Cele mai citite
 


Dr. Florin Şelaru : Diagnosticul precoce în cancer este foarte important
marţi, 20 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Diagnosticul precoce este foarte important în cancere, a declarat pentru AGERPRES dr. Florin Şelaru, profesor asociat, cercetător în domeniul diagnosticului şi terapiei personalizate a cancerului la Universitatea ''Johns Hopkins'' din SUA, specialist gastroenterolog, cu prilejul Zilelor dedicate academicianului Nicolae Cajal.
Potrivit specialistului, din păcate există şi forme de cancer digestiv la care diagnosticul precoce nu se poate stabili pentru că, pur şi simplu, aceste cancere nu se manifestă şi nu creează simptome până relativ târziu.
'De exemplu, unul dintre cancerele pe care le studiez este cancerul de căi biliare. De asemenea, studiez cancerul de ficat şi ambele au nişte leziuni premergătoare care de obicei sunt legate de inflamaţie în zona respectivă, în zona ficatului, inflamaţie care poate să fie cauzată şi de hepatită, de exemplu, în acea zonă şi noi ştim că aceşti pacienţi au un risc crescut de cancer, dar din păcate nu există metode foarte bune prin care noi să-i identificăm pe cei care vor face cancer'', a spus dr. Florin Şelaru.
El a adăugat că se ocipă de colectarea de specimene biologice de la aceşti pacienţi - de exemplu bilă - şi este de părere că ar trebui să se găsească compuşi în bilă care să facă diferenţa între pacienţii care au cancer incipient şi care nu au cancer. Lucrul acesta se află în faze preliminare şi speră să continue cu acest proiect.
''O altă categorie de cercetări se referă la felul în care ele cresc şi diseminează şi aici este un domeniu destul de greu de cercetare fundamentală, de fapt', a subliniat medicul.
Referindu-se la ajutorul pe care-l oferă genomica în depistarea eventualelor predispoziţii pentru cancere, dr. Florin Şelaru spune că lucrurile sunt mai complicate.
'Acele gene importante, mari, cu o puternică predispoziţie pentru cancer, au fost probabil identificate într-o măsură mare şi acum vorbim de nişte modificări la nivel genetic, care acordă un risc de cancer, dar problema care a apărut şi pe care am înţeles-o eu relativ recent a fost, de exemplu, că în cazul cancerului de ficat sunt foarte multe subtipuri. Este incorect din punct de vedere ştiinţific să le bagi pe toate în aceeaşi categorie, lucru pe care nu l-am ştiut. Noi credeam că un cancer de ficat este cancer de ficat, cancerul de sân este de sân şi făceam diferenţele acestea, oarecum grosiere, dar în realitate, în interiorul aceluiaşi tip de cancer, chiar sunt diferenţe din punct de vedere genetic. Asta era o problemă foarte mare, atât de diagnostic, cât şi de tratament'', a explicat doct orul Şelaru.
El s-a referit la faptul că în prezent specialiştii studiază cu foarte mare atenţie codul genetic, ADN-ul, în primul rând. Acest lucru poate să dea rezultate, dar este foarte scump. Cancerul este o boală foarte neomogenă, a subliniat dr. Florin Şelaru.
'Se acumulează tot felul de anomalii dar, până relativ recent, noi am crezut că există aceleaşi anomalii la un număr mare de cancere. Se dovedeşte că, probabil, există anomalii cheie, dar există şi altele, foarte multe de altfel, care apar odată cu acele anomalii cheie. Anomaliile cheie însă sunt cele care fac ca acest cancer să apară. Linia pe care noi încercăm să mergem este o personalizare a diagnosticului şi, sperăm noi, şi o personalizare a tratamentului pentru cancer. Scenariul care este de dorit în toată lumea şi care se cere şi la nivel internaţional să se facă este ca aceste analize genetice fundamentale să fie efectuate în momentul în care pacientul se prezintă la medic cu cancer. Noi ştim că este cancer, nu este atât de greu să ne dăm seama, dar odată ce l-am v ăzut prima oară, în mod teoretic momentan, am putea să descifrăm şi să ne uităm la acest cod genetic şi, în funcţie de experienţa noastră în cercetare, să clasificăm acest bolnav într-o anumită sub-sub-sub-subcategorie şi nu în marea grupare a celor care au, să zicem, cancer de ficat'' a detaliat dr. Şelaru.
El subliniat că sunt numai 10 ani de când s-a făcut primul genom, care 'nu a fost complet, a fost un draft' şi a adăugat că în continuare costurile pentru cercetare sunt sunt foarte mari.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Florin Şelaru: Trebuie să asigurăm pregătirea studenţilor la medicină în cercetare, la nivel internaţional - interviu Dr. Florin Şelaru este profesor asistent la Spitalul şi Universitatea ''Johns Hopkins'', specializat în gastroenterologie şi, în paralel cu activitatea clinică, face cercetare fundamentală în domenii precum diagnosticul şi terapia personalizată a cancerului.
Hepatitele Virale - Aparenţe înşelătoare Generalităţi afecţiuni hepatice În fiecare an trebuie să ne monitorizăm sănătatea cu ajutorul unor baterii de analize medicale asfel încât să eliminăm din viaţa noastră “surprizele neplăcute”. Această atenţie pe care o acordăm sănătaţii noastre are un caracter preventiv, deorece are ca şi scop ...
Conf.dr. Cristian Gheorghe: Tendinţa în gastroenterologie este diagnosticul precoce - interviu Conf. dr. Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului de Gastroenterologie, Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că tendinţa în gastroenterologie - care înseamnă afecţiuni ale tubului digestiv, ale ficatului, ale căilor biliare şi pancreasului...
Noutăți despre diagnosticul precoce și reconstrucția mamară, într-o conferință de conștientizare a luptei contra cancerului de sân, organizată de Asociația M.A.M.E. Asociația M.A.M.E. marchează Luna Internațională de Luptă împotriva Cancerului de Sân prin Conferința “Cancerul de sân – de la diagnosticul precoce la reconstrucția mamară”, parte componentă a proiectului “Planeta Roz - Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului”, lansat în luna iunie 2014...
Hepatita virală la început de mileniu trei - interviu cu prof.dr. Mircea Angelescu Prof. dr. Mircea Angelescu, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, spune că în viitorul?apropiat descoperirea vaccinului contra hepatitei C va diminua spectaculos morbiditatea şi mortalitatea prin hepatita cronică şi prin ciroză. Într-un interviu acordat...
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...