Cele mai citite
 


Iaşi: Proiect privind folosirea în tratamente a celulelor stem din pulpa dinţilor temporari
vineri, 30 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Osteoporoza
 

Profesorii ieşeni de la UMF 'Gr. T. Popa' vor demara un proiect de cercetare privind reconstrucţia dinţilor, parodonţiului, fibrelor colagene, înlocuirea ţesutului miocardic şi tratamentul bolilor neurologice incurabile degenerative, regenerarea pulpei dentare şi tratamentul diferitelor boli dentare utilizând celule stem prelevate din pulpa dinţilor de lapte.

Prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, afirmă că proiectul va fi demarat în scurt timp datorită importanţei utilizării celulelor stem din pulpa dinţilor temporari, care se va reflecta într-o serie de tratamente esenţiale precum înlocuirea ţesutului miocardic post infarct, regenerarea oaselor după fracturi şi osteoporoză, terapia maladiilor neuro-degenerative, regenerarea pulpei dentare, vitalizarea dinţilor, element ce va asigura longevitatea menţinerii statusului oro-dentar la parametrii sanogeni.

'Celulele stem din pulpa dinţilor sunt celule care în anumite condiţii se pot transforma în alte tipuri de celule utile organismului nostru. Astfel, din celulele stem din pulpa dinţilor temporari, de lapte, se poate genera substratul necesar formării dintelui. În general, putem regenera orice structură afectată de maladii', a declarat profesorul Yves Commissionat, membru al Academiei Franceze de Chirurgie dento-alveolară.

Prof. univ. dr. Norina Forna a explicat, la rândul său, că dinţii temporari sunt sursa extragerii, separării şi criogenării celulelor stem din pulpa dentară, motiv pentru care procedeul trebuie să se efectueze în perioada schimbării dentiţiei, de la cinci până la 13-14 ani. După extracţie, dinţii temporari vor fi stocaţi într-un laborator din Grecia.

În egală măsură, susţine prof. univ. dr. Norina Forna, adulţii pot să îşi folosească molarii de minte pentru alţi dinţi ce nu pot fi recuperaţi, pot beneficia de aceleaşi rezultate, însă trebuie ca dinţii să fie sănătoşi şi să nu fi fost radiografiaţi.

Thomas Van Dyke, preşedintele Academiei Internaţionale de Parodontologie, a menţionat că se lucrează cu aceste celule stem atât în Germania, cât şi în SUA, la cercetarea regenerării osoase, la reconstrucţia gingiei, la tratamentul diferitelor boli dentare, dar şi al sinusului.

'La Harvard se încearcă regenerarea dinţilor. Desigur, cercetările vor dura aproximativ 10-20 de ani. O astfel de cercetare reprezintă o şansă foarte mare pentru Iaşi. Este o şansă de a avansa mai repede decât restul lumii', a declarat presei Thomas Van Dyke, preşedintele Academiei Internaţionale de Parodontologie.

La Iaşi se desfăşoară în perioada 27 aprilie - 1 mai cea de-a doua ediţie a Congresului Internaţional al Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie. Evenimentul reuneşte academiile română şi franceză de chirurgie dento-alveolară şi trei colegii reprezentative pentru medicina dentară internaţională, alături de toate facultăţile de medicină dentară din România şi de Facultatea de Medicină Dentară din Chişinău.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a UMF 'Gr.T.Popa', beneficiară a unor proiecte europene Un centru de simulare stomatologică, unic în ţară, va fi inaugurat în cursul anului 2011, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, în urma implementării a două proiecte europene.
GALA OAMENII TIMPULUI INTERVIU/Norina Consuela Forna: Performanţa înseamnă profesionalism dus până la rang de sacrificiu Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Gr.T.Popa'' din Iaşi, a primit în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment care s-a desfăşurat sâmbătă seara pe scena Naţionalului ieşean, premiul la categoria "Sănătate",...
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a încheiat două proiecte europene Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Facultatea de Medicină Dentară încheie cu succes două proiecte europene, ambele fiind cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea...
UMF Iaşi a lansat un proiect transfrontalier cu universităţile de medicină din Chişinău şi Odessa Reprezentanţii universităţilor de medicină din Iaşi, Chişinău şi Odessa au semnat un acord de colaborare universitară, bazat pe scopuri comune de promovare a educaţiei şi a cercetării, un prim rezultat al acestuia fiind un proiect în valoare de 1,4 milioane euro vizând cercetarea în comun a bolilor cronice...
Congres Internaţional de medicină dentară, săptămâna viitoare, la Iaşi Iaşi, 25 apr/Agerpres/ - Cea de-a doua ediţie a Congresului Internaţional al Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie se va defăşura în perioada 27 aprilie - 1 mai, la Iaşi, sub auspiciile celei de-a XIV-a ediţii a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară din acest oraş.
La UMF Iaşi s-a lansat RoboDent, cel mai performant robot medical din domeniul dentar RoboDent, un sistem unic în învăţământul medical dentar din România şi al treilea la nivel mondial, a fost lansat la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" Iaşi