Cele mai citite
 


Operaţie de protezare totală de genunchi la un copil de 11 ani
joi, 12 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 12 mar /Agerpres/ - Medicii Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" au efectuat, joi, o operaţie de protezare totală de genunchi la un pacient în vârstă de 11 ani, diagnosticat cu osteosarcom femur (cancer osos).

Operaţia a durat şase ore şi a fost un succes, medicii reuşind să extirpe în totalitate osul tumoral şi părţile moi afectate şi să salveze membrul inferior al pacientului, cu ajutorul unei endoproteze modulare. Intervenţia chirurgicală a fost efectuată de o echipă formată din dr. Alexandru Ulici - medic primar ortopedie pediatrică, doctor în ştiinţe medicale, dr. Marius Constantinescu - medic primar ortopedie pediatrică, doctor în ştiinţe medicale, dr. Beatrice Frumuşeanu - medic specialist în ortopedie pediatrică, doctor în ştiinţe medicale, dr. Violeta Orita - medic specialist în ortopedie pediatrică, dr. Raluca Rotaru - medic rezident ortopedie pediatrică şi dr. Florin Rusu - medic primar anestezie şi terapie intensivă, doctor în ştiinţe medicale, toţi de la Secţia de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică a spitalului, condusă de prof.dr. Mihail Jianu.

Dr. Alexandru Ulici a declarat pentru AGERPRES că, din păcate, incidenţa cancerului osos la copii a crescut foarte mult, "e din ce în ce mai frecvent, iar cauza este multifactorială". Din fericire, se poate pune diagnosticul din timp şi se pot salva atât viaţa micuţilor pacienţi, cât şi membrele, a adăugat medicul.
Potrivit dr. Ulici, aceste forme de cancer, care apar la vârste foarte mici, ridică un grad mare de dificultate.
"Este o intervenţie tehnică dificilă, prin care trebuie să se păstreze cartilajele de creştere. Cu cât apare mai devreme, cu atât este mai greu şi mai complicat. Endoproteza care a fost pusă este cea mai nouă apărută în ultimii cinci ani în lume, precursoarea sa fiind mai puţin fiabilă", a explicat dr. Ulici.
Protezele de acest tip sunt variabile, cea mică costă 8.000 de euro şi costul este suportat de pacient, pentru că nu există un program prin care costul acesteia să poată fi suportat de CNAS sau de Ministerul Sănătăţii.
Dr. Alexandru Ulici a precizat că intervenţia n-a fost uşor de administrat, din cauza complexităţii operatorii, însă totul a mers bine şi copilul se află la terapie intensivă, urmând să fie monitorizat permanent în următoarele zile post operatorii.
La Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" Bucureşti s-au mai efectuat, de către aceeaşi echipă, şase intervenţii chirurgicale asemănătoare, în cinci cazuri rezultatul fiind foarte bun, iar doi dintre pacienţii operaţi sunt deja consideraţi vindecaţi şi din punct de vedere oncologic. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.