Cele mai citite
 


Dr. Victor Zota: Este important să avem cât mai multe secţii pregătite pentru transplanturi
vineri, 30 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Un număr de 19 donatori aflaţi în moarte cerebrală, dar şi mai mulţi donatori în viaţă au permis realizarea, de la începutul anului, în România, a 15 transplanturi de ficat, patru de inimă şi 60 de rinichi, a declarat joi pentru AGERPRES coordonatorul naţional pentru transplant, dr. Victor Zota.

'Pentru a avea cât mai mulţi donatori, este important să avem cât mai multe secţii pregătite. Avem 41 de secţii de terapie intensivă mari, dar numai şase-şapte sunt implicate în activitatea de transplant. Pe de altă parte, trebuie să fie plătiţi banii pentru cheltuielile cu donatorii. Un lucru important care lipseşte în România este coordonatorul de transplant intraspitalicesc', a explicat dr. Zota.

El a arătat că foarte importantă este şi discuţia cu familia donatorului, care este foarte dificilă, România fiind una dintre cele patru ţări europene a căror legislaţie nu prevede acordul prezumat.

Pe listele de aşteptare pentru transplant se află un număr mare de pacienţi, aproximativ 3.500, pentru inimă, ficat, rinichi, măduvă, ţesuturi.

Dr. Victor Zota a accentuat asupra importanţei pe care o are înţelegerea ideii de transplant pentru salvarea de vieţi omeneşti.

În 2008, România a avut cea mai mare rată de creştere din lume în ceea ce priveşte realizarea de transplanturi, 65%, pentru ca apoi să scadă la aproape jumătate.

Pe 30 aprilie, Ziua Naţională a Transplantului este marcată de Romtransplant şi Fundaţia pentru Transplant.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Agenţia Naţională de Transplant: În 2013, în România s-a înregistrat cel mai mare număr de transplanturi România a înregistrat în anul 2013 cel mai mare număr de transplanturi efectuate cu donator aflat în moarte cerebrală şi doreşte să ajungă la 150 până la sfârşitul anului, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, medicul Victor Zota, coordonatorul programului naţional pentru transplant.
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Cluj: Tehnica transplantului de inimă artificială - prezentată de specialişti italieni la Institutul Inimii Tehnica medicală prin care se vor realiza, în premieră în România, transplanturi de inimi artificiale a fost prezentată, vineri, la Institutul Inimii ''Niculae Stancioiu'' din Cluj-Napoca, de o echipă de specialişti italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma.
Dr. Victor Zota: România a înregistrat anual o creştere progresivă de 30% în domeniul transplantului Anul acesta au fost realizate transplanturi cu organe prelevate de la 23 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, 2011 fiind cel mai bun an din punct de vedere al donatorilor, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Agenţia Naţională de Transplant: Numărul de donatori în moarte cerebrală a crescut considerabil Numărul recoltărilor de la donatori în moarte cerebrală a crescut de la 65 în anul 2012 la 43 în perioada 1 ianuarie - 15 aprilie 2013, precizează Agenţia Naţională de Transplant (ANT).