Cele mai citite
 


AFPM atarge atenţia asupra problemelor din sănătate
miercuri, 28 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) atrage atenţia, printr-un comunicat de presă, că sănătatea ar fi trebuit să fie una dintre priorităţile oricărui guvern în momentul repartizării fondurilor financiare în buget, dar s-a dovedit contrariul.
Pentru a funcţiona optim sistemul sanitar este nevoie de coordonare, coerenţă şi în special de asigurarea că programul de reformă este ferm ancorat în procesul bugetar, susţin reprezentanţii AFPM.

Situaţia de la Spitalul CF 2, fiind mediatizată, dar nefiind singura de acest gen, a fost provocată pe lângă alte cauze şi de lipsa materialelor sanitare şi a dezinfectanţilor, pe care pacienţii sunt nevoiţi să le aducă de acasă. Subfinanţarea sistemului sanitar va conduce în perioada următoare la alte cazuri similare dacă nu se găsesc soluţii urgente de rezolvare, atrage atenţia AFPM.

Reprezentanţii furnizorilor mai susţin că toate consumabilele cum ar fi: seruri, vată, alcool, comprese sterile, dezinfectanţi, seringi, se cumpără de către pacienţi şi nimeni nu verifică provenienţa şi calitatea acestora.

Absenţa fondurilor care ar trebui prevăzute în bugete pentru contractele de service şi întreţinere a aparaturii şi dispozitivelor medicale livrate spitalelor, conduce de asemenea la situaţii grave, precum cel petrecut în Maternitatea Bucur, datorită unui incubator defect.

O altă problemă adusă în atenţie de AFPM este cea a autorizării unităţilor sanitare, care este complicată, iar respectarea normelor şi condiţiilor minime nu este pusă în aplicare. Unele spitale funcţionează fără autorizaţie sanitară.

O altă problemă o constituie plecarea personalului sanitar - medici şi asistente medicale - care părăsesc în număr mare spitalele din România îndreptându-se către alte ţări pentru condiţii mai bune de muncă şi salarii decente.

Dificultăţile sistemului medical românesc sunt probleme apărute pe termen lung şi ale căror consecinţe se vor resimţi încă în viitor, neputând fi rezolvate pe termen scurt, atrag atenţia reprezentanţii AFPM.

Aceştia apreciază că măsurile actuale reprezintă 'cârpeli de moment' iar 'politicile haotice şi impredictibile' conduc la lipsa de încredere a pacienţilor, medicilor, producătorilor şi distribuitorilor în sistemul sanitar românesc

Neplata facturilor către furnizorii de produse medicale dezechilibrează funcţionarea normală a acestui lanţ, având ca efect ulterior neachitarea obligaţiilor acestora faţă de producătorii externi şi astfel se generează imposibilitatea menţinerii unui stoc tampon de materiale sanitare care să fie furnizate spitalului în timp util şi conform unui grafic, susţin furnizorii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
FMI consideră că priorităţile autorităţilor române trebuie să fie sistemul sanitar, arieratele, investiţiile şi întreprinderile de stat Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că principalele direcţii de acţiune ale autorităţilor române în perioada următoare, în vederea asigurării unei creşteri economice durabile, trebuie să vizeze sistemul sanitar, problema arieratelor, investiţiile publice şi sectorul întreprinderilor de stat...
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
Galaţi: Maternitatea 'Buna Vestire' duce lipsă acută de personal Maternitatea 'Buna Vestire' din Galaţi are doar nouă asistente medicale dintre cele 40 de care ar avea nevoie, iar, din cauza lipsei de personal, nimeni nu stă permanent cu copiii născuţi prematur, a declarat pentru AGERPRES, managerul maternităţii Ana Maria Hărăbor.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Manageri de spitale: Coplata, dacă nu se aplică în sistemul de urgenţe, este binevenită în lipsa altor soluţii de finanţare Managerii de spitale apreciază în cea mai mare parte că introducerea coplăţii, prevăzută pentru începutul lunii martie, este binevenită, chiar dacă este vorba despre o sumă modică.