Cele mai citite
 


Bebeluşi 'la comandă' cu ochi albastri
sâmbătă, 5 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Mama si copilul
 

O clinică de fertlitate din SUA a declanşat o amplă polemică oferind părinţilor posibilitatea alegerii culorii părului şi a ochilor progeniturilor lor. Ochi căprui sau verzi? Părul blond sau şaten? Tenul alb sau măsliniu?

Părinţi vor putea de-acum încolo ”să comande” trăsăturile copiilor lor, ca şi cum ar fi vorba de o listă de cumpărături. Clinica Fertility Institutes din Los Angeles, care oferă deja posibilitatea alegerii sexului embrionului, aspiră să marcheze un nou succes în tehnica reproducerii asistate, oferind ”bebeluşi la comandă”, notează ziarul El Mundo.

Anunţul - preluat de The Wall Street Journal şi de BBC- a declanşat o controversă mondială, cu zeci de oameni şi ştiinţă şi specialişti în genetică făcând cauză comună împotriva eugeniei şi avertizând asupra posibilităţii unui viitor uniformizat intuit de Aldous Huxley. ”Eu nu aşi spune că păşim pe un teren periculos”, s-a apărat doctorul Jeff Steinberg, care conduce clinica. ”Este vorba de un teren neexplorat... Şi a venit momentul să scoatem capul din ţărână”.
Centrala telefonică a clinicii Fertility Institutes, cu filiale în New York şi Mexico DF, a fost blocată de apeluri venite din jumătate de mapamond pentru a cere informaţii despre ”bebeluşii la cerere”. Steinberg, unul din pionierii fecundaţiei in vitro, a fost printre primii care a oferit posibilitatea alegerii sexului copilului, folosind aşa-numitul Diagnostic Genetic Preimplantar (PGD, utilizat acum de 42% din clinicile americane.
Tehnica convenţională a PGD necesită mai mulţi embrioni de trei zile, cărora li se efectuează diferite teste pentru a detecta dacă sunt purtători de vreun defect genetic. Embrionii sănătoşi se implantează apoi în uterul mamei donatoare. Tehnica folosită acum în scopuri exclusiv medicale, a servit pentru ca sute de părinţi să nu transmită boli ereditare copiiilor lor. Ceea ce vrea acum doctorul Steinberg este să aplice embrionilor diagnosticul preimplantar în scopuri cosmetice, cum el însuşi a recunoscut.
Profitând de vidul legal care există în SUA (în majoritatea ţărilor europene, inclusiv în Spania este interzisă tehnica în alte scopuri decât cele medicale), Fertility Institutes aspira să marcheze un nou succes în selecţia genetică pentru a ameliora specia umană. Deşi, deocamdată nu au fost furnizate detalii, se apreciază că alegerea bebeluşilor ”a la carte” ar costa în jur de 15.000 de dolari. Fertility Institutes asigură că dispune deja de ajutorul a zece cupluri interesate de noua tehnică.
 
”Deocamdată clinica este în căutare de publicitate pentru a atrage clienţi”, avertizează Marcy Darnovsky, directoare a Centrului pentru Genetică şi Societate din California. ”Dar nu am dubii că tehnologia va putea ajunge până la extremele de a selecţiona culoarea ochilor, a pielii sau a părului. Dincolo de problemele bioetice ale procedurii există şi factorul discriminării rasiale sau a sexului, care deja există”, asigură ea. ”Trebuie trasă o linie clară: procedura nu trebuie folosită decât în scopuri strict medicale şi să nu ţină, în niciun caz, cont de dorinţele părinţilor”, a precizat doctoriţa.
 
”Din fericire majoritatea americanilor este împotriva acestor proceduri”, asigură experta în bioetică. Trebuie totuşi ca statele să ia măsurile necesare, iar guvernul federal să acţioneze pentru a evita excesele din clinicile de reproducere asistată precum scandal celor opt gemeni născuţi în Los Angeles. Totuşi 13% din pacienţii clinicii ar fi dispuşi să fie manipulat materialul lor genetic pentru a se obţine ”o inteligenţă superioară”, potrivit unui sondaj realizat de Şcoala de Medicină din New York.

În timp ce 10% ar fi dispuşi să recurgă la tehnica PGD pentru a avea copii” mai înalţi”, sau cu” o constituţie atletică”. Însă sondajul realizat pe un număr de 999 de perechi şi publicat de revista 'Journal of Genetic Counseling', a relevat mai ales că majoritatea sunt de acord să fie aplicată tehnica selecţiei genetice pentru a preveni unele boli, precum retardul mintal (75%), cecitatea (56%), surzenia (54%), bolile de inimă (52%) şi cancerul (51%). AGERPRES (Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...