Cele mai citite
 


Italia: la clinica unde se tratează preoţii pedofili
joi, 22 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia
 

''Oasi di Elim'', clinica destinată reabilitării preoţilor pedofili din dieceza Romei, se află la numai 100 de metri de o grădiniţă /Madre del Divino Amore/, dar familiile copiilor nu au ştiut niciodată acest lucru. Revista Panorama a descoperit atunci când reporterii ei s-au deplasat la ''Santuario del Divino Amore'' unde se află ''Oasi di Elim'', o structură protejată, ce dispune de opt paturi pentru preoţii şi religioşii afectaţi de probleme psihice, depresie, alcoolism, fenomenul de burnout /stres ocupaţional/ şi pedofilie.

Fondată în urmă cu 16 ani, la iniţiativa Apostolatului academic salvatorian, ''Oasi di Elim'' este sprijinită de dieceza Romei şi de Conferinţa Episcopală Italiană /CEI/. De aici începe parcursul ridicării din oroare a preoţilor încredinţaţi îngrijirii lui Marco Ermes Luparia, diaconul permanent, psiholog şi psihoterapeut, alături de echipa sa integrată de confesori şi consilieri spirituali.

Viaţa în centru alternează psihoterapia individuală şi cea de grup cu momentele tipice ale vieţii preoţeşti: celebrarea slujbei, recitarea Laudelor. Se încearcă astfel să se reconstruiască personalităţile distruse de anxietate, angoasă sau depresie, să se elibereze păstorii de suflete deveniţi sclavi ai alcoolului sau sexului, şi să se stopeze ''monştrii'' în sutană aflaţi pradă unor tulburări compulsive, precum pedofilia şi efebofilia. Dacă este necesar se recurge şi la terapii farmacologice. Există apoi miile de ore de ascultare şi terapie individuală pentru preoţi, religioşi şi maici, pe care echipa lui Luparia le dedică acestui centru.

Cererea de ajutor este atât de mare şi în creştere încât anul trecut, la iniţiativa episcopului de Albano, Marcello Semeraro, a fost înfiinţată altă structură pentru preoţii cu tulburări psihice, Centrul Monte Tabor, nu departe de ''Oasi di Elim'' şi încredinţat aceluiaşi grup de experţi.

Te poţi oare vindeca de pedofilie? Psihiatrul Tonino Cantelmi, fondatorul Asociaţiei italiene a psihologilor şi psihiatrilor catolici, este sceptic: ''Trebuie să deosebească între două tipuri de pedofilie. Una este de tip social, cu alte cuvinte marcată de un sentiment profund de vinovăţie. În acest caz subiectul îşi îndreaptă atenţia în principal spre adolescenţi iar o terapie corectă poate avea rezultate în timp. A doua este pedofilia antisocială, lipsită de sentimentul vinovăţiei, caracterizată printr-un narcisism malign şi care îşi îndreaptă atenţia spre copii, pre-adolescenţi, deoarece vizează dominaţia şi manipularea celor mai slabi. Este vorba de subiecţi foarte abili în a disimula şi capabili să obţină cu uşurinţă încrederea copiilor şi aprecierea adulţilor /profesori, pediatri, educatori/. Sunt personalităţi duble care, odată comis delictul, tind să-l repete, compulsiv. Ajung la terapie numai în urma unui denunţ şi sunt puţin motivaţi, deoarece nu simt niciun obstacol etic. În acest caz se poate miza numai pe îngrădirea socială, cu greu obţinându-se o recuperare''.

În opinia lui Cantelmi, în cadrul populaţiei italiene există circa 100.000 de adulţi cu fantezii pedofile, alimentate de o piaţă pedo-pornografică tot mai răspândită pe Internet. Dintre aceştia, cel puţin 10.000 trec la actul sexual iar periculozitatea socială este foarte mare, deoarece ''un singur individ este capabil să facă sute şi sute de victime''. El a mai precizat că incidenţa fenomenului în comunităţile religioase este egală cu cea din restul societăţii.

Cardinalul Angelo Bagnasco, recent ales preşedintele CEI, l-a însărcinat pe subsecretarul monsenior Mauro Rivella să se ocupe de această problemă. Astfel, în octombrie 2007, la îndemnul CEI, a fost fondată la Roma, asociaţia ''Ministri della Misericordia'', la care au aderat şapte congregaţii religioase de bărbaţi şi femei şi şase comunităţi terapeutice. Obiectivul asociaţiei este de a favoriza crearea unei reţele de structuri pentru primirea preoţilor şi religioşilor în dificultate şi adoptarea de protocoale comune de terapie. Şi cardinalul Agostino Vallini, vicarul diecezei Romei, sprijină puternic această orientare iar responsabilii unor centre s-au reunit la 12 aprilie pentru a face un bilanţ al situaţiei.

''Nu va fi suficient să să întoarcă foaia în Biserică dacă nu se va investi în prevenire'', a relevat părintele Franco Imoda, rectorul Universităţii Pontificale Gregoriene, care este şi psiholog şi psihiatru. În urmă cu 40 de ani, Imoda a fondat primul institut de psihologie şi psihoterapie al unei universităţi pontificale, în timp ce Sigmund Freud şi psihoanaliza erau încă interzise de Sfântul Oficiu.

''Încă de atunci am avertizat asupra necesităţii de a investi în formarea educatorilor viitorilor sacerdoţi, oferindu-le competenţe de tip psihologic pentru a însoţi evoluţia seminariştilor'', a explicat Imoda. ''Dacă Biserica ar fi investit în pregătirea formatorilor doar o mică parte din ce a cheltuit ulterior cu despăgubirea victimelor preoţilor pedofili, nu ne-am afla astăzi în această situaţie, nu numai în ceea ce priveşte abuzurile sexuale, care reprezintă uin mic procent, ci şi privind abandonurile şi crizele preoţilor'', a mai spus el.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Prima clinică de recuperare oncologică din România va fi construită în judeţul Caraş-Severin Fundaţia "Sfânta Irina" va construi primul centru de recuperare oncologică din România în Valea Nerei, judeţul Caraş-Severin.
Prima clinică de medicină psiho-somatică funcţionează la Cluj Prima clinică de medicină psiho-somatică şi-a început activitatea la Cluj, cu finanţare europeană, după un model care funcţionează în Germania.
Un studiu a încercat să evalueze în ce măsură tinerii americani sunt dependenţi de internet Unul din 25 de adolescenţi americani au mărturisit că resimt 'nevoia irezistibilă' de a naviga pe Internet, se simt tensionaţi atunci când nu se află on-line sau au încercat să se lase de internet ori măcar să reducă timpul pe care îl petrec conectaţi, relevă un studiu preluat vineri de Reuters.
Depresia, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra functionalității pacientului, scăderea productivității și a capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca...
PREGATIREA PENTRU SARCINA Ca psiholog si ca terapeut cu experienta in tehnici traditionale, am avut ocazia sa intilnesc foarte multe situatii in care femeia a suferit in timpul sarcinii, a suferit la nastere, a suferit dupa nastere.