Cele mai citite
 


Primul laborator de depistare a OMG-urilor în mediu, deschis în Bulgaria
vineri, 23 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul laborator din Bulgaria pentru depistarea organismelor modificate genetic (OMG) din mediul înconjurător va fi deschis joi, informează Ministerul Mediului de la Sofia. Autorităţile bulgare speră că prin acest laborator vor putea controla prezenţa unor asemenea organisme în mediu.
Laboratorul s-a alăturat reţelei de laboratoare europene de OMG, compuse din o sută de astfel de unităţi din cele 27 ţări membre ale Uniunii Europene.

Cultivarea organismelor modificate genetic /OMG/ a fost interzisă recent în Bulgaria. În martie, parlamentarii bulgari au decis în unanimitate că asemenea organisme nu pot fi cultivate la mai puţin de 30 de kilometri de zonele naturale protejate, la mai puţin de 10 de kilometri de stupării şi la mai puţin de şapte kilometri din terenuri destinate agriculturii organice. Aproximativ 30% din teritoriul Bulgariei este acoperit de zone naturale protejate, ceea ce face imposibilă cultivarea organismelor modificate genetic, pentru că practic nu sunt zone care să se afle la mult de 30 de kilometri de un teritoriu protejat, afirmă experţi bulgari. Deputaţii au decis să interzică total şi modificarea genetică a unor culturi agricole tradiţionale pentru Bulgaria: trandafirul, tutunul, grâul, pomii fructiferi şi legumele.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Eliberarea de ţânţari modificaţi genetic în natură este considerată prematură Experţi americani consideră că este prematur să elibereze în natură ţânţari modificaţi genetic (OMG) pentru a combate răspândirea paludismului, a virusului Zika şi a altor infecţii transmise de aceste insecte.
Bulgaria: Bani 'fantomă' pentru integrarea romilor (presă) Bulgaria este statul UE cu cea mai mare minoritate romă: 10 procente din totalul populaţiei. Responsabilii de la Sofia au eşuat în tentativa declarată de a contribui la o mai bună integrare a romilor, afirmă postul german de radio Deutshe Welle (DW). Ce efect au, în acest demers, fondurile puse la dispoziţie...
Cluj: Protest împotriva Organismelor Modificate Genetic Clujenii se vor alătura, sâmbătă, protestelor organizate în întreaga lume împotriva organismelor modificate genetic (OMG) şi a intereselor corporatiste ale celor ce îl promovează, împotriva artificializării hranei şi contaminării terenurilor agricole cu chimicale, şi vor participa, în Piaţa Unirii, începând...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene va interzice culturile de organisme modificate genetic Mai mult de jumătate din cele 28 de membre ale Uniunii Europene intenţionează să interzică culturile de organisme modificate genetic (OMG), aşteptând aprobarea autorităţilor europene de reglementare, transmite Bloomberg.
Bulgaria: Farmaciştii organizează un protest la Sofia Amendamentele la Legea privind Medicaţia le va permite persoanelor fără diplomă în farmacie să vândă direct medicamente consumatorilor. Din acest motiv, farmaciştii bulgari nemulţumiţi de legislaţie organizează sâmbătă un miting de protest pe scară largă împotriva amendamentelor legii, informează agenţia...