Cele mai citite
 


Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România
duminică, 2 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Primele încercări de transplant de organe în România datează încă de la începutul secolului XX şi aparţin doctorului Florescu, care, lucrând în cadrul laboratorului de chirurgie experimentală al Facultăţii de Medicină din Bucureşti a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi. Operaţiile nu au fost încununate de succes, iar experimentele au fost abandonate.
În 1958, prof.dr. Agrippa Ionescu realizează primul transplant de piele într-un cadru spitalicesc organizat, iar în 1962 este efectuat primul transplant de cornee. În a doua jumătate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca, Vladimir Fluture la Timişoara şi Dumitru Popescu-Fălticeni împreună cu Emil Papahagi la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, efectuează transplant experimental de ficat.
Primul transplant reuşit al unui organ solid din România la om a fost cel efectuat de profesorul Eugeniu Proca, în februarie 1980, la Spitalul Fundeni, cu ficat de la donator în viaţă (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timişoara de o echipă condusă de prof.dr. Petru Drăgan. Până în decembrie 1989, se efectuează doar transplanturi de rinichi şi acestea într-un număr relativ redus.
În anul 1992, se pun bazele primului program modern de transplant renal din România, de către prof. dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Cluj-Napoca (devenită ulterior Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca).
Începând din 1995, se intensifică eforturile de organizare a unei reţele naţionale de transplant, desfăşurate în mai multe etape: stabilirea protocolului de diagnostic şi declarare a morţii cerebrale (prof. dr. Dan Tulbure), stabilirea condiţiilor de prelevare a organelor de la donatorul decedat din punct de vedere medico-legal (prof. dr. Vladimir Beliş), campanie în mass-media de explicare a morţii cerebrale şi de promovare a donării de organe, efectuarea primelor prelevări multiorgane (1997); în februarie a fost prelevat un rinichi de la o donatoare aflată în moarte cerebrală în Clinica de Chirurgie Generală a Spitalului Fundeni (echipa chirurgicală Irinel Popescu, Ioanel Sinescu, Vladislav Braşoveanu, Radu Soare, anestezist Dan Tulbure), iar în iunie o prelevare de ficat şi rinichi la Spitalul de Urgenţă Floreasca (echipa chirurgicală a fost coordonată de prof. dr. Irinel Popescu, iar echipa anestezică de dr. Ioana Grinţescu). Un rol important a revenit ulterior Spitalului Judeţean Târgu-Mureş, unde prof. dr. Radu Deac şi dr. Pia Moldovan au reuşit să menţină în condiţii fiziologice mai mulţi donatori în moarte cerebrală, iar familiile acestora au fost de acord cu donarea.
Începe formarea coordonatorilor de transplant, primul dintre aceştia fiind dr. Victor Zota. Se stabilesc regulile repartiţiei organelor la nivel naţional şi al schimburilor de organe cu alte ţări europene cu care se semnează acorduri de cooperare.
În 1997 ia fiinţă asociaţia profesionala Romtransplant, care va juca un rol important, atât pe plan ştiinţific, cât şi pe plan organizatoric, în dezvoltarea transplantului românesc. Cele 5 congrese naţionale, cu participare internaţională, ale acestei asociaţii (1998- Cluj-Napoca - preşedinte prof. dr. Mihai Lucan, 2000- Bucureşti - preşedinte prof. dr. Irinel Popescu, 2002- Târgu-Mureş - preşedinte prof. dr. Radu Deac, 2004- Constanţa - Eforie Nord - preşedinte prof. dr. Vasile Sârbu şi 2006 Cluj-Napoca - preşedinte prof. dr. Mihai Lucan) au reprezentat momente de referinţă din toate punctele de vedere.
Este de menţionat, în mod deosebit, congresul din anul 2000 ( Bucureşti - Hotel Intercontinental) când, la deschiderea lucrărilor congresului, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, a prezentat un discurs extrem de important, în care, pe de o parte, şi-a exprimat acordul BOR pentru prelevarea de organe de la decedaţi în moarte cerebrală, iar pe de altă parte a susţinut donarea de organe, ca gest definitoriu pentru creştini.
Preşedintele Romtransplant este, din 1997 până în prezent, prof. dr. Irinel Popescu, iar secretar general, prof. dr. Mihai Voiculescu.
În 1997 este efectuat primul transplant hepatic de către prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, care nu a fost urmat, însă, de supravieţuirea bolnavului. Din acelaşi an, conducerea programului de transplant renal de la Spitalul Fundeni, este preluată de prof. dr. Ioanel Sinescu, după pensionarea profesorului Eugeniu Proca.
În 1999 este efectuat primul transplant cardiac de către dr. Şerban Brădişteanu la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, urmat la foarte scurt timp de cel de-al doilea, efectuat la Centrul de Chirurgie Cardiacă din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Mureş de către prof. dr. Radu Deac.
Tot din 1999 România are un reprezentant în Comisia de Transplant a Consiliului Europei (prof. dr. Irinel Popescu), ceea ce permite adoptarea imediată a prevederilor europene privind transplantul şi va conduce, în final, la adoptarea unei noi legi a transplantului, adaptată cerinţelor europene, în anul 2006.
În aprilie 2000 este efectuat primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului de către prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, iar în octombrie 2000, primul transplant de ficat de la donator în viaţă, de către aceeaşi echipă (transplant de la mamă la fiică).
În anul 2001, prof. dr. Margit Şerban efectuează, în centrul universitar Timişoara, primul transplant medular, urmată, la scurt timp, de echipa Spitalului Fundeni (prof. dr. Dan Coliţă, prof. dr. Constantin Arion).
În 2003, echipa de la Spitalul Judeţean Constanţa (prof. dr. Vasile Sârbu, dr. Simona Dima) efectuează primul autotransplant de insule pancreatice, în 2004 la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj-Napoca prof. dr. Mihai Lucan efectuează primul transplant combinat de rinichi şi pancreas, iar în 2005, la Institutul Clinic Fundeni (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima), se efectuează primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroză şi diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat şi insule pancreatice. Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima dată în anul 2004, pentru o afecţiune a miocardului (prof. dr. Ştefan Drăgulescu, prof. dr. Virgil Păunescu - la Institutul de Cardiologie din Timişoara), şi în anul 2005 pentru o afecţiune a ficatului (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima - la Ins titutul Clinic Fundeni). În tot acest timp, atât legislaţia, cât şi cadrul organizatoric au cunoscut îmbunătăţiri permanente.
În anul 1998 a fost introdusă prima lege modernă a transplantului din România - Legea nr. 2/1998 privind prelevarea şi transplantul de ţesuturi şi organe umane în care erau specificate toate condiţiile de prelevare şi transplantare a organelor şi ţesuturilor. Aceasta a fost înlocuită în prezent de Titlul VI ' Efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umane în scop terapeutic' din Legea 95/2006 'privind reforma în domeniul sănătăţii' în care apare, în plus, un capitol detaliat asupra transplantului de celule şi ţesuturi, iar reglementările privind transplantul de organe sunt aduse la zi. Alinierea la legislaţia europeană este şi rezultatul prezenţei unui reprezentant al României (prof. dr. Irinel Popescu) în Comisia de transplant de organe şi ţesuturi a Consiliului Europei.
În anul 2004 apare Legea nr. 588, de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Transplant. Prof. dr. Irinel Popescu devine preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei. Consiliul Ştiinţific este format din 33 membri, personalităţi marcante ale medicinii româneşti, componenţa sa fiind stabilită prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 183/2005 şi completat ulterior cu Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 814/2005 .
Din anul 2006 funcţionează o nouă lege a transplantului de organe şi ţesuturi (Titlul Vi din Legea 95/2006), actualizată şi completată, în special în partea care priveşte celulele şi ţesuturile.
Ca rezultat al activităţii de transplant, în prezent în România s-au efectuat peste 1.000 de transplanturi renale (în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea), peste 100 de transplanturi hepatice în Institutul Clinic Fundeni, peste 50 de transplanturi medulare, peste 30 de transplanturi cardiace etc. Realizările din domeniul transplantului au primit o importantă recunoaştere la nivel naţional în anul 2000, când preşedintele României Emil Constantinescu a atribuit înalte distincţii ale României medicilor: prof. dr. Eugeniu Proca, prof. dr. Irinel Popescu, dr. Şerban Brădişteanu, prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Mihai Lucan, prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Dan Tulbure, prof. dr. Petru Drăgan şi prof. dr. Vladimir Beliş.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care să permită spitalelor să contribuie la creşterea numărului de donatori de organe Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România...
Premieră în prelevarea de organe pentru transplant O prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht) a avut loc la Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea în noaptea de 15 spre 16 aprilie, informează printr-un comunicat de presă Agenţia Naţională de Transplant.
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...