Cele mai citite
 


Mortalitatea în rândul adulţilor dezvăluie diferenţele între ţări în privinţa sănătăţii (studiu)
duminică, 2 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Diferenţele între ţări în privinţa sănătăţii, ca şi între bărbaţi şi femei, se adâncesc în lume, potrivit unui studiu despre moartea prematură la adulţi, desfăşurat în 187 de?ţări şi publicat vineri în revista medicală britanică The Lancet.
Conform AFP, studiul american menţionează probabilitatea ca o persoană care a împlinit 15 ani să moară înainte de 60 de ani. Cele mai mici riscuri de moarte prematură la acest segment de vârstă există în Islanda (la bărbaţi) şi în Cipru (la femei).

În general, sunt înregistrate progrese mai ales la femei. În 40 de ani, între 1970 şi 2010, mortalitatea prematură la adulţi a scăzut cu 34% la femei şi cu 19% la bărbaţi. În această perioadă, diferenţa între sexe a crescut cu 27%.

Franţa, ţară care se situa în 1990 printre primele din lume în privinţa ratei mortalităţii feminine pe segmentul de vârstă 15-59 de ani - locul 12 -, a coborât pe locul 23 în 2010. Mortalitatea prematură la bărbaţi rămâne printre cele mai ridicate din Europa (locul 34).

Nici situaţia din Statele Unite nu este strălucită: locul 34 în 1990 în privinţa mortalităţii feminine şi 41 la mortalitatea în rândul bărbaţilor, dar numai locul 49 (femei) în 2010 şi 45 (bărbaţi), în urma Europei occidentale şi a unor ţări ca Tunisia, Chile, Albania şi mult după Canada.

Rusia a coborât de pe locul 43 în 1990 (mortalitate prematură în rândul femeilor) pe locul 121, în timp de China ocupă locul 72 (la femei) şi 59 (la bărbaţi). Numai trei ţări - Suedia, Olanda şi Norvegia - şi-au păstrat poziţiile în 'top ten' al statelor care înregistrează cele mai mici rate ale mortalităţii în rândul bărbaţilor între 1970 şi 2010.

Diferenţele se explică prin diverşi factori, printre care fumatul, creşterea incidenţei hipertensiunii şi a obezităţii în ţările care se dezvoltă, dar şi SIDA. Studiul, condus de Christopher Murray de la Institut for Health Metrics and Evaluation din Seattle, se bazează pe indicatori mai variaţi decât cei care se folosesc în mod obişnuit. 'Numai 26% din populaţia mondială trăieşte în ţări cu înregistrări complete de stare civilă' (naşteri, decese) şi, până acum, mortalitatea la adulţi a fost adesea doar o formă de extrapolare pornind de la cifrele privind moralitatea infantilă, arată cercetători japonezi în revista citată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fumatul are o pondere de 40-60% în diferenţa de longevitate între femei şi bărbaţi Mortalitatea datorată fumatului are o pondere de 40-60% în diferenţa de longevitate între femei şi bărbaţi în Europa, arată un studiu publicat marţi online de revista Tobacco Control şi preluat de AFP.
Fumatul va provoca de două ori mai multe decese în China în următorii 15 ani Fumatul va provoca de două ori mai multe decese în China în 2030 faţă de prezent, ajungând la 2 milioane de victime pe an, au avertizat vineri autorii unui studiu publicat în ultimul număr al revistei medicale The Lancet, transmite AFP.
Peste 3 milioane de decese premature înregistrate anual sunt legate de poluarea atmosferică exterioară (studiu) Poluarea atmosferică exterioară este responsabilă de peste 3 milioane de decese premature înregistrate anual, în principal în Asia, cifra putându-se dubla până în 2050, se arată într-un studiu apărut miercuri în revista ştiinţifică britanică Nature şi preluat joi de AFP.
Persoanele care stau mai mult în picioare sunt mai longevive (studiu) Raportul dintre timpul petrecut în poziţiile şezând şi în picioare influenţează riscul de mortalitate prematură, îndeosebi din cauze cardiovasculare, a demonstrat un studiu american.
Poluarea aerului este responsabilă de 48.000 de decese pe an în Franţa Poluarea aerului dată de particulele fine este responsabilă de moartea a 48.000 de oameni în fiecare an în Franţa, ceea ce face din ea a treia cauză de mortalitate care poate fi prevenită după fumat şi alcool, potrivit unui studiu publicat marţi, citat de agenţia France Presse.
Şaptezeci la sută din decesele la nivel mondial sunt cauzate de boli netransmisibile (studiu) Oamenii mor mai puţin de malarie, diaree şi SIDA în lume: acum, şapte decese din zece sunt legate de boli netransmisibile, precum afecţiunile cardiovasculare, diabetul sau boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat joi.