Cele mai citite
 


Leproşi nepalezi se antrenează pentru o ascensiune pe Everest
vineri, 23 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un grup de nepalezi leproşi se antrenează pentru o ascensiune pe Everest, acţiunea lor având ca scop să schimbe percepţia asupra unei boli care continuă să fie stigmatizată, a anunţat joi organizatorul expediţiei, citat de AFP.
Circa 160 000 de persoane sunt bolnave de lepră în Nepal, ţară în care superstiţiile asupra cauzelor bolii duc adeseori la persecutarea bolnavilor. Se spune că lepra este o pedeapsă pentru relele săvârşite într-o viaţă anterioară.

'Scopul expediţiei este să atragem atenţia, în străinătate şi în Nepal, asupra faptului că lepra continuă să fie endemică în ţară şi că mulţi bolnavi au nevoie de îngrijiri pe termen lung', a declarat AFP Raj Kumar Shah, organizatorul expediţiei. 'Vrem să transmitem următorul mesaj: chiar şi persoanele cu handicap pot să urce munţii', a adăugat el.

Circa 15 leproşi au început să se antreneze pentru ascensiune, dar numai cinci dintre ei vor fi selecţionaţi pentru a urca pe Everest în vara lui 2011. READ Nepal, o ONG care lucrează cu leproşii, încearcă să adune 160 000 dolari pentru expediţia condusă de alpinistul Lhakpa Norbu Sherpa, care are la activ patru ascensiuni pe vârful Everest.

Datorată unui bacil, lepra este o boală puţin contagioasă, favorizată de murdărie şi lipsa de igienă, care afectează în prezent 1,5 milioane de persoane din toată lumea. Apariţia unor pete discrete pe piele este primul simptom vizibil al bolii. Apoi sunt atacaţi nervii, mucoasele şi ochii, leziunile se amplifică şi apar mari handicapuri. Nepalul a înregistrat progrese în combaterea bolii. În luna ianuarie, guvernul a anunţat că numărul bolnavilor a scăzut sub 1 la 10 000 de locuitori, pragul fixat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de la care o ţară poate declara că a eradicat boala.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA OMS susţine amânarea donării de sânge de către persoanele care au călătorit în zone de risc Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră oportună amânarea donării de sânge de către persoane care au călătorit în ţări cu risc de propagare a virusului Zika, după ce o femeie însărcinată revenită din Columbia a fost diagnosticată în Spania, o premieră pentru Europa, informează agenţia France...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă, subliniind că acest lucru are consecinţe semnificative asupra sănătăţii lor mentale şi fizice, potrivit unui raport publicat joi.
VIRUSUL ZIKA OMS înăspreşte recomandările pentru persoanele care se întorc din zone afectate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a extins marţi la şase luni perioada în care atât bărbaţii, cât şi femeile care se întorc din zonele unde virusul Zika se răspândeşte în mod activ ar trebui să practice sexul protejat sau abstinenţa, indiferent dacă doresc sau nu să conceapă un copil şi indiferent...
MAE: OMS a actualizat lista cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio - Afganistan, Pakistan, Nigeria, Ucraina, Guineea, Madagascar şi Laos.
OMS recomandă ţărilor afectate de Ebola să verifice toate persoanele care pleacă în străinătate Autorităţile din ţările afectate de Ebola ar trebui să verifice persoanele care pleacă în străinătate pe aeroporturile internaţionale, în porturile maritime şi la cele mai importante puncte de trecere a frontierei şi să oprească orice persoană care prezintă semne de îmbolnăvire cu Ebola, a declarat luni...