Cele mai citite
 


Subprogram oncologic al Ministerului Sănătăţii, lansat la Oradea
duminică, 18 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Subprogramul de monitorizare activă a terapiilor oncologice specifice a fost lansat, sâmbătă, la Oradea, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, care a înmânat contractul de finanţare a 1.700 de examinări pe an, susţinute de MS, conducerii Centrului de Diagnosticare Pozitron PET/CT.
D'e la preluarea mandatului, eu am crezut că trebuie să aducem lucruri noi şi benefice. Or, pe oncologie, tendinţa este, din păcate, crescătoare şi trebuie să ne implicăm şi noi, ca stat. Nu am făcut promisiuni, dar am venit atunci când am putut să arătăm ceva. Oradea devine primul şi cel mai important centru de diagnosticare PET/CT din ţară şi va câştiga un renume în domeniu', a declarat ministrul Sănătăţii.
Acest subprogram oncologic are un buget de aproximativ 10 milioane de lei, care înseamnă acoperirea unui număr total de 2.500 de investigaţii, din care 1.700 sunt repartizate centrului din Oradea şi 800 unui centru din Bucureşti.
Ministerul Sănătăţii face posibil astfel ca examinarea PET/CT, cea mai modernă metodă imagistică, să fie accesibilă pacienţilor oncologici.
Potrivit ministrului Attila Cseke, de la 1 aprilie, într-un moment economic nu tocmai favorabil, au fost introduse opt subprograme şi programe naţionale noi, în intenţia de a găsi soluţii pe anumite domenii care sunt necesare pentru sănătatea românilor.
Metoda?PET/CT combină tomografia computerizată, răspândită deja pe scară largă, cu tomografia cu emisie de pozitroni, ce a câştigat teren tot mai mult în ultimul deceniu şi jumătate. Ea asigură informaţii nu numai în legătură cu anatomia organelor, ci şi privind metabolismul ţesuturilor, putând fi astfel identificate tumori de ordinul milimetrilor.
Deoarece în afecţiunile tumorale modificările metabolice preced apariţia modificărilor morfologice, datorită acestui fapt modificările maligne pot fi identificate şi localizate mult mai repede în întregul corp în comparaţie cu metodele de examinare obişnuite. Substanţa de urmărire folosită în procesul examinării este glucoza, marcată printr-un izotop radioactiv cu timp scurt de înjumătăţire, nedăunătoare, prin intermediul căreia se primesc informaţii privind consumul de zahăr în corpul uman.
Metoda se poate aplica atât pentru depistarea tumorii primare, a metastazelor, cât şi pentru urmărirea eficacităţii tratamentului administrat pacienţilor deja diagnosticaţi, oferă informaţii dacă modificarea este malignă sau benignă şi se pot recunoaşte recidivele.
Examinarea în sine nu este deloc dureroasă, durează 30 - 35 de minute, iar aparatul Siemens Biograph 16 este silenţios, modern şi nu creează senzaţia de claustrofobie. Imaginile color obţinute vor fi analizate de un radiolog şi un medic specialist în medicină nucleară, rezultatul în scris precum şi un CD cu imagini fiind oferite în 72 de ore.
Examinarea va putea fi efectuată doar la solicitarea medicului specialist şi doar pacienţilor care prezintă justificare oncologică.
Decontarea investigaţiei prin Casa de Asigurări de Sănătate are o importanţă extraordinară deoarece, în România, numărul noilor cazuri de cancer este de aproximativ 120.000 şi 60% dintre aceşti pacienţi necesită examinarea
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mircovici: Cheltuielile cu tratamentul de cancer în prima fază să fie compensate de Casa de Asigurări de Sănătate Statul ar trebui să compenseze cheltuielile pe care bolnavul de cancer le suportă în momentul în care începe tratamentul, a declarat luni deputatul Niculae Mircovici, din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, în plenul Camerei Deputaţilor la "Ora Guvernului", unde a fost invitat ministrul...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Eugen Nicolăescu: Vreau să finanţez programele de sănătate, nu funcţionarii publici din sistem Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat marţi că nu vrea să mai finanţeze funcţionarii publici "ca să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia", ci vrea să finanţeze programele de sănătate.
MS: Decontarea tratamentelor pentru cele 38 de victime din Colectiv - deblocată Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a finalizat, cu sprijinul CNAS şi al Ministerului Sănătăţii, verificările în cazul celor 38 de victime ale incendiului de anul trecut din clubul Colectiv, ale căror tratamente fuseseră invalidate la decontarea către spitale.
Proiectul legii sănătăţii: Sistemul de asigurări de sănătate, reorganizat; monopolul CNAS, desfiinţat Proiectul legii sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prevede, în ceea ce priveşte sistemul de asigurări de sănătate, desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate.