Cele mai citite
 


Cei trei medici voluntari italieni arestaţi în Afganistan au fost eliberaţi
marţi, 20 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cei trei medici voluntari italieni ai organizaţiei de asistenţă Emergency, arestaţi în urmă cu o săptămână de autorităţile afgane din provincia Helmand fiind suspectaţi că ar fi organizat un atentat terorist, au fost eliberaţi duminică după ce serviciile de securitate de la Kabul au ajuns la concluzia că ei nu sunt vinovaţi.
Marco Garatti, Matteo dell'Aria şi Matteo Pagani au fost arestaţi sâmbătă, 10 aprilie, alături de alţi şase angajaţi afgani ai Emergency într-un spital din Lashkar-Gah, în sudul Afganistanului, în unitatea medicală în care lucrau fiind găsite arme şi explozibili despre care serviciile de la Kabul au declarat că ar fi trebuit să fie folosite pentru un atentat terorist împotriva guvernatorului provinciei Helmand.
Împreună cu cei trei au fost eliberaţi şi cinci dintre cei şase afgani, fiind în continuare reţinut unul dintre ei, el fiind suspectat că ar fi ascuns armele în spitalul privat administrat de Emergency.
Cei trei medici vor fi repatriaţi în Italia în condiţiile în care spitalul din Lashkar-Gah a fost închis, iar autorităţile afgane au cerut totuşi ca în cazul în care ancheta se va finaliza cu acuzarea vreunuia dintre cei trei, procedura judiciară să fie derulată de justiţia din Peninsulă, a anunţat duminică seara într-o conferinţă de presă ministrul de externe de la Roma, Franco Frattini.
Cazul celor trei medici reţinuţi în Afganistan a fost în prim-planul agendei publice din Italia în ultima săptămână, în condiţiile în care Emergency este unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri din Italia care acordă asistenţă medicală pentru civili în teatrele de război de pe diferite continente. Emergency era prezent în zonă încă din 2001, acordând îngrijiri medicale pentru peste 2 milioane de persoane din Afganistan şi nordul Pakistanului.
Autorităţile italiene s-au mobilizat în legătură cu acest caz, în urmă cu două zile la Kabul ajungând un însărcinat special trimis de şeful diplomaţiei de la Roma, iar inclusiv premierul Silvio Berlusconi a intervenit pe lângă preşedintele Hamid Karzai cerând ca autorităţile afgane să finalizeze cât mai rapid cercetările vizându-i pe cei trei.
Pe de altă parte, şi opinia publică din Italia s-a implicat în vederea eliberării celor trei. Peste 50.000 de italieni au participat sâmbătă după-amiază în Piaţa San Giovanni din Roma la o manifestaţie organizată în acest sens de Emergency şi alte organizaţii ale societăţii civile, iar circa 400.000 de persoane au semnat o petiţie online care de asemenea cerea lăsarea în libertate a medicilor italieni.
'Înţelegerea stabilită între autorităţile afgane şi guvernul italian garantează respectarea drepturilor fundamentale ale celor trei cetăţeni arestaţi brusc şi cercetaţi pentru acuzaţii foarte grave şi formulate doar la modul general. Guvernul şi ministerul de externe italian au acţionat cu promptitudine şi fermitate faţă de preocuparea exprimată de cea mai mare parte a opiniei publice din ţară', a apreciat şi preşedintele republicii, Giorgio Napolitano, într-un comunicat în care a salutat eliberarea medicilor.
Medicul Gino Strada, fondatorul Emergency, a declarat că povestea acestui atentat terorist ar fi fost regizată de către serviciile afgane şi forţele misiunii ISAF din provincia Helmand, care ar fi dorit închiderea spitalului din Lashkar-Gah fiind deranjate de faptul că medicii Emergency au denunţat în mai multe rânduri masacrarea de către trupele guvernului de la Kabul a populaţiei civile care simpatizează cu talibanii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Italia: O asistentă medicală acuzată că ar fi îmbolnăvit de tuberculoză peste o mie de nou-născuţi O asistentă medicală afectată de tuberculoză este bănuită că a transmis virusul celor peste o mie de bebeluşi născuţi în perioada martie - iulie la prestigiosul spital al Vaticanului, Policlinico Gemelli din Roma. Autorităţile sanitare italiene au organizat joi o echipă de medici care efectuează teste...
Anchetă la SAJ Vaslui, după ce o asistentă medicală ar fi sustras banii unui pacient Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a demarat o anchetă administrativă, după ce o asistentă medicală şi un brancardier ar fi sustras banii din bagajul unui pacient transferat cu o salvare de la Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui la Secţia de Psihiatrie...
Italia: Noi posibile evoluţii în ancheta privind contaminarea cu tuberculoză a 96 de nou-născuţi Mama unuia dintre cei 96 de nou-născuţi infectaţi în Italia cu tuberculoză de o asistentă medicală bolnavă este şi ea contaminată şi a dat în judecată spitalul Vaticanului, Policlinico Gemelli, unde s-a produs îmbolnăvirea, scrie miercuri cotidianul Corriere della Sera.
Eliberarea celor trei medici italieni arestaţi în Afganistan, în prim-planul presei din Italia Eliberarea, duminică, a celor trei medici voluntari italieni arestaţi în urmă cu o săptămână pentru suspiciunea de terorism de către autorităţile din Afganistan, precum şi reluarea în Italia a zborurilor aeriene afectate la sfârşitul săptămânii trecute de închiderea aeroporturilor din nordul ţării sunt...
Asistenţa medicală la finala Europa League Serviciul de ambulanţă al Capitalei va asigura asistenţa medicală, în ziua finalei Europa League, cu nouă ambulanţe, cu asistenţi şi şoferi, pentru aeroport, fan-zone şi stadion, a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. Alis Grasu, managerul Servicului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.
Trei medici italieni arestaţi în Afganistan, suspectaţi de organizarea unor atentate teroriste Jurnalele italiene prezintă luni în deschiderea primelor pagini cazul celor trei medici ai ONG-ului Emergency arestaţi sâmbătă de autorităţile afgane într-un spital înfiinţat şi administrat de organizaţie în oraşul Lashkar Gah din sudul Afganistanului după ce în unitatea medicală ar fi fost descoperite...