 1-2.
Din cei 250 de nefrologi cât are România marea majoritate sunt blocaţi pe tratamentul dializaţilor şi ar trebui să existe suficienţi nefrologi pentru a se ocupa de profilaxia acestor afecţiuni.
Ziua Mondială a Rinichiului ne încurajează să învăţăm cât mai multe despre rinichi (cum funcţionează, rolul lor) şi îşi propune să crească gradul de conştientizare a faptului că, boala de rinichi este o boală comună, dăunătoare organismului, dar tratabilă.
În ţara noastră, la propunerea Societăţii Române de Nefrologie, Ministerul Sănătăţii susţine un program integrat dedicat bolii cronice de rinichi, finalizat chiar în ajunul Zilei Mondiale a Rinichiului, a menţionat dr. Gabriel Mircescu.
Acest program acoperă atât stadiile iniţiale prin măsuri de prevenţie, cât şi zona de dializă şi de transplant. Programul este parte a unei strategii pe termen lung şi va fi adresat în anul 2009 unui număr de aproape 1.000.000 de beneficiari, dintre care mai mult de 8.000 sunt trataţi prin dializă sau transplant renal.
Elemente importante pentru atingerea obiectivelor programului sunt ghidurile de bună practică clinică, din care derivă protocoalele terapeutice. Aceste măsuri vor permite plasarea ţării noastre într-o poziţie avansată în îngrijirea pacienţilor renali, a evidenţiat dr. Mircescu. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.