Cele mai citite
 


De la 15 mai intră în vigoare noile reglementări privind concediile medicale
vineri, 30 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat joi că din 15 mai concediile medicale se vor acorda după noile prevederi legale.
El a explicat că pacientul care doreşte un concediu medical va merge la medicul de familie, va fi consultat şi va completa o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi exprimă acordul ca în 24 de ore să îşi anunţe angajatorul, va da adresa la care poate fi găsit în intervalul orar 8-11, 12-17 şi 18-20 pentru a putea fi vizitat, cu excepţia situaţiilor justificate medical.

În cazul nerespectării acestor cerinţe, pacientului nu i se va plăti concediul medical.

Primele cinci zile de concediu medical sunt plătite de angajator, iar din ziua a 6-a de căte Casa de Asigurări de Sănătate.

Cseke Attila a precizat că se apelează la poliţie numai dacă este nevoie şi nu se intră în domiciliul pacientului.

Comisia care se va deplasa la domciliul pacientului va încheia un proces verbal care va fi semnat şi de pacient în cazul în care acesta nu este găsit la domiciliu, se precizează acest lucru în proces şi se sistează plata concediului medical.

Ministrul Sănătăţii a detaliat necesitatea acestor reglementări spunând că în 2006 3% din fonduri s-au dus pe concedii medicale, sumă care s-a dublat în 2009, ceea ce face să se reducă finanţarea pentru tratamente, pentru medicamente şi pentru spitalizare.

Tendinţa se menţine în creştere şi în primul trimestru al acestui an faţă de 2009. Astfel că în primul trimestru al anului 2009 s-au dat 220 milioane lei pentru concedii medicale, iar în primul trimestru din 2010 255 milioane lei pentru concedii medicale.

Ministrul a prezentat două exemple cu o persoană care a beneficiat în perioada 11 noiembrie 2009 - 28 februarie 2010 de şase concedii medicale cu boli diferite. O altă persoană a beneficiat de 11 concedii medicale eliberate între 23 noiembrie 2009 şi 9 aprilie 2010 având cinci boli diferite şi care a necesitat 75 de zile de concediu medical.

Ministrul a menţionat că CNAS va întocmi şi un program de acţiune în acest sens.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concedii medicale doar pentru cei bolnavi Ministerul Sănătăţii va modifica sistemul de acordare a concediilor medicale începând de luna viitoare, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Noile reglementări privind concediile medicale, în vigoare de luni Noile reglementări privind concediile medicale vor intra în vigoare luni, 17 mai.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
Cseke Attila: Angajaţii aflaţi în concediu medical, verificaţi la domiciliu Angajaţii aflaţi în concediu medical vor fi verificaţi la domiciliu, iar în cazul în care nu vor fi găsiţi, nu li se va mai plăti concediul medical, potrivit unei reglementări ce urmează, zilele acestea, să fie semnată de primul ministru Emil Boc şi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...