Cele mai citite
 


5.200 de operaţii laparoscopice, efectuate la Spitalul Municipal Arad
miercuri, 11 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Arad, 11 mar /Agerpres/ - Medicii de la Spitalul Clinic Municipal (SCM) Arad au ajuns în această săptămână la 5.200 în ceea ce priveşte numărul operaţiilor laparoscopice efectuate în ultimii 14 ani, Aradul fiind unul dintre primele oraşe din România unde s-au realizat aceste intervenţii chirurgicale neinvazive.

”Laparoscopul a fost primit în anul 1995 de la o clinică din Germania, cu ajutorul actualului senator Avram Crăciun şi al preşedintelui Comunităţii Evreilor din Arad, ing. Ionel Schlessinger, cea dintâi operaţie laparoscopică, o operaţie de colecistectomie, fiind efectuată în acelaşi an, la data de 5 mai”, a declarat, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Teodora Olariu, director medical al SCM şi şef al Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă.

Potrivit Teodorei Olariu, cea dintâi operaţie laparoscopică a fost efectuată sub îndrumarea unei echipe de specialişti de la clinicile universitare din Cluj-Napoca, echipă condusă de regretatul profesor universitar Sergiu Duca, la vremea respectivă "numărul unu" la nivel naţional în acest gen de operaţii.
”Au venit pentru o săptămână, ca să ne înveţe şi să supravegheze primele intervenţii pe care urma să le facem, dar au plecat după numai două zile”, a menţionat Teodora Olariu.
În momentul de faţă, toţi medicii chirurgi din spital, şase titulari şi cinci rezidenţi, efectuează astfel de operaţii, între aceştia aflându-se dr. Edith Hornung, şeful Clinicii de chirurgie din cadrul SCM, şi conf. univ. dr. Alexandru Dumnici. Adresabilitatea pacienţilor a crescut considerabil în ultimii ani, ajungându-se la efectuarea a circa 550-600 de operaţii pe an.
”Începutul a fost destul de greu, existând şi unele insuccese care au constat în complicaţii apărute în timpul operaţiei sau după aceasta. Dar, odată cu câştigarea experienţei, acestea au devenit tot mai puţine. În prezent, pe lângă operaţiile de colecistectomie, se realizează laparoscopic şi intervenţii pentru hernii, afecţiuni hepatice, ginecologice, urmând ca în viitor să se extindă la esofag, la patologiile canceroase ale tubului digestiv, la intervenţii combinate ş.a.” - a precizat Teodora Olariu.
Vârsta pacienţilor care sunt operaţi laparoscopic variază între 10 ani şi 90 de ani, printre aceştia fiind şi cetăţeni străini, veniţi din SUA, Ungaria, Italia, Norvegia sau Brazilia, care au optează pentru România datorită costului mult mai mic al intervenţiei faţă de cel din ţările lor.
”În prezent, doar aproximativ 15% mai doresc să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale tradiţionale, preferând metoda laparoscopică, atât datorită perioadei de recuperare mult mai scurte, cât şi datorită faptului că, în lipsa unei tăieturi, nu există nici cicatrice”, a arătat directorul medical al Spitalului Municipal Arad. AGERPRES /(Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Operaţii laparoscopice la secţia de ginecologie a Spitalului Judeţean, în urma unei investiţii a CJ Laparoscopul primit anul trecut de secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost pus în funcţiune, după ce Consiliul Judeţean a achiziţionat accesoriile necesare.
Operaţii laparoscopice de chirurgia obezităţii transmise în direct din România la Congresul de Chirurgie Digestivă de la Roma Dr. Cătălin Copăescu, şef Departament Chirurgie Generală Delta Hospital, Medic Primar Chirurg acreditat în chirurgie laparoscopică şi chirurgie bariatrică, a fost invitat să efectueze operaţii transmise în direct, în cadrul celui de-al 22-lea Congres de chirurgie a aparatului digestiv, eveniment care...
Dolj: La Spitalul Filiaşi s-a efectuat prima intervenţie chirurgicală laparoscopică, sub supravegherea prof.dr.Irinel Popescu La Spitalul Orăşenesc din Filiaşi s-a efectuat, marţi, prima intervenţie chirurgicală laparoscopică, aceasta fiind supravegheată de prof.dr.Irinel Popescu, care a acordat sprijin în dotarea spitalului cu o trusă laparoscop provenită dintr-o donaţie din partea firmei Karl Storz.
Brăila: O echipă de medici din SUA va extirpa laparoscopic tumori, în premieră la Spitalul Judeţean O echipă de 15 medici din SUA va sosi în luna iunie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu aparatură medicală de ultimă generaţie, pentru a extirpa laparoscopic tumori în premieră în România, după cum a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
Braşov: Curs Internaţional de tehnici chirurgicale de bază minim invazive în ginecologie Operaţii laparoscopice efectuate la Spitalul Clinic de Obstretică Ginecologie "Dr. I.A Sbârcea" pot fi vizionate în timp real în sala de curs a Aulei Universităţii "Transilvania" de către medici rezidenţi din mai multe ţări europene, în cadrul Cursului Internaţional de tehnici chirurgicale de bază minim...
Operatia laparoscopica - sansa de a fi mama dupa diagnosticul cu fibrom uterin Fibroamele uterine sunt o afectiune frecvent intalnita in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani. Aproape 25% dintre acestea manifesta o astfel de afectiune, iar procentul creste pana la 40% in cazul femeilor aflate in jurul a 50 de ani, conform unui studiu realizat de catre...