Cele mai citite
 


Studiu: Reprimarea în forţă a traficului de droguri conduce la creşterea violenţei
miercuri, 28 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Creşterea în intensitate a conflictelor armate, a decapitărilor şi a răpirilor care au însoţit războiului Mexicului împotriva cartelurilor de droguri reprezintă o escaladare a violenţelor complet predictibilă, dacă se ia în considerare literatura ştiinţifică din domeniu din ultimele decenii, susţine un studiu de mari dimensiuni făcut public marţi, explică Associated Press.
O examinare sistematică a peste 300 de studii internaţionale realizate pe parcursul ultimilor 20 de ani a scos la iveală faptul că, atunci când poliţia a întreprins măsuri dure împotriva consumatorilor şi a traficanţilor de droguri, s-a ajuns în cele mai multe cazuri la o creştere a violenţelor, afirmă cercetătorii de la Centrul Ştiinţific Internaţional pentru Politicile de Combatere a Drogurilor, un grup nonprofit cu sedii în Marea Britanie şi Canada.

Atunci când comunităţile decid să suprime în forţă infracţionalitatea legată de droguri, profiturile de pe piaţa neagră cresc semnificativ, ambele fenomene determinând lupte înverşunate pentru controlul comerţului ilicit ajuns atât de lucrativ. În situaţiile în care şefii puternici şi de succes ai structurilor mafiote de droguri sunt înlăturaţi (de către forţele de ordine, prin ucidere sau arestare şi condamnare în justiţie), deseori conducerea acestor grupări este preluată de criminali mai brutali şi mai puţin sofisticaţi.

'Acţiunile majore de reprimare (a lumii interlope a drogurilor) constituie cea mai mare cheltuială pentru combaterea flagelului, în mod paradoxal fiind doar rareori evaluată în termeni de eficienţă. Lucrarea de faţă indică nevoia urgentă de a redirecţiona resursele bugetare de la acţiunile legale de pedepsire a infracţionalităţii din această zonă spre o abordare medicală, de sănătate publică', a declarat Gerry Stimson, director executiv al Asociaţiei Internaţionale de Reducere a Daunelor, care găzduieşte în această săptămână o conferinţă la Liverpool, în Marea Britanie, unde studiul a fost făcut public.

Aşa cum s-a întâmplat cu campania de combatere a drogurilor lansată odată cu preluarea conducerii Mexicului de către preşedintele Felipe Calderon acum trei ani, numărul crimelor a urcat vertiginos şi în SUA în timpul interzicerii băuturilor alcoolice în anii 20 ai secolului trecut, sau în Columbia în anii '90, în lupta împotriva bandelor criminale a drogurilor.

Din 87% din studiile analizate a reieşit că intensificarea măsurilor de represiune împotriva drogurilor a provocat o creştere a ratelor de violenţă pe pieţele ilicite ale drogurilor. Unele studii au menţionat că o astfel de creştere a actelor de violenţă se datorează vacuumului de putere creat când poliţia ucide sau arestează traficanţi din cercurile superioare. Niciun studiu nu a remarcat o scădere importantă a violenţei după acţiunile forţelor de menţinere a ordinii şi a justiţiei.

Directorul Agenţiei Naţionale de Control Antidrog Gil Kerlikowske a declarat că guvernul SUA deja îşi schimbă centrul de greutate al politicilor sale în domeniu spre prevenirea şi tratamentul consumului de droguri, dar a accentuat că interzicerea drogurilor trebuie să rămână în vigoare, iar acţiunile de pedepsire a infracţionalităţii aferente trebuie să continue.

'Nu îmi pot imagina cum legalizarea unui lucru care dăunează cetăţenilor va ameliora situaţia, nici din punct de vedere fiscal, nici din cel al sănătăţii publice şi nici din perspectiva siguranţei publice', a arătat oficialul american.

Fostul director al aceleiaşi agenţii de stat antidrog John Walters şi-a exprimat părerea că oamenii de ştiinţă au interpretat în mod eronat şi grav violenţa asociată drogurilor. El a argumentat că vârfurile statistice ale atacurilor şi crimelor după acţiunile masive ale organelor de stat împotriva cartelurilor drogurilor sunt acţiuni datorate aproape exclusiv luptelor dintre criminali şi de aceea, într-un mod 'oribil şi paradoxal', reflectă 'succesul' operaţiunilor statului.

'Se împuşcă între ei, iar motivul pentru care o fac este eliminarea din sistem a celor mai slabi', a afirmat Walters, avertizând împotriva unei învinovăţiri a forţelor de ordine şi de anchetă pentru violenţele suplimentare.

'Cauza violenţei nu o constituie legea şi aplicarea ei. Cauza violenţei este constituită de criminali şi de mediul viciat în care se desfăşoară activităţile infracţionale', a continuat fostul responsabil al Agenţiei.

Calderon a admis, în 2006, că distrugerea bandelor de droguri va costa mult societatea. De atunci Mexicul a desfăşurat 45.000 de soldaţi pe frontul împotriva cartelurilor criminale, iar un val fără precedent de violenţă asociată drogurilor a provocat moartea a 22.700 de oameni, în majoritate victime ale disputelor dintre bande. Însă printre morţi nu se află numai infractori, ci şi poliţişti, soldaţi, politicieni, jurnalişti sau civili nevinovaţi prinşi în mijlocul focurilor de armă.

Odată cu creşterea sacrificiului uman, Calderon este tot mai criticat pentru strategia sa dură, însă o bună parte a electoratului continuă să-l susţină neclintit. 'Guvernul a luat o decizie dificilă şi curajoasă atunci când s-a hotărât să elimine cartelurile', a declarat Luis de la Barreda, director al Institutului Civic pentru Studierea Infracţionalităţii.

Washingtonul susţine eforturile autorităţilor mexicane. David Danelo, membru de rang înalt al Institutului pentru Politică Externă din Philadelphia, a atras atenţia că autorităţile trebuie să garanteze domnia legii. 'Dacă poliţia nu controlează străzile, atunci o vor face alţii', a explicat el.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...
Bihor: Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea" Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a solicitat vineri ajutorul studenţilor pentru a lupta împotriva prejudecăţilor sociale privind donarea de organe în scopul salvării unor vieţi, adresare făcută în cadrul Conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea' care...
Rezolutia pentru dezvoltarea ingrijirii paliative la nivel global va fi analizata la cea de a 67-a Adunare Mondiala OMS 19–24 mai 2014, Geneva La intalnirea Bordului Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din 20-25 ianuarie 2014, a fost acceptata propunerea initiata de statul Panama si sprijinita de Ecuador si SUA, de a introduce ingrijirea paliativa pe agenda Adunarii Mondiale a Sanatatii (WHA), ce va avea loc la Geneva, in 19-24...
SUA: Cel mai grav atentat după 11 Septembrie, anchetă asupra pistei jihadiste Un american suspectat de a fi simpatizant al grupării Statul Islamic (SI) a comis duminică în Statele Unite cel mai grav atentat "terorist" după 11 Septembrie 2001, soldat cu cel puţin 50 de morţi într-un club de noapte gay din Florida, comentează AFP.
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Anchetă în derulare după decesul a doi bebeluşi născuţi în Maternitatea Suceava Şeful Secţiei Obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Cristian Irimia, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi pentru AGERPRES că nu există o legătură de cauzalitate între decesul celor doi bebeluşi născuţi în maternitatea suceveană şi bacteria...