Cele mai citite
 


Eliberarea celor trei medici italieni arestaţi în Afganistan, în prim-planul presei din Italia
marţi, 20 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eliberarea, duminică, a celor trei medici voluntari italieni arestaţi în urmă cu o săptămână pentru suspiciunea de terorism de către autorităţile din Afganistan, precum şi reluarea în Italia a zborurilor aeriene afectate la sfârşitul săptămânii trecute de închiderea aeroporturilor din nordul ţării sunt principalele subiecte prezentate luni în deschiderea primelor pagini de către jurnalele italiene.
La Stampa notează că medicii italieni ai ONG-ului Emergency, specializat în acordarea de asistenţă sanitară civililor din teatrele de război, au fost eliberaţi în urma presiunilor intense făcute în ultimele zile de autorităţile italiene pe lângă cele de la Kabul.

Ministrul de externe Franco Frattini a arătat că, în condiţiile în care nu au putut fi susţinute cu dovezi palpabile acuzaţiile aduse iniţial celor trei medici - că ar fi fost implicaţi în organizarea unui atentat terorist împotriva guvernatorului provinciei Helmand -, el însuşi a cerut eliberarea acestora ca 'un gest de încredere către instituţiile italiene', guvernul de la Roma asumându-şi sarcina de a-i deferi justiţiei pe cei trei în cazul în care totuşi acuzaţiile vor rămâne în picioare după încheierea anchetei de către autorităţile afgane.

Pe de altă parte, autorităţile italiene, inclusiv preşedintele Giorgio Napolitano, au salutat eliberarea celor trei medici, care a fost cerută insistent şi de o mobilizare masivă a opiniei publice din Italia. La Stampa mai notează că eliberarea a venit la momentul oportun în condiţiile în care guvernul italian risca să fie pus într-o situaţie dificilă prin creşterea ostilităţii opiniei publice faţă de participarea la misiunea ISAF a NATO din Afganistan.

Il Giornale anunţă redeschiderea de luni dimineaţă a întregului spaţiu aerian al Italiei, precizând că operatorii din transporturile aeriene ale Peninsulei au înregistrat sâmbătă şi duminică pagube însumate de circa 80 milioane de euro din cauza închiderii aeroporturilor din nordul ţării. În ciuda deschiderii aeroporturilor italiene, multe dintre cursele către destinaţii din ţările nordice ale Europei rămân în continuare suspendate din cauza persistenţei norului de cenuşă vulcanică în aceste ţări.

Nemulţumirea companiilor aeriene este foarte mare, Lufthansa, Air Berlin şi KLM efectuând zboruri test care au contrazis previziunile sumbre ale autorităţilor europene de control aeronautic, care ar fi fost prea temătoare. Câteva zboruri de probă de acest gen au fost efectuate duminică şi în Italia. 'Norul de cenuşă nu este periculos pentru securitatea zborurilor', a fost concluzia trasă în urma testelor de companiile aeriene, care studiază acum chiar posibilitatea de a cere despăgubiri, acuzând autorităţile de control că nu au efectuat măsurătorile de rigoare pentru a susţine deciziile de interdicţie a zborurilor.

Pe de altă parte, specialiştii consultaţi de jurnaliştii italieni au păreri împărţite cu privire la riscul zborului aeronavelor prin norii de cenuşă. Instituţiile italiene din domeniul aeronauticii şi cel al studierii fenomenelor vulcanologice şi-au pasat reciproc în ultimele zile sarcina de a pune la lucru un sistem de senzori care în teorie ar putea măsura densitatea norilor de cenuşă.

Presa italiană relatează în prim-plan şi vizita Papei Benedict al XVI-lea în Malta, unde s-a întâlnit şi cu câteva victime ale abuzurilor sexuale comise de preoţi catolici pedofili. La Repubblica menţionează că suveranul pontif, care şi-a exprimat 'ruşinea şi durerea' pentru suferinţele victimelor abuzurilor sexuale ale preoţilor, a avut în Malta un 'discurs defensiv', luând însă apărarea Bisericii în ansamblu şi sugerând că dogmele sale care vin de la Dumnezeu trebuie urmate, în ciuda vocilor tot mai persistente care cer reformarea celibatului sacerdoţilor catolici.

În plan extern, Corriere della Sera relatează despre ceremoniile funerare organizate sâmbătă şi duminică la Varşovia şi Cracovia pentru preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, remarcând îndeosebi prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi disponibilitatea părţii ruse de a da cât mai multe şi mai puternice semnale pentru întărirea reconcilierii dintre cele două ţări pe fondul acestei tragedii care a zguduit Polonia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cei trei medici voluntari italieni arestaţi în Afganistan au fost eliberaţi Cei trei medici voluntari italieni ai organizaţiei de asistenţă Emergency, arestaţi în urmă cu o săptămână de autorităţile afgane din provincia Helmand fiind suspectaţi că ar fi organizat un atentat terorist, au fost eliberaţi duminică după ce serviciile de securitate de la Kabul au ajuns la concluzia...
Trei medici italieni arestaţi în Afganistan, suspectaţi de organizarea unor atentate teroriste Jurnalele italiene prezintă luni în deschiderea primelor pagini cazul celor trei medici ai ONG-ului Emergency arestaţi sâmbătă de autorităţile afgane într-un spital înfiinţat şi administrat de organizaţie în oraşul Lashkar Gah din sudul Afganistanului după ce în unitatea medicală ar fi fost descoperite...
Italia deţine recordul de operaţii cezariene din Europa Roma, 31 aug /Agerpres/ - În Italia se fac prea multe operaţii cezariene. Medicii se tem de eventuale cereri de despăgubire, consideră că spitalele lor sunt organizate prost sau nu se simt suficient de competenţi pentru a înfrunta naşterea naturală, informează La Repubblica în ediţia de marţi.
(Corespondenţă) Procesul în cazul morţii asistentei românce ucise în Italia a început Roma, 19 mai - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Procesul pentru judecarea presupusului asasin al Maricicăi Hăhăianu, asistenta româncă decedată în urma unui pumn primit de la Alessio Burtone, a început joi dimineaţa la Tribunalul Penal din Roma.
Italia: O asistentă medicală acuzată că ar fi îmbolnăvit de tuberculoză peste o mie de nou-născuţi O asistentă medicală afectată de tuberculoză este bănuită că a transmis virusul celor peste o mie de bebeluşi născuţi în perioada martie - iulie la prestigiosul spital al Vaticanului, Policlinico Gemelli din Roma. Autorităţile sanitare italiene au organizat joi o echipă de medici care efectuează teste...
Italia: Protocol de înţelegere privind dreptul la asistenţă spirituală şi religioasă a bolnavilor, semnat şi de consilierul eparhial al BOR Aprofundarea temelor dialogului cultural şi interreligios, examinarea relaţiilor complexe dintre medicină, ştiinţă, tehnologie, credinţe şi culte, oferirea unui răspuns la provocările diversităţii prin organizarea de acţiuni operative ale serviciilor de sănătate - acestea sunt obiectivele protocolului...