Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cinci centre mobile pentru donarea de sânge
marţi, 20 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cinci centre mobile pentru donarea de sânge.
Autocarele au fost cumpărate anul trecut şi sunt destinate donării de sânge din zonele urbane şi rurale, astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe.
Autocarele urmează să fie operaţionale începând cu luna iunie şi sunt în coordonarea Institutului Naţional de Hematologie şi în colaborare cu Societatea Română de Crucea Roşie.
Centrele mobile au o sală de aşteptare unde se completează formulare înaintea consultaţiei medicale, un laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, aparaturi pentru analize, compartimente pentru recoltare şi un compartiment unde stau cei după donează şi primesc un ceai.
Maşinile se vor deplasa la instituţii, firme, în locurile publice din localităţile unui judeţ pentru a recolta sânge de la persoane voluntare aşa cum se întâmplă în ţările europene.
În centrele mobile vor lucra voluntari ai Crucii Roşii, iar parteneriatul cu Societatea Român de Cruce Roşie este necesară pentru că această instituţie are experienţă în domeniul recoltării de sânge similar cu organizaţiile din Germania şi Franţa.
Materialele necesare donării de sânge sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar costurile de operare ale autocarelor de către Crucea Roşie se face în baza unui protocol.
Autocarele au baza în regiunile Bucureşti, Moldova, Dobrogea, Ardeal şi Banat. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe.
Costul unui autocar include dotarea şi amenajarea interioară şi a fost de aproximativ 900.000 de lei.
Pentru început au fost aduse trei autocare urmând ca alte două să ajungă până la sfârşitul lunii, a precizat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
El a spus că fiecare autocar va avea un medic şi doi asistenţi medicali, cărora li se vor alătura voluntari ai Crucii Roşii.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a declarat că prin acest proiect se doreşte să se aducă mai aproape serviciile medicale de cetăţeni, mai ales în mediul rural, unde este foarte greu ca cineva care are nevoie de sânge să meargă până la o reşedinţă de judeţ să doneze.
Ideea este să se încurajeze donarea voluntară de sânge. dar să şi crească numărul donatorilor. În acest moment România se află pe penultimul loc în ceea ce priveşte donarea de sânge cu 1,6-1,7 donatori la mia de locuitori.
Ministerul Sănătăţii a făcut apel către marile companii să apeleze la aceste centre mobile pentru donarea de sânge voluntară.
În România există peste 65.000 de donatori pe an, a subliniat dr. Andy Rosin, managerul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională.
El a menţionat că necesarul de sânge este tot timpul foarte mare având în vederea şi noile tehnici medicale care au apărut şi sunt mari consumatoare de sânge, numai pentru un transplant hepatic se folosesc 40 de pungi de sânge.
Prin această acţiune voluntarii Crucii Roşii vor încerca să atragă persoanele care doresc să doneze sânge, iar în funcţie de numărul acestora se va apela la un centru mobil, a precizat dr. Andy Rosin. El a mai spus că speră ca numărul donatorilor să crească.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrele mobile de transfuzie Bucureşti,11 ian./Agerpres/ - Centrele mobile de transfuzie sunt necesare pentru Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională(INHT) şi reprezintă un prim pas pentru creşterea numărului donatorilor voluntari neremuneraţi de sânge susţin reprezentanţii institutului.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
(Corespondenţă) Vlad Filat şi Raed Arafat au discutat despre crearea unui serviciu similar SMURD în R.Moldova Premierul moldovean, Vlad Filat, şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România, Raed Arafat, au discutat luni, la Chişinău, despre crearea în Republica Moldova a unui serviciu similar SMURD (Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).
Centru mobil de donare de sânge în Piaţa Romană Unul din cele cinci centre mobile de donare de sânge a devenit luni, pentru o zi, funcţional în Piaţa Romană din Bucureşti.
Raed Arafat: România are deja o experienţă în domeniul telemedicinei Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat luni că în domeniul telemedicinei România are deja o experienţă de aproape 9 ani, având în vedere faptul că primele proiecte pilot au fost demarate în anul 2003 şi a menţionat că în prezent se testează al treilea nod de conexiune la...
Dr.Raed Arafat: Activitatea de voluntariat în România nu este pe deplin înţeleasă şi încurajată Activitatea de voluntariat în România nu este pe deplin înţeleasă şi încurajată, în condiţiile în care există un mare potenţial uman care ar putea fi mult mai bine pus în valoare, a declarat, marţi, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la lucrările conferinţei naţionale "Anul...