Cele mai citite
 


Cluj: Studiu asupra femeilor gravide, realizat de FONPC
miercuri, 28 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rata mortalităţii infantile şi a celei materne sunt încă destul de crescute, România ocupând locul 126 din 191 de ţări înscrise pe lista UNICEF.
Informaţia este cuprinsă într-un raport al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC) şi prezentat marţi la Cluj.

FONPC a efectuat în 2009 un studiu pe 490 de femei, care a avut ca scop stabilirea problemelor cu care se confruntă acestea în timpul sarcinii şi al naşterii, precum şi a nivelului de informare.

'Cea mai gravă problemă este că cinci la sută dintre femeile din România care au născut, ceea ce înseamnă aproape 10.000 de mame, nu au fost la niciun fel de consultaţie în timpul sarcinii. Pe de altă parte, vestea bună este că 63 la sută din sarcini sunt planificate, dar numai 11 la sută dintre femei au beneficiat de procedurile standard, cum ar fi analizele la care au dreptul. Iar din totalul mamelor întrebate doar trei au spus că au fost tratate prietenos în timpul naşterii şi al gravidităţii de personalul medical', a arătat Daniela Gheorghe, coordonatoarea programului.

De asemenea, din 2004 până în prezent numărul mamelor care nasc prin cezariană s-a dublat, ajungând la 29 de procente. Realizatorii studiului spun că decizia este luată şi la presiunea mass-media, care pune accent pe cazurile tragice, dar şi pentru că atât mama, cât şi medicii se simt mai în siguranţă în acest caz.

Totodată, în ciuda campaniilor guvernamentale, alăptatul la sân este încă ocolit de tinerele mame.

Realizatorii studiului şi-au stabilit o colaborare cu Secretariatul General al Guvernului prin care să pună la punct o strategie de ameliorare a vieţii şi respectării drepturilor femeilor însărcinate.

Această strategie, care ar trebui adoptată prin hotărâre de guvern, se referă la organizarea unei echipe multidisciplinare în jurul medicului ginecolog, care să informeze şi să ajute mama să depăşească anumite probleme sau angoase şi să se îngrijească bine pe timpul sarcinii. Un alt element ar fi punerea la punct a unui pachet informativ şi a unui sistem de distribuire a acestuia, prin medicii de familie, maternităţi sau alte modalităţi, prin care femeile să afle ce drepturi au şi ce este bine să facă.

'Ar trebui întemeiate pe lângă spitale acele şcoli pentru părinţi, ar trebui ca sălile de travaliu să fie în aşa fel organizate încât femeile să poată sta doar câte una, nu mai multe şi să fie în permanenţă însoţite de o moaşă. Clinicile ar trebui să aibă toate implementat acel sistem de rooming în care copilul este adus în prima oră pentru a fi alăptat, iar apoi este lăsat în cameră cu mama sa. Toate aceste idei şi multe altele stau la baza strategiei pe care vrem să o elaborăm, iar rezultatele se vor vedea peste ani. Vom avea o relaţie mult mai sănătoasă şi mai apropiată între mamă şi copil, iar abandonul copiilor ar putea fi mult redus şi mă refer aici chiar şi la abandonul afectiv', a spus Daniela Gheorghe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul studiu despre "Acompanierea Naşterii în România" lansat într-o dezbatere la Palatul Parlamentului Bucureşti, 29 sep/Agerpres/- Autorităţile din domeniul medical chemate să asigure un sistem optim în ceea ce priveşte asistarea femeilor în perioada prenatală şi post natală trebuie presate pentru a lucra spre folosul beneficiarilor, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, joi...
Studiu: În România, aproximativ 13% dintre nou născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, până la 6 luni Aproximativ 13% dintre nou-născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, în România, cifră ce clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte hrănirea copiilor, se arată într-un studiu prezentat luni în cadrul unei conferinţe de presă.
Studiu SRP: 51% dintre mamele din România nu au auzit de imunizarea împotriva rotavirusului Peste 50 la sută dintre mame nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei, se arată într-un studiu al Societăţii Române de Pediatrie, realizat în cadrul campaniei "Să protejăm împreună copilăria".
Cluj: Optimismul românilor se află la cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani - studiu IRES Un studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că optimismul românilor cu privire la direcţia în care merge ţara se află la unul dintre cele mai ridicate nivele de după 1997, trend care se păstrează din noiembrie anul trecut, după alegerile prezidenţiale.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Raport privind evaluarea structurii şi furnizării asistenţei primare în România Raportul "Evaluarea structurii şi furnizării asistenţei primare în România", un proiect pe bază de sondaj, a fost lansat miercuri în cadrul Conferinţei Naţionale a Medicilor de Familie.