Cele mai citite
 


Cameră: Pensia persoanelor cu handicap, prilej de dispută între opoziţie şi putere
luni, 19 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 19 apr /Agerpres/ - O iniţiativă legislativă ce instituie acordarea pensiei sociale minime garantate persoanelor cu handicap a suscitat, luni, dezbateri aprinse în plenul Camerei Deputaţilor.
Propunerea viza acordarea unei indemnizaţii lunare la nivelul cuantumului stabilit pentru pensia socială minimă garantată, indiferent de venituri. Iniţiativa a fost respinsă de Senat, primul for sesizat în acest caz, dar a primit raport favorabil de la cele două comisii sesizate pe fond în Camera Deputaţilor.
Executivul nu a susţinut proiectul de lege, motivând că sumele prevăzute în bugetul Ministerului Muncii au fost fundamentate fără a fi avute în vedere majorări ale prestaţiilor sociale oferite persoanelor cu handicap.
'Având în vedere că bugetul a fost aprobat, (...) sumele necesare nu sunt prinse în bugetul acestui an. (...) Adoptarea acestei iniţiative presupune angajarea de cheltuieli suplimentare cu aproximativ 250 de milioane de euro anual. Considerăm că nu este momentul oportun pentru o asemenea iniţiativă, iar Guvernul nu o susţine', a explicat reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.
Deputatul PNL Cristina Pocora, unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat că actul normativ se adresează celor peste 600 de mii de persoane cu handicap şi pleacă de la măsura Guvernului Boc privind instituirea pensiei minime garantate.
Democrat-liberalul Petru Movilă a propus retrimiterea la comisie a iniţiativei legislative, motivând că există două proiecte pe aceeaşi temă.
Propunerea PDL a fost criticată vehement de reprezentanţii opoziţiei, care au reproşat deputaţilor din arcul guvernamental că se opun proiectului de lege pentru că nu au găsit soluţiile financiare pentru a acoperi costurile.
'Cred că acest proiect de lege este minimal pentru această categorie de oameni', a spus deputatul PNL Eugen Nicolăescu.
'Mă întreb, când aţi fost la guvernare, stimaţi colegi liberali şi aţi condus şi aveam resursele financiare, de ce nu aţi propus aşa ceva. De ce să fim noi să nevoiţi să găsim soluţiile şi le vom găsi, de aceea solicităm retrimiterea la comisie', le-a replicat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
Propunerea legislativă a fost retrimisă la comisie, cu termen de rediscutare de două săptămâni. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Legea asistenţei sociale ar putea primi un vot lunea viitoare Senatorii au amânat pentru lunea viitoare luarea unei decizii cu privire la legea asistenţei sociale, iniţiată de Guvern.
LAPHR: Persoanele cu handicap trebuie să beneficieze de tratament balnear gratuit Bucureşti, 11 febr /Agerpres/ - Persoanele cu handicap trebuie să beneficieze de tratament balnear gratuit, pe baza recomandării medicului de specialitate, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Ligii pentru Apărarea Persoanelor cu Handicap din România (LAPHR), Luminiţa Gheorghiu, care a propus un...
Deputatul Petru Movilă pledează pentru însoţitorii persoanelor cu handicap grav Deputatul PDL Petru Movilă solicită modificarea Legii 11/2010 privind bugetul de stat pe 2010, pentru a se reglementa problema asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, care riscă să nu-şi mai primească banii.
Senat: Persoanele cu handicap motor irecuperabil nu mai trebuie să se prezinte pentru reevaluare Persoanele cu handicap motor irecuperabil nu vor mai trebui să se prezinte la comisiile de evaluare, ca să li se confirme acest statut, au decis, luni, senatorii, adoptând un proiect legislativ aparţinând unui senator PSD şi trei senatori PDL.
Comisie Senat: Raport favorabil pentru interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise Iniţiativa legislativă care prevede interzicerea fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri a primit, marţi, raport de admitere în unanimitate din partea Comisiei pentru sănătate a Senatului.