Cele mai citite
 


MS: Reglementările privind concediile medicale ar putea intra în vigoare în mai
joi, 22 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noile reglementări privind concediile medicale ar putea intra în vigoare în luna mai, susţin reprezentanţii Ministerul Sănătăţii (MS).
Ministerul Sănătăţii a organizat miercuri o dezbatere publică privind normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă care reglementează noile modalităţi de acordare a concediilor medicale.
La dezbaterea 'Acordarea concediilor medicale' au participat reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei Interne (MAI), Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, majoritatea participanţilor fiind însă ziarişti.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor a susţinut că reglementările discutate încalcă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.
'În majoritatea prevederilor apare intervenţia poliţiei, ceea ce nu este de admis. În primul caz în care veţi ajunge la uşa unui pacient însoţit de poliţie vom ataca în justiţie. Acest lucru poate da naştere la abuzuri', a afirmat Vasile Barbu.
Potrivit acestuia, pacienţii sunt de acord că sunt nereguli în sistem, dar problemele vin din ambele părţi, nu doar din partea pacienţilor.
Vasile Barbu a apreciat că dezbaterea asupra acestor reglementări s-a făcut 'din scurt', fără să dea posibilitatea şi celorlalte organizaţii, cum ar fi Colegiul Medicilor, să participe.
El şi-a exprimat nedumerirea pentru faptul că în condiţiile în care pacienţii nu mai au medicamente - este vorba despre bolnavii cronic - iar ceilalţi sunt trimişi să-şi facă examene paraclinice contracost, MS se preocupă de concediile medicale.
Reprezentantul MAI, comisarul-şef Marin Căminişteanu, a susţinut că prezenţa poliţiei la uşa bolnavilor nu este absolut necesară, iar poliţiştii vor face parte din echipa de control numai dacă există sesizare din partea angajatorului.
Georgeta Ghinţuială, reprezentanta CNAS, a subliniat că efectuarea controlului la pacienţi o face angajatorul sau, după caz, Casa de Asigurări şi că angajatorul poate să sesizeze Casa după primele cinci zile de concediu medical ale angajatului.
Ghinţuială a menţionat că în 2009 au fost acordate 3.250.000 de certificate medicale, dintre acestea 1.825.000 de medicii de familie, 532.000 în ambulatoriu şi 843.000 de spitale.
Reprezentanta CNAS a adus în discuţie cazul unui pacient care a avut un concediu medical pentru bronşită, apoi unul pentru hipertensiune, pentru hipertensiune din nou, ca mai apoi să aibă pentru întindere de ligamente, concediile fiind prescrise de medici diferiţi.
Prin măsurile aplicate de MS, cheltuielile vor fi reduse cu 20%, ca urmare a diminuării numărului de certificate medicale, a evidenţiat Georgeta Ghinţuială.
În ceea ce priveşte vizita la domiciliu din partea reprezentanţilor Casei de Asigurări, aceasta se va face numai la sesizarea scrisă a angajatorului. În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, el nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului medical, a arătat ea.
Prin noul sistem va creşte şi cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Refuzul nejustificat de plata indemnizaţiilor, calculul şi plata eronată a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Mai mult, eliberarea de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000, fiind vorba despre medicul de familie, a precizat reprezentanta Casei.
Georgeta Ghinţuială a adăugat că sunt o serie de afecţiuni exceptate, pentru care se acordă certificat medical pentru perioade stabilite, altele decât cele se încadrează la afecţiunile comune. Este vorba de tuberculoză, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru riscul maternal. Nu se diminuează numărul zilelor de concediu medical.
Reprezentanta Casei a mai accentuat asupra faptului că medicii de familie vor acorda concedii medicale numai dacă vor semna o convenţie prin care să elibereze concediu medical. Cei care nu semnează această convenţie nu vor acorda concedii medicale şi vor îndruma pacienţii în ambulatoriile de specialitate la medicii care au semnat convenţia.
Ministrul Sănătăţii a anunţat modificarea prin acordarea concediilor medicale şi a supus Guvernului propunerea care a fost deja adoptată.
Ministrul Cseke Attila a arătat că reprezentanţii plătitorului, însoţiţi de un reprezentant al poliţiei, se deplasează la adresa indicată de pacient în declaraţie şi verifică din uşa domiciliului prezenţa acestuia şi îl legitimează. La poliţie se apelează numai dacă sunt probleme.
El a precizat că cei care verifică nu intră în locuinţa sau reşedinţa asiguratului decât cu acordul acestuia. 'Nu dorim să facem percheziţii la domiciliu, ci o verificare a respectării de către pacient a recomandărilor făcute de medicul prescriptor', a subliniat ministrul.
Dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat pentru AGERPRES că 'nu medicii de familie trebuie să pună pacienţii să semneze pe propria răspundere iar acest lucru trebuie reglementat'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concedii medicale doar pentru cei bolnavi Ministerul Sănătăţii va modifica sistemul de acordare a concediilor medicale începând de luna viitoare, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
MS propune un nou sistem de acordare a concediilor medicale Ministrul Sănătăţii a semnat vineri proiectul de ordonanţă care modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, introducând un nou sistem de acordare a concediilor medicale.
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.