Cele mai citite
 


Boala cronică renală favorizează hipertensiunea arterială
marţi, 17 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Marea majoritate a cazurilor de hipertensiune arterială au ca origine o boală cronică renală şi, de aceea, pentru Ziua Mondială a Rinichiului din acest an, OMS a ales sloganul "Aceşti rinichi minunaţi", punând accent pe recomandarea "Păstraţi tensiunea arterială cât mai joasă", a declarat, miercuri, Mihai Ardeleanu, şeful Secţiei nefrologie din cadrul Spitalului de urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava.

Ardeleanu a spus că acest fapt este relevat de statisticile din ultimii ani, iar din cauză că la bolile renale simptomele sunt mai puţin evidente, la început multe persoane sunt diagnosticate deja târziu, când apar şi complicaţiile.

Ziua Mondială a Rinichiului din 12 martie pune accentul pe tratarea hipertensiunii arteriale ca prevenire a bolilor renale cronice, cunoscut fiind faptul că, în întreaga lume, 400 - 600 de milioane de persoane suferă de aceste boli, care sunt foarte severe, putând duce până la deces.
Ardeleanu atrage atenţia că această boală este tratabilă, iar pentru depistarea bolii renale sunt două analize obligatorii, respectiv cele pentru determinarea nivelului creatininei şi al albuminei din sânge.
Potrivit şefului Secţiei nefrologie, printre cauzele acestor boli se află obstrucţiile tractului urinar, bolile inflamatorii, ereditatea (rinichi polichistic) şi bolile specifice civilizaţiei noastre, diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.
Având în vedere că anul trecut, în judeţul Suceava, existau 17.384 persoane cu diabet zaharat şi 64.541 persoane cu hipertensiune arterială, Ardeleanu apreciază că "toţi sunt susceptibili de a face boala renală", la care se alătură obezii, fumătorii şi persoanele peste 50 de ani.
"Boala renală nu înseamnă deja insuficienţă renală, înseamnă o lezare a rinichilor, ce poate fi reversibillă sau ireversibilă. Trebuie tratată cu multă conştiinciozitate şi competenţă. Primul obiectiv este scăderea tensiunii arteriale, apoi reducerea albuminei, reducerea sării din alimentaţie, controlul constant al glicemiei, al grăsimii şi anemiei, evitarea fumatului. Dacă se respectă toate acestea, deja lucrurile pot fi proiectate într-o lumină mult mai bună. Dacă nu, bolnavul intră pe dializă, ceea ce nu e extrem de grav, pentru că la centru avem un spaţiu corespunzător, aparatele sunt noi, nu mai lucrăm în condiţii de avarie", a spus Ardeleanu.
Anul trecut, 368 de persoane au fost supuse dializei la centrul din cadrul Spitalului de urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava, dintre care 250 au făcut hemodializă, iar 21 dializă peritoneală.
Mihai Ardeleanu a precizat că, în judeţul Suceava, sunt 27 de persoane cu transplant renal, patru dintre acestea fiind supuse unui transplant de rinichi, în cursul anului trecut, adăugând că din rândul acestor bolnavi nefiind înregistrate decese în 2008. AGERPRES/(Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
De Ziua Mondială a Rinichiului, International Healthcare Systems organizează acţiuni de conştientizare a publicului asupra Bolii Cronice de Rinichi Compania International Healthcare – Centre de Nefrologie şi Dializă sărbătoreşte pe 12 martie 2015, în Centrele sale din toată ţara, Ziua Mondială a Rinichiului.
Ziua mondială a rinichiului Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2016, această zi este 10 martie.
Societatea Română de Nefrologie: Peste 1,4 milioane de români au boală cronică de rinichi Peste 1,4 milioane de români au boală cronică de rinichi, afecţiune care nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce creşte riscul de iniţiere a dializei şi de deces, potrivit Societăţii Române de Nefrologie.
Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai...
De Ziua Mondială a Rinichiului, IHS organizează acţiuni de conştientizare şi screening gratuit pentru pacienţii cu risc de boală cronică de rinichi Joi, 13 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, International Healthcare Systems - Centre de nefrologie şi dializă, în parteneriat cu IHS Medical School, organizeazăla Bucureşti simpozionul cu tema Boala cronică de rinichi – o „piesă” cu mai multe roluri, adresat medicilor de familieşi medicilor...
Prevalenţa bolii cronice de rinichi, în creştere Boala cronică de rinichi, diabetul şi bolile cardiovasculare sunt principalii factori implicaţi în reducerea semnificativă a speranţei de viaţă a populaţiei, iar specialiştii estimează că diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi în stadiul terminal, în...