Cele mai citite
 


COPAC: Bolnavii cronic, obligaţi să îşi plătească tratamentul
miercuri, 28 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a adresat marţi o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în care solicită precizarea poziţiei oficiale a instituţiei în legătură cu situaţia decontării reţetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultaţii pe zi.
'Din păcate, coplata a început să se aplice. Avem semnale de la pacienţi că nu le mai pot fi prescrise reţete compensate sau bilete de trimitere dacă vin la cabinetul medicului de familie peste limita celor 20 de consultaţii/servicii care pot fi decontate de casa de asigurări de sănătate. Medicii nu îşi pot lua răspunderea prescrierii peste cele 20 de consultaţii, pentru că în acest caz ei vor fi obligaţi la plata contravalorii acelor serviciilor acordate (reţete, bilete de trimitere, concedii medicale). Dacă pacientul nu are bani să îşi plătească tratamentul, acesta va fi trecut pe lista de prioritate pentru luna următoare', susţine Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

De asemenea, pacienţii cu boli cronice nu vor mai primi, potrivit art. 103 din Contractul Cadru pe 2010, decât maximum şapte medicamente pe lună, total insuficiente dacă pacientul suferă de mai multe afecţiuni cronice. Până acum, un pacient care suferea de mai multe boli cronice putea primi câte şapte medicamente pentru fiecare.

'Prin această decizie se încalcă dreptul asiguratului de a primi servicii din pachetul de bază. În aceste condiţii, pacienţii cu boli cronice vor fi nevoiţi să îşi plătească tratamentul sau să moară', subliniază Irimia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
COPAC sprijină pacienţii nemulţumiţi de costurile medicamentelor Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente după ce a fost schimbat mecanismul de compensare al medicamentelor.
COPAC: Peste 1.000 de apeluri la Telefonul pacientului într-un an Proiectul "Telefonul pacientului" a înregistrat, în primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienţi din toată ţara, care au solicitat diverse informaţii sau au semnalat problemele întâmpinate în sistemul sanitar.
COPAC dezaprobă intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) nu este de acord cu intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar, susţinând că această măsură contravine Legii Sănătăţii şi afectează pacienţii cu venituri mici.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.