Cele mai citite
 


Laszlo Borbely: Norul de cenuşă din Islanda nu prezintă riscuri la sol
luni, 19 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 19 apr /Agerpres/ - În România, în următoarele zile, nu există niciun fel de pericol la sol determinat de norul de cenuşă din Islanda, a declarat, luni, pentru postul RFI, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
'Putem spune că în România, în următoarele zile, nu există niciun fel de pericol al unui nor la sol, pentru că asta ne interesează. În afară de bolnavii de astm, de boli ale plămânilor, toate persoanele sănătoase nu vor fi afectate. Din informaţiile vulcanologilor şi ale specialiştilor din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, norul vulcanic nu este foarte nociv. Nu trebuie să ne speriem', a afirmat Borbely.
Potrivit ministrului, singurul pericol îl reprezintă blocarea traficului aerian, care în România ar putea deveni disponibil în totalitate în următoarele două zile.
'Pericolul, deocamdată este numai în a bloca transportul aerian. Deci acest nor, chiar dacă ar fi la sol nu este foarte dăunător (...) Spaţiul aerian (românesc, n.r.) va fi disponibil în următoarele două zile. Nu putem şti în momentul actual până când se va prelungi această paralizie în zona aceea de nord, nord-vest a Europei', a subliniat Laszlo Borbely.
Acesta a adăugat că 'populaţia poate să stea liniştită', întrucât s-au luat unele măsuri, pentru a rezolva pe cât posibil problemele turiştilor care nu pot să plece.
'(...) avem un tel verde de la Ministerul Turismului, care le dă informaţii, au fost puse vagoane suplimentare la trenuri, spre Viena, spre Budapesta', a precizat ministrul Mediului.
Conform unui comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor /MMP/, transmis luni AGERPRES, norul de cenuşă vulcanică emanat de către vulcanul Islandez Eyjafjallajokull se va restrânge până la ora 21.00, eliberând partea de vest a României.
Previziunea are la bază prognoza întocmită de către London Volcanic Ash Advisory (Centru internaţional de avertizare pentru aviaţie privind cenuşa vulcanică).
Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a rulat, luni dimineaţă, modelul de dispersie a cenuşii vulcanice la nivelul solului, iar rezultatele operaţiunii în stratul 0-2.000 de metri arată că, pe parcursul zilei, nu vor există deplasări ale masei de aer spre România.
De asemenea, din informaţiile transmise de organismele de specialitate, rezultă că în următoarele două zile nu vor fi depăşiri ale concentraţiilor de poluanţi la sol, pe teritoriul României.
În dimineaţa zilei de 14 aprilie, aproximativ 800 de persoane au fost evacuate în sudul Islandei, din cauza riscului erupţiei vulcanului aflat în gheţarul Eyjafjallajokull.
Conform radio-televiziunii publice RUV, măsura de evacuare a fost luată preventiv, din cauza activităţii vulcanice crescute sub vârful gheţarului.
Luna trecută, prima erupţie vulcanică de după 1823 a gheţarului islandez a dus la evacuarea, pentru scurt timp, a 600 de locuitori. Zona, slab populată, este situată la 125 km este de capitala Reykjavik.
Norul vulcanic a perturbat, în ultimele zile, traficul aerian în numeroase ţări europene printre care şi România, iar mii de curse au fost anulate. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: România, între puţinele ţări din lume care dispun de un sistem adecvat de îngrijiri paliative Foarte puţini dintre bolnavii aflaţi la sfârşitul vieţii primesc îngrijiri paliative, relevă primul studiu global pe acest subiect, publicat marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). România este una din cele doar 20 de ţări din lume care au un sistem adecvat de îngrijiri paliative, se arată în...
ANSVSA: România a reprimit statutul de 'ţară cu risc neglijabil' pentru encefalopatia spongiformă bovină Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a informat oficial Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că, începând cu data de 8 decembrie 2015, România şi-a recăpătat statutul 'de ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatia spongiformă bovină'.
Un nou centru de îngrijiri paliative va fi deschis în Bucureşti Construcţia unui nou centru de îngrijire paliativă va începe în primăvara anului viitor în sectorul 2, pe strada Tămâioarei 121-123 din cartierul Plumbuita şi se va finaliza în vara anului 2013, graţie unui proiect derulat de Hospice "Casa Speranţei".
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...
ARC:Primele două cazuri de pestă porcină africană din Republica Moldova,notificate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atrage atenţia, joi, asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).
Gavrilescu: Bucureşti şi Iaşi sunt oraşele care înregistrează constant depăşiri ale poluanţilor atmosferici Municipiile Bucureşti şi Iaşi înregistrează constant, în ultimii ani, depăşiri ale valorilor de pulberi în suspensie /PM10/, două dintre principalele cauze fiind traficul intens şi şantierele de construcţii, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului,...