Cele mai citite
 


Boli coronariene: O inimă nouă datorită celulelor stem
marţi, 20 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Cercetători şi specialişti în boli cardiace de la Clinica Universităţii din Montreal au reuşit, în premieră mondială, să îmbunătăţească funcţiile inimii unui pacient prin implantarea de celule stem, anunţă site-ul maxisciences.com.

Ei au prelevat măduvă osoasă din şoldul unui pacient de 59 de ani şi au păstrat apoi din ea doar celulele stem. În cursul unui pontaj coronarian, medicii au injectat celule izolate direct în inima pacientului. Funcţia cardiacă a acestuia s-a îmbunătăţit cu 50%, potrivit doctorului Nicolas Noiseux, cardiolog la Universitatea din Montreal. El a explicat că, prin această tehnică, se pot produce celule ale muşchiului inimii sau ale vaselor sanguine. Tot datorită ei s-ar putea evita, în viitor, transplantul cardiac.

Cercetătorii canadieni doresc să supună acestei intervenţii alţi 20 de pacienţi canadieni cu probleme cardiace.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A fost realizată în premieră grefarea unei vene 'personalizate' cu celule stem O echipă medicală suedeză a realizat în premieră grefarea cu succes a unei vene 'personalizate' în prealabil cu celule stem de la pacienta care a suferit transplantul, se arată într-un articol publicat joi în The Lancet şi menţionat de AFP.
Unele celule stem pot supravieţui în mediu ostil, redevenind apoi funcţionale Anumite celule stem pot supravieţui în mediu ostil, intrând în repaos, chiar mai multe zile după moarte, redevenind apoi funcţionale. Este ceea ce susţin cercetători francezi, lucrările lor deschizând noi căi terapeutice, de exemplu în transplantul de măduvă osoasă, relatează agenţia Belga.
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
O maladie rară a sistemului nervos, tratată cu succes prin terapie genetică O echipă de cercetători francezi a reuşit să trateze cu succes, prin grefe de celule stem, doi copii ce suferă de o maladie genetică rară, adrenoleucodistrofie, o boală mortală, descrisă în filmul 'Lorenzo's Oil' de George Miller, informează AFP.
Premieră Națională la Sanador: Reparație ortopedică cu celule stem sub formă de transfuzie În cadrul Spitalului Sanador au fost realizate, luni, 28 septembrie, în premieră națională, 5 reparații ortopedice cu celule stem sub formă de transfuzie, de către o echipă medicală coordonată de dr. Bogdan Andrei – medic specialist ortopedie traumatologie.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.