Cele mai citite
 


Educaţie terapeutică prin conversaţii pentru diabetici
miercuri, 11 martie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Oradea, 11 mar /Agerpres/ - Cele aproape 25.000 de persoane din judeţul Bihor bolnave de diabet, din care 12.800 trataţi cu insulină, vor beneficia de un program de educaţie terapeutică prietenos şi mai puţin formal”, prin conversaţii pe tema acestei boli, program internaţional lansat, miercuri, la Oradea.

Programul Să vorbim despre diabet” este un program de educaţie terapeutică a persoanelor cu diabet zaharat de tip II, creat de compania americană Healthy Interactions, lider mondial în furnizarea de instrumente educaţionale în domeniul sănătăţii, prezentat în colaborare cu Federaţia Internaţională de Diabet, Federaţia Română de Diabet şi Boli de Nutriţie şi susţinut financiar şi logistic de firma Eli Lilly, cel mai mare producător de insulină din lume.

Scopul acestui program este îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor, în condiţiile în care medicii abia au timp pentru consultaţii şi tratament, nu şi pentru educarea pacienţilor. Este un îndrumar pentru comunicarea dintre medici şi pacienţi, astfel încât aceştia din urmă să înţeleagă mecanismul bolii şi să adopte un stil de viaţă prin care să evite complicaţiile şi chiar să diminueze consecinţele negative.
Programul a fost prezentat, într-o conferinţă de presă, de către prof. univ. Amorin Popa, şeful Centrului Judeţean de Diabet, şi dr. Rodica Pasat, expert trainer în programul „Diabetes conversations”.
Moderatorii vor putea organiza sesiuni sau întâlniri cu pacienţii, având în centrul atenţiei una dintre cele patru „hărţi de conversaţie” sau toate: „Cum să trăiţi cu diabetul”, „Mâncaţi sănătos şi rămâneţi activ”, „Cum acţionează diabetul” şi „Despre iniţierea tratamentului cu insulină”. Participarea pacienţilor este activă, metoda de educaţie fiind angajarea persoanelor într-o discuţie constructivă şi deschisă despre afecţiunea lor, deoarece „oamenii sunt mai receptivi la ce spun alţi oameni cu diabet, decât la prescripţiile medicale”, după cum afirma dr. Popa.
Programul „Să vorbim despre diabet”, demarat în anul 2005 în SUA, Canada şi Marea Britanie, în 2008, a fost tradus în 25 de limbi şi este lansat concomitent în 40 de ţări din Europa şi Orientul Mijlociu.
În România sunt înregistraţi în jur de 900.000 de diabetici, iar în Bihor, 24.980 de pacienţi cu diabet, din care 12.863 de cazuri cu diabet de tip II, 1.877 de cazuri cu diabet de tip I şi alte 150 de alte forme.
Federaţia Română de Diabet va forma, în următoarele luni, 140 de educatori, medici şi asistente, care să organizeze întâlniri cu pacienţii pentru a-i informa despre această boală, modalităţile de a rămâne activ şi de a evita complicaţiile (polineuropatii orbire, amputaţii).AGERPRES/(Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
de andreia
E foarte bine ca pacientii sa se poata intalni si discuta intre ei si totodata si cu un specialist .Noi suntem din Bacau si am vrea sa stim daca se organizeza si unde.
Multumim

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Pancreasul - limba engleza Descopera functiile pancreasului
"Să vorbim despre diabet", la Iaşi Iaşi, 6 mar /Agerpres/ - Programul educaţional “Să vorbim despre diabet” a fost lansat, vineri, la Iaşi, cu scopul de a îmbunătăţi înţelegerea şi modul de auto-gestionare a diabetului de către pacienţi, utilizând un mod de pregătire nou, interactiv, profesional.
Controlul medical anual poate depista multe afecţiuni, inclusiv diabetul Preşedintele Societăţii Române de Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol, a explicat luni, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de lansarea campaniei 'Fă PASul corect: Controlează diabetul', că persoanele care au o predispoziţie genetică spre diabet nu înseamnă că se vor îmbolnăvi...
Viaţa sexuală a femeilor poate fi afectată de diabet Mai mult de o treime dintre femeile care suferă de diabet de tipul 1 întâmpină anumite probleme şi disfuncţionalităţi sexuale, conform unui nou studiu, informează Reuters.
Program educaţional pentru pacienţii cu diabet Craiova, 23 feb /Agerpres/ - Programul educaţional destinat bolnavilor de diabet zaharat intitulat "Să vorbim despre diabet" a fost lansat, luni, la Casa Universitarilor din Craiova, la iniţiativa Federaţiei Române de Diabet.