Cele mai citite
 


Bihor: Naşterile vor fi înregistrate direct la maternitate
joi, 22 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Naşterile vor fi înregistrate, începând de miercuri, direct la maternitate, actul de naştere privind copilul nou-născut, respectiv certificatul de stare civilă corespunzător, urmând să fie întocmite la Biroul stării civile din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea.
Primăria municipiului Oradea a adoptat aceste măsuri organizatorice în scopul simplificării relaţiilor dintre administraţia locală şi cetăţean, deoarece s-a dovedit că din cauza distanţei de aproximativ doi kilometri dintre primărie şi maternitate, anual, un număr de aproximativ 80 de nou-născuţi nu erau înregistraţi, din neglijenţa sau indiferenţa părinţilor, care, mai apoi, când constatau că ar putea beneficia de prestaţii sociale solicitau, prin intermediul instanţei judecătoreşti, încuviinţarea înregistrării tardive a naşterii, fiind astfel aglomerată, în mod nejustificat, activitatea justiţiei.
Soluţia propusă de municipalitate urmăreşte ca maternitatea să nu externeze mama decât în momentul prezentării certificatului de naştere al copilului.
De asemenea, începând cu data de 1 aprilie 2010, întreaga activitate prevăzută de lege privind acordarea trusoului pentru nou-născuţi (preluare, cerere, întocmire referat şi dispoziţie, relaţia cu Agenţia judeţeană de Prestaţii Sociale şi acordare sume) a fost predată din atributul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor către Administraţia Socială Comunitară Oradea. Prestaţiile sociale vor fi astfel acordate din partea unei singure instituţii, fără ca cetăţeanul să fie nevoit să facă ''pelerinaj'' între instituţii.
Tot pentru a reduce drumurile părinţilor din alte localităţi ale judeţului, începând cu data de 21 aprilie 2010, funcţionarii care vor asigura la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie înregistrarea naşterii în evidenţele stării civile vor elibera şi adeverinţa (negaţiei) din care rezultă că părinţii care nu au domiciliu în Oradea nu au depus cerere la primăria de domiciliu în vederea acordării alocaţiei pentru copii nou-născuţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Botoşani: Nou-născut decedat în maternitate la câteva ore după naştere Botoşani, 21 nov/ Agerpres/- Un copil nou-născut a murit, în noaptea de luni spre marţi, în Maternitatea Botoşani, iar părinţii acestuia acuză medicii de malpraxis. Fetiţa, care a fost născută cu o greutate de 3.590 de grame, a fost transferată din sala de naşteri pe secţia de terapie intensivă, iar...
Bihor: Lucrări de modernizare la Maternitatea din Oradea şi la Spitalul Judeţean Clinica de Obstetrică Ginecologie din Oradea va fi amenajată la standarde europene, prin Proiectul de Reformă a Sectorului Sanitar APL 2 Componenta 1 - Asistenţă medicală maternă şi neonatală, finanţat din acordurile de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi cu...
Bihor: Nou-născut găsit mort într-o pungă de plastic Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra a declarat, luni, că un copil nou-născut, băieţel, a fost descoperit mort, duminică seară, într-o pungă de plastic, aruncat într-un parc din Oradea.
Bihor: Medicul orădean Gyorgy Pal, descoperitorul vitaminelor B2, B6 şi B8, ar fi împlinit joi 123 de ani Medicul şi cercetătorul orădean Gyorgy Pal, premiat în 1975 de preşedintele SUA cu cea mai înaltă distincţie americană în domeniul ştiinţei, ar fi împlinit vârsta de 123 de ani pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Cseke Attila.
Bihor: Municipiul Oradea va avea în 2012 trei unităţi medicale noi Trei proiecte importante în domeniul sănătăţii urmează să fie finalizate în 2012 - Centrul Oncologic, de la Spitalul Municipal, ce va fi dat în folosinţă în iunie, Centrul de urgenţe vasculare, ce ar urma să fie inaugurat în octombrie şi Centrul Viva Anima, pentru cardiologie, care ar putea fi funcţional...
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri de la Spitalul Oradea Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) a intrat în dotarea secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, informează un comunicat de presă remis luni AGERPRES.