Cele mai citite
 


Gestionarea gripei H1N1 a creat o problemă de credibilitate OMS
joi, 22 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Apariţia gripei H1N1 a declanşat în aprilie 2009 spectrul unei pandemii ucigaşe la scară planetară, însă un an mai târziu, criticii acuză dramatizarea considerată excesivă a pericolului şi miliardele cheltuite pentru achiziţionarea de medicamente şi vaccinuri, notează AFP într-un comentariu difuzat miercuri.
'Sume enorme au fost cheltuite de multe state pentru a cumpăra antivirale şi vaccinuri care nu au fost şi nu vor fi niciodată utilizate', a explicat parlamentarul britanic Paul Flynn, şeful comisiei de anchetă a Consiliului Europei pe acest subiect. Împreună cu alţii, Flynn acuză Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ şi autorităţile sanitare naţionale că au exagerat pericolul pandemiei, la presiunea companiilor farmaceutice.

Pentru achiziţionarea vaccinurilor, Marea Britanie a cheltuit un miliard de lire sterline (1,13 miliarde de euro), Franţa - 600 milioane de euro, SUA - 1,88 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro), Germania - 283 milioane de euro, iar Spania - 93 milioane de euro.

Deşi gripa H1N1 s-a dovedit rapid mai puţin ucigaşă decât cea sezonieră, OMS a prevăzut într-o primă fază producerea a 5 miliarde de doze de vaccin pe an. În plină criză economică mondială, pandemia a fost 'mană cerească' pentru grupurile farmaceutice: Novartis, de pildă, a vândut în primul trimestru din 2010 vaccinuri în valoare de 1,1 miliarde de dolari, iar GlaxoSmithKline a livrat 130 milioane de doze pentru un miliard de euro în ultimul trimestru din anul trecut.

'Există adesea presiunea /experţilor care consiliază OMS/ pentru a exagera problemele, ceea ce înseamnă mai multe contracte, mai multe burse, mai mulţi bani pentru cercetări asupra gripei', susţine parlamentarul Paul Flynn.

Toate acestea au ajuns să pună sub semnul întrebării însăşi autoritatea OMS. 'Tot ceea ce amestecă bani şi sănătate constituie o problemă de credibilitate pentru deciziile luate', atrage atenţia profesorul universitar Didier Tabuteau, de la Institutul de studii politice din Paris.

În numele transparenţei şi pentru a răspunde criticilor, OMS, care neagă orice interferenţă a companiilor farmaceutice şi este susţinută de majoritatea virusologilor, a creat un comitet independent însărcinat să evalueze, până la toamnă, gestionarea pandemiei de gripă H1N1.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală? Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase...
Pandemia de gripă H1N1: OMS, exonerată de suspiciunile de conflict de interese Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), suspectată că a fost influenţată de marile grupuri farmaceutice în modul în care a gestionat pandemia de gripă H1N1, a fost exonerată de un raport al experţilor adoptat vineri de statele membre, dar documentul relevă totuşi 'câteva carenţe', relatează AFP.
OMS recomandă în continuare vaccinarea împotriva gripei H1N1 Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ recomandă în continuare vaccinarea împotriva gripei H1N1, în timp ce numărul ţărilor afectate de gripa pandemică este în creştere, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Fadela Chaib, transmite AFP.
OMS: 100 de ţări sărace vor primi donaţii de vaccinuri împotriva gripei H1N1 Aproape o sută de state în curs de dezvoltare vor primi doze de vaccin împotriva gripei H1N1, cu începere probabil din luna noiembrie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite AFP.
VIRUSUL ZIKA OMS a creat o Unitate de Răspuns Global Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acţiunilor de combatere a propagării virusului Zika, suspectat de provocarea la nou-născuţi a unor malformaţii congenitale şi a unor afecţiuni neurologice grave, informează EFE marţi.
Gripa H1N1: Portugalia a anulat două milioane de doze de vaccin Ministerul portughez al Sănătăţii a anunţat miercuri că a anulat comanda pentru două milioane de doze de vaccin împotriva gripei H1N1 din cele şase milioane comandate, informează AFP.