Cele mai citite
 


ANRMAP: În 2009, Spitalul CF2 a făcut aproape jumătate dintre achiziţii fără publicare
vineri, 30 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul bucureştean CF 2 a efectuat, în anul 2009, 34 de proceduri de achiziţii publice, din care 13 au fost fără publicare, motiv pentru care va fi controlat de Autoritatea Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, a declarat, joi, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.
'Dintr-o simplă analiză pe care am extras-o din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - n.r.), am constatat că, din 34 de proceduri de achiziţie publică derulate pe parcursul anului trecut, 13 sunt de negociere fără publicare, ceea ce nouă ne-a ridicat un semn de întrebare', a spus Trăilă, într-o conferinţă de presă.
Ea a menţionat că toate spitalele CFR vor fi controlate, în cadrul unui proces de verificare mai larg asupra tuturor unităţilor medicale din ţară.
Potrivit lui Trăilă, ANRMAP suspectează că spitalul CF 2 a cumpărat şi mobilier în anul 2009, deşi Guvernul a interzis astfel de achiziţii în instituţiile publice centrale, în condiţiile în care, 'se pare'', medicii din spital ar fi fost nevoiţi să strângă bani pentru măşti sau alte produse strict necesare.
'Anul trecut, în ciuda prevederilor ordonanţei emise de Guvern în acest sens, s-a achiziţionat mobilier, deşi era interzis a se achiziţiona un astfel de produs pe tot parcursul anului 2009, în condiţiile în care se pare că pentru alte produse necesare spitalului, de la măşti şi aşa mai departe, se strângeau bani de către medici pentru a fi achiziţionate. Banii au fost cheltuiţi în cu totul alt scop decât cel care ar fi trebuit într-un spital', a spus Trăilă.
În situaţia SEAP pentru spitalul CF 2 nu apar în mod evident achiziţii de mobilier, însă ANRMAP suspectează că acestea s-au făcut sub titlul de achiziţii de 'Servicii de colectare şi întreţinere'.
Potrivit Raportului de activitate al ANRMAP, în anul 2009, Autoritatea a dat amenzi contravenţionale în valoare de 875.000 de lei spitalelor din ţară, pentru încălcarea procedurilor legale de achiziţii publice.
Cele mai mari amenzi le-a primit Spitalul Satu Mare, cu 280.000 de lei, a menţionat Trăilă. Cele mai frecvente achiziţii care au ridicat probleme la spitale au fost pentru medicamente şi produse de dezinfecţie.
În context, ANRMAP a propus, în Strategia Guvernului pe anul 2010, ca Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) să organizeze la nivel naţional proceduri de achiziţie publică în ceea ce priveşte achiziţiile de medicamente şi produse dezinfectante.
Astfel, CNAS va fi unitatea centralizată care să achiziţioneze la nivel naţional medicamentele pentru spitale.
'Va fi mult mai uşor de controlat aceste proceduri de achiziţie publică, se va face şi o economie în privinţa costurilor aferente, fiind o singură procedură de achiziţie de medicamente, sumele fiind evident reduse', a mai spus Trăilă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Doru Bădescu: Am solicitat o verificare independentă atât de către Corpul de control al primului ministru şi Curtea de Conturi Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că pentru obţinerea unei imagini reale şi obiective asupra situaţiei preluate de la vechea conducere a solicitat o verificare independentă, atât de către Corpul de Control al primul-ministru...
Ordin privind procesul de achiziţie a biocidelor Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice au emis un ordin comun prin care se stabileşte documentaţia de atribuire standard privind achiziţiile de produse biocide derulate de către unităţile medicale şi alte instituţii care utilizează astfel de produse.
Premierul Boc: Guvernul face împreună cu MS, CNAS şi organismele internaţionale o analiză a arieratelor din sănătate Guvernul face, în prezent, o analiză a arieratelor din sănătate împreună cu Ministerul Sănătăţii (MS), Casa Naţională de Asigurări în Sănătate (CNAS) şi cu organismele implicate în acordurile internaţionale ale României, a declarat, joi, premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la sediul Partidului...
Botoşani:Ministerul Sănătăţii alocă peste două milioane de lei pentru achiziţia de aparatură medicală la Spitalul Judeţean Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Mavromati' Botoşani a beneficiat de un sprijin financiar de peste două milioane de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia de aparatură medicală, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul spitalului, Corneliu Mihai.
Dr. Arafat: Sistemul de achiziţii sanitare este puternic;există însă arii unde schimbările pot fi benefice Sistemul de achiziţii publice în sistemul sanitar este puternic şi răspunde nevoilor ţării reprezintă una din concluziile experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care au venit să sprijine autorităţile române pentru realizarea achiziţiilor centralizate, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă...
Emil Boc: Guvernul face împreună cu MS, CNAS şi organismele internaţionale o analiză a arieratelor din sănătate Guvernul face, în prezent, o analiză a arieratelor din sănătate împreună cu ministerul de resort, Casa Naţională de Asigurări în Sănătate (CNAS) şi cu organismele implicate în acordurile internaţionale ale României, a declarat, joi, premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la sediul PDL.