Cele mai citite
 


Programe pentru accesul public la defibrilatoare
miercuri, 28 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume. Stopul cardiorespirator este o afecţiune letală care cauzează milioane de decese anual. Astfel, numai în Europa aproape 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza stopului cardiorespirator.
Un număr semificativ din aceste decese au loc în afara sistemului medical, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în diferite locuri publice sau acasă.

Din acest motiv, amplasarea defibrilatoarelor automate externe în clădiri de birouri, în întreprinderi, mall-uri, metrou, aeroporturi, locuri publice aglomerate sunt necesare, susţin specialiştii americani participanţi la întâlnirea pe această temă cu Cardiac Science din SUA, organizată de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a subliniat că în România au fost introduse defribrilatoarele automate pe maşinile de prim ajutor şi pe cele de transport pacienţi.

'Va trebui să ne gândim la accesul publicului la aceste defibrilatoare. Marile companii ar putea şi ele să achiziţioneze astfel de tehnologii, folosirea defibrilatorului o poate face orice persoană, care se află lângă cel care are nevoie, sunând la 112. Trebuie şi o reglementare legislativă în acest sens', a subliniat dr. Arafat.

Primele persoane aflate la locul unde este urgenţa sunt de obicei oameni obişnuiţi şi nu cadre specializate. Deşi resuscitarea cardiopulmonară este o componentă vitală în tratarea stopului cardiac, singurul tratament eficient este defibrilarea precoce, a explicat, la rândul său, Steve Jelfs, manager la Cardiac Science.

El a subliniat că fiecare minut cu care se întârzie defibrilarea reduce şansele de supravieţuire ale pacientului cu aproximativ zece procente.

Acesta a făcut referire la programele de acces public la defibrilatoare introduse în multe ţări. Amplasarea defibrilatoarelor precum şi programul de instruire pentru utilizarea lor sunt reglementate în aceste ţări de legi şi regulamente speciale pentru a permite un acces cât mai mare la defibrilare.

Dr. Raed Arafat a spus că şi la noi în ţară se impune un astfel de program.

Stela Săsăran, general manager la Meditech, a menţionat că un astfel de defibrilator a fost donat în urmă cu doi ani aeroportului Otopeni, iar la Baia Mare a fost instalat un aparat la hypermarket-ul Real.

Managerul a spus că astfel de aparate ar trebui să fie în toate locurile publice foarte aglomerate, la metrou, aeroport, gări, mall-uri, pe nave în porturi.

'Flota aeriană din România a fost informată că nu va mai fi primită pe aeroportul din Israel dacă la bordul aeronavelor nu au defibrilatoare. Pentru a achiziţiona aceste aparate este necesară o legislaţie specifică', a spus managerul Meditech.

Servicul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti a organizat marţi un seminar împreună cu firma Cardiac Scienece din SUA, reprezentată în România de Meditech, şi Mmedist Imaging &Poc în cadrul căruia a abordat importanţa majoră a defibrilării precoce în cazul unui stop cardiorespirator.

La seminar au participat Keith Kirkham de la Ambasada SUA la Bucureşti, specialişti, reprezentanţi ai unor ONG-uri.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cinci defibrilatoare externe automate noi in Bucuresti, prin Asociatia Romana de Interventie in Situatii de Urgenta (ARISU) Asociatia Romana de Interventie in Situatii de Urgenta (ARISU) lanseaza a II-a etapa a proiectului “Energie pentru viata”, prin care cinci defibrilatoare externe automate vor fi montate in locuri publice.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Încă cinci defibrilatoare externe automate vor fi montate în Bucureşti Alte cinci defibrilatoare externe automate vor fi montate până la sfârşitul anului în locuri publice din Bucureşti prin intermediul celei de-a doua etape a proiectului "Energie pentru viaţă", derulat de Asociaţia Română de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (ARISU).
Arafat: Anul acesta va fi alocată suma de 5 milioane de lei pentru prevenirea morţii subite Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat sâmbătă, la Târgu Mureş, că a fost alocată suma de 5 milioane de lei pentru finanţarea unei subacţiuni în cadrul programului de Infarct Miocardic Acut, de prevenire a morţii subite, bani din care, pacienţilor cu probleme, le vor fi implantate...
Prof. dr. Doina Dimulescu: Afecţiunile cardiovasculare situează în continuare România pe un loc 'fruntaş' Anual la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias sunt îngrijiţi 35-40.000 de pacienţi, cele mai frecvente afecţiuni cu care se confruntă medicii de aici fiind de departe cele din patologia cardiovasculară şi cerebrovasculară, urmate de afecţiunile infecţioase şi cele înregistrate la chirurgie, a declarat vineri...
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti