Cele mai citite
 


Cercetători din SUA activează celule suşă osoase pentru a vindeca fracturi
vineri, 30 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă din SUA au dezvoltat un proces biochimic care foloseşte un tip special de proteine pentru a activa celule suşă osoase, cu ajutorul cărora au accelerat vindecarea fracturilor la şoareci - informează miercuri agenţia spaniolă de presă EFE.
Într-un studiu publicat în revista Science Translational Medicine, cercetătorii de la Institutul Medical Howard Hughes şi de la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford semnalează că acest procedeu ar putea avea o largă aplicaţie în medicina regenerativă.

Aceştia au descoperit că proteinele identificate drept WnT activează celulele suşă osoase care participă la regenerarea osului.

În cursul unor experimente cu şoareci modificaţi genetic, cercetătorii au accelerat acest proces de vindecare osoasă aplicând proteina care a fost şi ea modificată.

WnT a făcut ca celulele suşă, la locul leziunii, să se divizeze şi să se maturizeze pentru a forma masa osoasă mai rapid decât la rozătoarele normale.

Posterior, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o substanţă numită liposomal Wnt3a, care a produs aceleaşi efecte la şoareci fără a fi nevoie de o modificare genetică, potrivit studiului.

Prin injectarea de liposomal Wnt3a s-a reuşit accelerarea procesului de refacere prin stimularea celulelor suşă osoase, care s-au divizat şi s-au maturizat mai repede, dar numai la locul leziunii.

Studiul arată că stabilirea cu precizie a locului în care trebuie să acţioneze proteina asupra celulelor suşă este important pentru că funcţionarea ei necontrolată poate avea efecte secundare grave, precum formarea excesivă de ţesut osos.

Oamenii de ştiinţă au arătat că procedeul cu proteina Wnt s-ar putea aplica pentru a îmbunătăţi regenerarea ţesuturilor în caz de răni sau de atac cardiac.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Celulele canceroase pot fi ţintite prin proteine create prin tehnici de bioinginerie (studiu) O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a folosit o proteină creată în laborator pentru direcţionarea spre tumori a medicamentelor necesare chimioterapiei, în speranţa creării unor "rachete ghidate" care să vizeze strict celulele canceroase, studiile sale fiind publicate în luna iunie în...
Cercetători americani au reuşit vindecarea infecţiilor cu rotavirus cu ajutorul unor proteine bacteriene Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni şi vindeca infecţia cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicaţia Science, informează agenţia...
Alimentele din soia pot proteja femeile împotriva osteoporozei în perioada menopauzei (studiu) O dietă bogată în proteine din soia şi izoflavone poate proteja femeile împotriva osteoporozei în perioada menopauzei, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de cercetători de la University of Hull din Marea Britanie şi prezentat la conferinţa anuală a Societăţii de Endocrinologie...
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Un vaccin universal împotriva gripei se află în fază avansată de studiu Un vaccin universal împotriva virusului gripal şi-a dovedit eficienţa la şoareci, maimuţe şi dihori, rămânând în sarcina cercetătorilor să confirme acum aceste rezultate în cazul oamenilor, informează 24matins.fr, referindu-se la cercetările de ultimă oră a două echipe independente de oameni de ştiinţă...
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.