Cele mai citite
 


Tulcea: Cel mai în vârstă medic din judeţ are 65 de ani
joi, 22 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cel mai în vârstă medic de familie din judeţul Tulcea are 65 de ani, are cabinet în localitatea Turcoaia şi deserveşte 3.000 de pacienţi din mai multe sate.

Medicul Ion Dinu a ajuns în localitatea Turcoaia în 1980, unde i-a consultat pe pacienţi mai întâi timp de 17 ani.
'Am avut apoi o pauză de 10 ani, timp în care am muncit într-o altă localitate şi am revenit la Turcoaia. Aici am casa, sunt obişnuit cu pacienţii. Sunt mulţi, zilnic am vreo 30 de persoane la cabinet, dar le ducem pe toate', a declarat pentru AGERPRES medicul Ion Dinu.
El a mai spus că nu poate compara numărul pacienţilor care vin la cabinetul său în fiecare zi cu cel din anii anteriori, în momentul de faţă cei mai mulţi pacienţi solicitându-i reţete.
'Cabinetul medical este al primăriei. Nu prea sunt de acord autorităţile cu vânzarea cabinetelor medicale, ceea ce este rău din punctul meu de vedere. Dacă aceste cabinete ar fi ale noastre, atunci am avea mai multă grijă de ele', a menţionat medicul Dinu.
Întrebat fiind cum i-ar atrage pe medicii tineri în Turcoaia, medicul de familie spune că nu i-ar atrage.
'Turcoaia are acum un medic de familie', răspunde el hotărât.
Recunoaşte însă în acelaşi timp că are probleme de sănătate.
Într-un eventual top al medicilor de familie în vârstă se află alte patru persoane cu vârsta de 59 şi 60 de ani, cel mai tânăr medic de familie din judeţ fiind Roxana Niţă, de 30 de ani, medic de familie în localitatea CA Rosetti care încearcă în momentul de faţă să îşi facă o capitaţie şi în oraşul Sulina.
Conform datelor oferite de Autoritatea de Sănătate Publică, media de vârstă a medicilor de familie din judeţul Tulcea este de 48 de ani, ea nefiind considerată una 'îmbucurătoare' nici de vicepreşedintele Colegiului Medicilor, Constantin Ciureanu.
'Media nu este atât de îmbucurătoare. Numărul medicilor este mai mic decât necesarul şi de aici încărcătura mare pe fiecare medic în parte. Autorităţile locale doresc să îi sprijine pe medici să vină în mediul rural, dar e posibil ca medicii tineri să nu prea ştie cui să se adreseze. Ei sunt aşteptaţi cu braţele deschise în judeţ şi pot avea satisfacţii profesionale inclusiv în mediul rural. Din păcate, normele actuale din contractul cadru pe 2010 sunt total nestimulative pentru medicii de familie. Mă tem ca ele să nu aibă efecte asupra populaţiei. Noi suntem medici cu experienţă şi nu ne gândim doar la partea materială. Ne vom face datoria şi sperăm ca populaţia să nu resimtă problemele cu care ne confruntăm', a declarat pentru AGERPRES vicepre&35 1;edintele Colegiului Medicilor din Tulcea, Constantin Ciureanu.
În judeţul Tulcea, care numără potrivit Consiliului Judeţean 249.779 de persoane, îşi desfăşoară activitatea 99 de medici de familie, din care 48 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua...
Sălaj: Lipsă de cabinete stomatologice în mediul rural Un total de 24 dintre cele 57 de comune ale judeţului Sălaj nu au cabinete stomatologice, 14 comune nu au farmacii sau puncte farmaceutice iar şase dintre ele nu au medic de familie, relevă datele prezentate joi de Ligia Marincaş, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în şedinţa lunară a comitetului...
Tulcea: Situaţiile conflictuale între medici şi pacienţi nu sunt sesizate autorităţilor, susţine preşedintele filialei CM medicii de familie din judeţul Tulcea agresaţi de pacienţi preferă să rezolve singuri situaţiile conflictuale, astfel că foarte puţine cazuri sunt aduse la cunoştinţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ), a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele colegiului medicilor (CM) Tulcea...
Tulcea: Majoritatea medicilor de familie, la cabinete Cei mai mulţi medici din Tulcea au eliberat joi reţete compensate şi gratuite, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, Emilia Stamate.
Neamţ: Medicii de familie au în medie 1.500 de pacienţi Fiecare dintre cei 254 de medici de familie din judeţul Neamţ are în medie 1.500 de pacienţi, însă, în mediul rural, medicii au chiar şi 2.500 de pacienţi, a declarat, pentru AGERPRES, preşedinta Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie (APMF) Neamţ, dr. Mihaela Covrig.
Galaţi: Deficit de medici de familie în mediul rural În judeţul Galaţi există un deficit de 15 medici de familie în mediul rural, 13 localităţi având nevoie de încă unul sau doi astfel de medici, a declarat, marţi, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.