Cele mai citite
 


Argeş: Instrumentarul medical sau anestezicul, posibile cauze ale septicemiei
vineri, 30 aprilie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proasta calitate a instrumentarului medical sau o substanţă din componenţa anestezicului ar putea fi cauzele incidentului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, unde o femeie a intrat în stare septică în urma unei întreruperi de sarcină, a afirmat directorului unităţii medicale, doctorul Gheorghe Frătoaica.
'În prezent, probele noastre, toate testele biologice au ieşit negative. (...) În schimb putem să ridicăm o altă problemă, fiind vorba de o situaţie similară cu cazul de la Spitalul CF 2. Poate chiar materialele din care sunt confecţionate seringile şi cateterele folosite să nu fie de calitatea corespunzătoare şi atunci ele să fie cele implicate. Şi nu neapărat ca infecţie, ci ca material cu intoleranţă individuală pe organisme', a declarat joi doctorul Frătoaica, după primele verificări efectuate de comisia de anchetă constituită la solicitarea Ministerului Sănătăţii.

'O a doua teorie este că s-a utilizat în anestezicul administrat pe cale intravenoasă propofolul, care este un produs foarte bine cunoscut şi utilizat la noi de foarte mulţi ani, dar care poate să dea reacţii paradoxale, în funcţie de activitatea organismului. În momentul de faţă şi stocurile de propofol care erau în spital au fost blocate, până se va clarifica situaţia', a mai spus directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti.

Gheorghe Frătoaica a precizat că deocamdată nu există o concluzie finală a anchetei epidemiologice, dar au fost ridicate probe din instrumentele folosite în intervenţia în cauză, iar întregul lot de materiale sanitare a fost retras din circulaţie. El nu a exclus însă nici posibilitatea să fie vorba de un caz medical, 'o reacţie individuală într-o anumită fază şi stare a bolii' şi nu unul de culpă medicală.

O femeie de 30 de ani a intrat în stare septică în urma unei întreruperi de sarcină efectuate pe 27 aprilie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, fiind transportată în stare destul de gravă la o unitate medicală din Bucureşti.

Primele verificări efectuate relevă că microbul care a declanşat septicemia a fost luat, cel mai probabil, de pe instrumentarul medical, care a fost furnizat de aceeaşi firmă al cărei nume apare şi în alte cazuri similare, inclusiv cele de la Spitalul CF 2 din Bucureşti.

'Avem două ipoteze, ori a fost un microb în zona vaginală care a fost antrenat în uterul pacientei, ori microbul a existat pe instrumentarul medical folosit. Bănuim că mai degrabă este a doua variantă, pentru că aceeaşi firmă care ne-a furnizat nouă aceste produse a apărut şi în celelalte cazuri. Este vorba de produse de origine chinezească', declara în urmă cu o zi doctorul Frătoaica.

El a precizat că în acest caz a fost deschisă o anchetă administrativă şi a fost sesizat Colegiul Medicilor, întrucât este vorba de încălcarea unor proceduri de către medicul care a efectuat intervenţia şi care, de altfel, a mai fost anterior sancţionat.

'În loc ca pacienta să fie chiuretată în ambulator, medicul care a efectuat chiuretajul nu a consemnat nicăieri şi a dus-o pe secţie, făcându-i chiuretajul acolo. Nu numai că a efectuat intervenţia fără să consemneze, deşi era obligat să facă cel puţin în foaia de zi, dar i s-a administrat şi anestezie intravenoasă. Deci a mai implicat încă un medic în această poveste. (...) A mai existat un factor de risc, pacienta a solicitat întreruperea de sarcină fără a comunica medicilor antecedentele ei adevărate. A comunicat că are doar un avort şi o intervenţie minoră pe cord, obişnuită, efectuată în urmă cu o lună', a declarat doctorul Frătoaica, precizând că în realitate femeia efectuase anterior nu mai puţin de şapte întreruperi de sarcin& #259;.

În urma incidentului, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a interzis activitatea medicală în sala de tratament a secţiei de Obstetrică - Ginecologie nr. 1 şi a cerut unităţii sanitare începerea operaţiunilor de sterilizare la blocul operator şi înlocuirea mesei chirurgicale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Argeş: Anchetă în cazul unei femei care a murit în curtea unui spital din Piteşti O femeie a murit, joi, în curtea Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, poliţiştii efectuând cercetări pentru stabilirea împrejurărilor producerii decesului.
Argeş: 14 copii de la o şcoală din Piteşti au fost interneţi cu toxiinfecţie alimentară Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au declanşat duminică o anchetă epidemiologică, după ce 14 copii de la o şcoală din municipiul Piteşti au fost internaţi în ultimele zile cu toxiinfecţie alimentară.
Argeş: Numărul elevilor de la o şcoală din Piteşti internaţi cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns la 36 Numărul elevilor de la Şcoala I. L. Caragiale din Piteşti internaţi cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns luni la 36, cu 14 mai mulţi decât în urmă cu o zi, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş.
Argeş: Toţi copiii sub doi ani vor fi consultaţi de medicii de familie; 12 cazuri de îmbolnăvire confirmate Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş le-a cerut, miercuri, medicilor de familie din judeţ să-i consulte pe toţi pacienţii cu vârsta sub doi ani, în contextul în care 12 copii au fost internaţi în ultimele zile cu o infecţie a cărei cauză nu a fost încă stabilită cu exactitate.
Argeş: Numărul elevilor de la o şcoală din Piteşti care au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns la 42 Numărul elevilor de la Şcoala I. L. Caragiale din Piteşti care s-au prezentat la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară a ajuns marţi la 42, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului Argeş.
Argeş: Cazurile de toxiinfecţie alimentară de la o grădiniţă din Piteşti, provocate de nerespectarea regulilor de igienă în bucătărie Cele cinci cazuri de toxiinfecţie alimentară înregistrate pe 11 octombrie la o grădiniţă din municipiul Piteşti au fost provocate de nerespectarea regulilor de igienă în bucătăria în care se pregătea hrana, a anunţat miercuri prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.