Cele mai citite
 


Părinţii, în căutarea autorităţii pierdute
vineri, 20 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Mama si copilul
 

Într-o societate care încurajează dezvoltarea copilului, părinţii simt că pot impune tot mai puţine limite. Creşte mereu numărul părinţilor care merg la psihologi sau la medicii pediatri să ceară ajutor. Succesul emisiunii 'Super Nanny' pe postul M6, care a avut o audienţă de 3,7 milioane de telespectatori, dovedeşte cât de mult caută părinţii sprijin, scrie cotidianul francez Le Monde.

'Să fii părinte este acum o meserie grea, spune psihanalistul Philippe Jeammet. Ca efect al unei mari libertăţi a moravurilor, nu mai există reţete.' A trecut perioada părinţilor severi şi a pedepselor aplicate arbitrar. În prezent, nu există consens asupra felului de a educa. Ce se face într-o familie nu se face în alta.

Niciodată părinţii n-au făcut atâtea declaraţii de dragoste copiilor lor şi invers. 'Te iubesc! Mă iubeşti şi tu?' Într-o perioadă în care aproape un cuplu din două se desparte, 'indisolublitatea legăturii conjugale a fost înlocuită de cea a legăturii de filiaţie', afirmă pedopsihiatrul Daniel Marcelli. Părinţilor le e teamă că pot pierde dragostea copiilor lor. 'În tratatele de pedagogie şi în dezbaterile de acum nu se mai pomeneşte prea des de ascultare, noţiune care este asimilată supunerii. Astfel, noţiunea de ascultare devine demodată. Prin urmare, să faci un copil să te asculte reprezintă un arhaism educativ?', se întreabă acelaşi specialist. 'Să exerciţi autoritatea înseamnă să afişezi hotărârea nezdruncinată de a nu renunţa la hotărârile tale', adaugă el.

'Pentru ca lucrurile să se petreacă armonios, trebuie să i se permită copilului mai multe lucruri decât cele care i se interzic', spune pedipsihiatrul. Pentru că ascultarea este, mai întâi de toate, o chestiune de încredere. Încrederea copiilor în părinţi şi a părinţilor în valorile pe care vor să le transmită copiilor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O mie de reţete împotriva obezităţii? Să mănânci mai puţin nu înseamnă nimic Să fie obezitatea epidemia secolului al XXI-lea? Nu este sigur, însă creşterea incidenţei greutăţii excesive şi a obezităţii este o constantă pe întreg globul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează de altfel că cele două 'boli' provoacă mai multe decese decât malnutriţia, arată cotidianul...
Eugen Nicolăescu: Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat luni că un spital din România ar putea funcţiona ca regie autonomă, societate comercială sau organism neguvernamental, reorganizare permisă de legislaţia românească.
Spitalele ar putea funcţiona ca regii autonome, societăţi comerciale sau ONG (min. Nicolăescu) Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat luni că un spital din România ar putea funcţiona ca regie autonomă, societate comercială sau organizaţie neguvernamentală, reorganizare permisă de legislaţia românească.
Dacian Cioloş către studenţi: Vă încurajez să vă implicaţi în societate Premierul Dacian Cioloş i-a îndemnat, luni, pe studenţii care au participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj să se implice în comunitate şi să se formeze şi ca oameni ai societăţii.
Anorexia ar fi mai degrabă o dependenţă decât teama de îngrăşare (studiu) Anorexia mentală, care afectează îndeosebi tinerele, nu s-ar explica prin teama de îngrăşare, ci prin plăcerea de a slăbi, şi ar face parte din categoria dependenţelor - se arată într-un studiu publicat marţi şi preluat de AFP.
România: Bolnavii de Alzheimer suferă din cauza lipsei de fonduri şi a stigmatului (EFE) Deficienţele de tratament şi asistenţă publică şi stigmatizarea socială îi pun într-o situaţie foarte grea pe bolnavii de Alzheimer şi pe rudele lor din România, unde 80% dintre persoanele cu această boală nici măcar nu sunt diagnosticate, relatează joi EFE, într-o corespondenţă din Bucureşti.