Cele mai citite
 


Prof. Teofil Lung: Există încă specialişti care pot salva viaţa unui om fără ca el să-şi vândă casa
duminică, 2 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România mai există încă specialişti care pot salva viaţa unui om, fără ca acesta să îşi vândă casa, dar, în acelaşi timp, există foarte multe cazuri sociale pe care sistemul nu le poate susţine, iar pacienţii ajung să depindă de generozitatea vreunui medic sau a unei asistente, afirmă şeful Clinicii de chirurgie maxilo-facială, chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă din Cluj-Napoca, prof. Teofil Lung.
'Am avut de curând un pacient, un inginer, care a suferit un accident de muncă pe şantier şi care avea osul temporal zdrobit. Colegii lui i-au promis că îl ajută, dar cred că ar fi fost nevoie de prea mulţi bani. O operaţie ca aceea pe care am făcut-o noi costă în Austria 20.000 - 25.000 de euro. Pe de altă parte, avem acum un caz al unei fete care suferă de nanism hipofizar şi are o tumoare care i-a afectat unul din ochi, cu care nu mai vede. Este un caz deosebit, nu doar din punct de vedere medical, ci şi social şi este, uneori, mai dificil să găsim soluţii la această problemă', spune directorul clinicii clujene.

Prof. Lung a realizat în cariera sa câteva operaţii unice, cum ar fi cea de glosopelvectomie totală cu rezecţie subtotală de mandibulă, adică scoaterea unei mari părţi din mandibulă, extirparea limbii şi a planşeului cavităţii bucale până la trahee şi osul hioid.

Ulterior, reconstrucţia cu lambouri microchirurgicale luate din omoplat şi din muşchii spatelui a fost efectuată de acelaşi profesor, pentru prima dată, în România, în urmă cu 20 de ani.

Luna aceasta, Teofil Lung a scos de sub tipar un nou manual - 'Infecţii faciale şi ale regiunii cervicale' -, care se adresează în egală măsură studenţilor şi medicilor mai tineri, specialişti în clinicile universitare. Lucrarea tratează de la simplele dureri de dinţi până la supuraţii grave cu evoluţie spre stare septică şi metastazări în organe, precum mediastinul (tors, plămâni), ficat, rinichi sau chiar la nivel cerebral.

'Trebuie spus că manualul descrie variatele posibilităţi de tratament, în special chirurgical, argumentate cu cazuri pe care le-am întâlnit în cariera mea de peste 30 de ani. Unele dintre acestea sunt foarte rare în lume, dar prin tratamente complexe, medicamentos şi chirurgical, am reuşit să salvăm pacienţii, în ciuda faptului că aceste cazuri grave sunt considerate cu sfârşit letal. Dintre toate aceste cazuri grave pe care le-am avut, am înregistrat un singur deces, la un pacient care a venit decompensat', a declarat profesorul Teofil Lung.

Cartea nou apărută completează o lucrare editată în luna decembrie - 'Chirurgie orală' -, care prezintă procedurile aplicate mai ales pacienţilor cu patologii asociate (diabet, afecţiuni cardiace, persoane care au suferit un transplant, bolnavi care au făcut chimioterapie), dar şi cazuri de chirurgie complexă, restauratoare la oasele maxilare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.univ.dr. Teofil Lung: Mă lupt cu imposibilul de 40 de ani, cu moartea şi cu durerea omului suferind (interviu) Profesorul universitar dr. Teofil Lung, şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, prestigios specialist român din acest domeniu medical, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că se luptă cu imposibilul de peste 40 de ani, cu durerea omului suferind.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
INTERVIU Dr. Maria Siemionow: Cea mai mare provocare în operaţiile de transplant - disciplina pacientului Doctor Maria Siemionow - cunoscută pentru că a condus echipa care a realizat primul transplant de faţă din SUA - a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că la operaţiile de transplant cea mai mare provocare este disciplina pacientului după această intervenţie.
Chirurgie orala si maxilofaciala la Centrul Medical Souraski din Tel Aviv Sectia de Chirurgie Orala si Maxilofaciala a Centrului Medical din Tel Aviv trateaza o varietate de afectiuni cu caracter de urgenta sau de boala obisnuita, efectuand extractii dentare, extractii chirurgicale, extractii pe dinti afectati, rezectii de chiste si tumori orale, chirurgie de glande salivare...
Sibiu: Tânărul decedat în accident de muncă va salva alte vieţi. Ficatul, transplantat la o femeie din Cluj Tânărul de 34 de ani, aflat în moarte cerebrală după ce a fost victima unui accident de muncă, marţi, chiar în prima lui zi la noul job, va reuşi, datorită operaţiilor de prelevare care au avut loc începând de joi noaptea, să salveze mai multe vieţi, acesta fiind unul din rarele cazuri din România în...
Cluj: Copil cu o tumoare gigant, operat cu succes la Clinica de Chirurgie Orală Un băiat de cinci ani a fost operat, marţi, cu succes de o tumoare gigant cu care a trăit aproape un an, de o echipă de şase medici de la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-facială din Cluj-Napoca, condusă de prof. univ. dr. Teofil Lung.