Cele mai citite
 


MS: De la 1 ianuarie 2011, cheltuielile de personal din spitale - maxim 70% din buget
vineri, 23 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie, afirmă că, de la 1 ianuarie 2011, cheltuielile de personal din spitale nu vor trebui să mai depăşească 70% din bugetul alocat, în caz contrar ele urmând a fi suportate din venituri proprii sau de la bugetul local.
El a precizat că, în prezent, sunt spitale în care chetuielile de personal depăşesc 80 - 90% din bugetul instituţiei sanitare.
Prezent joi la dezbaterea intitulată 'Descentralizarea unităţilor sanitare', organizată de Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie a amintit că, potrivit hotărârii de Guvern privind descentralizarea unităţilor sanitare cu paturi, finanţarea pentru aparatură se va face de către MS, în condiţiile în care comunitatea locală contribuie cu minim 5%, deşi, după cum spune secretarul de stat, tot cu minim 5% ar trebuie să contribuie autorităţile locale şi la finanţarea obiectivelor de modernizare şi extindere.
Potrivit secretarului de stat, criteriile de alocare se aprobă anual, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 60 de zile de la aprobarea bugetului de stat. 'Prin aceste prevederi dorim să obligăm autorităţile locale să contribuie şi ele cu o cotă de susţinere a obiectivelor medicale', a spus dr. Irimie.
Cristian Irimie a subliniat că motivele care au stat la baza descentralizării asistenţei medicale publice către autorităţile locale au fost centralizarea instituţională excesivă, existentă în prezent, şi lipsa autonomiei manageriale reale a spitalelor, care reduce capacitatea acestora de a răspunde activ şi rapid la condiţiile sociale în continuă schimbare.
Secretarul de stat s-a referit şi la implicarea insuficientă a autorităţilor publice locale în rezolvarea problemelor specifice de sănătate la nivelul comunităţii şi existenţa unor diferenţe în accesul populaţiei la serviciile medicale.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii în vederea descentralizării se află în dezbatere publică.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, afirma că, până la data de 1 iulie 2010, se va finaliza transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală. Până la această dată vor fi transferate peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Astfel, din cele 435 de unităţi sanitare publice se propune transferul către autoritatea locală a 373 de unităţi. Vor rămâne în reţeaua MS 62 unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţe, spitalele cu profil de psihiatrie şi monospecialitate.
Prin transferul către autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii îşi consolidează rolul de strateg şi informator de politici publice şi va ceda rolul de administrator comunităţilor care cunosc şi sunt aproape de nevoile cetăţenilor.
Astfel autorităţile locale vor avea în administrare logistică financiară şi umană unităţile sanitare. Managerul din unitate va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu MS ca în prezent.
Secretarul de stat a evidenţiat că procesul de descentralizare nu le creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale.
În ceea ce priveşte programul-pilot care se desfăşoară în prezent în Bucureşti şi Oradea, dr. Cristian Irimie spune că primele rezultate, la o primă evaluare, arată că durata de spitalizare a scăzut la majoritatea spitalelor descentralizate, la fel şi indicele de case-mix (ICM). El a spus că o evaluare finală va avea loc zilele următoare.
Lunea viitoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se vor întâlni cu o parte dintre primarii care urmează să preia unităţile sanitare din localităţile lor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele de descentralizare din sistem Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare în sistemul sanitar, informează un comunicat remis AGERPRES.
Iaşi: Specialiştii CNI şi ai Ministerului Sănătăţii amână decizia privind amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe O echipă de arhitecţi de la Compania Naţională de Investiţii şi specialişti din Ministerul Sănătăţii s-a aflat vineri la Iaşi pentru a discuta cu autorităţile locale despre amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe, fără a se ajunge însă la luarea vreunei decizii.
Eugen Nicolăescu: Pachetul de legi privind reforma în sănătate pus în dezbatere publică este perfectibil Pachetul de legi privind reforma în sistemul de sănătate românesc şi pachetul privind serviciile medicale de bază puse marţi seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS) sunt perfectibile, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul Eugen Nicolăescu.
Ministerul Sănătăţii: 85 de milioane de lei pentru serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
11 spitale vor trece din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Transporturilor (proiect) Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind trecerea a 11 spitale din subordinea ministerului Sănătăţii în subordinea sa.