Cele mai citite
 


Blocarea unei gene favorizează vindecarea traumelor suferite pe măduva spinării
vineri, 23 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Blocarea funcţionării unei singure gene ar putea ameliora semnificativ procesul de vindecare a traumelor suferite pe măduva spinării, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Maryland (estul SUA), studiu publicat în ultimul număr al revistei Science Translational Medicine, informează AFP.
Această descoperire deschide calea spre noi potenţiale tratamente pentru victimele unor accidente soldate cu traumatisme grave ale măduvei spinării, traumatisme ce pot avea consecinţe grave asupra vieţii. Din punct de vedere statistic, aproximativ jumătate dintre persoanele care au suferit traumatisme la nivelul măduvei spinării, paralizează.

Un şoc violent resimţit la nivelul coloanei vertebrale poate fractura sau disloca vertebrele, proces în care sunt distruşi sau afectaţi grav axonii măduvei spinării. Aceşti axoni neuronali au rolul de a asigura influxul nervos de informaţii între creier şi restul organismului şi se află pe toată lungimea măduvei spinării.

În mod paradoxal, în cazul unei traume severe, măduva spinării reacţionează afectându-şi suplimentar propriile celule, conform cercetătorilor americani. Activată de gena Abcc8 în reacţie la traumă, proteina Sur1 face parte dintr-un mecanism de autoapărare al organismului care încearcă să protejeze celulele împotriva unui exces brusc de calciu apărut în organism. În aceste condiţii proteina Sur1 declanşează sinteza de sodiu în organism pentru a reduce cantitatea de calciu ce pătrunde în celule.

Însă, în cazul traumelor grave, acest mecanism de protecţie bazat pe activitatea proteinei Sur1 lasă un aflux prea mare de sodiu să pătrundă în celulele nervoase, provocând distrugerea acestora.

Prin blocarea funcţionării genei Abcc8, care determină la rândul său activarea proteinei Sur1, cercetătorii americani au obţinut, pe perioade de timp îndelungate, o mai bună refacere a măduvei spinării afectată de traume, pe cobai.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele...
SUA: Descoperire promiţătoare pentru tratarea cancerului de prostată (studiu) O genă extrem de importantă, numită GATA 2, care favorizează rezistenţa la chimioterapie în cazurile de cancer de prostată a fost identificată de o echipă internaţională de cercetători de la Spitalul Mount Sinai din New York, relatează EFE, menţionând că această descoperire permite un nou tratament,...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
A fost descoperită o proteină care favorizează senzaţia de mâncărime (studiu) O echipă de cercetători americani de la Universitatea Duke (din Durham, Carolina de Nord) a identificat proteina TRPV4 ca un element cheie în senzaţia de mâncărime. Această descoperire este o pistă promiţătoare pentru tratarea acestui simptom şi anumitor boli ale pielii, scrie luni pourquoidocteur.fr...
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...